11 januari - Imperiets Juvel: Delhi - Jaipur

Jag har fram till dags dato haft privilegiet att ha arbetat i nio länder/kulturer och bott i sju av dem. I länderna har jag levt i religioner såsom grekisk-ortodox, rysk-ortodox, muslimsk, buddistisk och hinduistisk livssyn något som ger en viss förståelse för varför saker och ting är som de är i ett land.

I Indien är hinduism statsreligion, en av världens äldsta religioner som är oerhört konservativ. Ta till exempel kastsystemet som många beskriver som social apartheid: Det avkaffades 1947 men lever kvar i allra högsta grad.
I dagspressen kan du till exempel läsa kontaktannonser där det står vilket kast annonsören tillhör och som han/hon är intresserad av ... eller "Kast är inget hinder". Och trots att det är avskaffat kan du straffas för överträdelser. Jo, nog är Indien fullt av motsägelser, alltid.

Indien är ett land man antingen älskar eller hatar. Det finns liksom inget mellanläge.
Det är en värld i världen, ganska hysterisk och kontradiktiv, helt olik på i stort sett alla plan mot vad du är van vid hemma. Det enda som är gemensamt med Skandinavien är att det bor människor i det här landet med samma känslor, önskningar och drömmar som vi har. Sen är det svårt att hitta några likheter., faktiskt. Och det är just det här som gör det här landet helt fantastiskt spännande!

Men nog om detta! Nu ska DU få en inblick genom mina bilder och bildtexter.. Om det är något du undrar över så lämna en kommentar så återkommer jag!


DAG TVÅ-   DELHI - JAIPUR (MED BESÖK PÅ CITYPALACE)
Tidigt på morgonen landade vi i Indiens huvudstad med 1,2 miljoner registrerade invånare (resten vet vi ju inte något om...).

Vi tog vårt bagage och spatserade glatt och förväntansfull mot bussen tillsammans med Velinder (en av våra underbara lokalguider i landet) som mötte oss.
Vi skulle åka till Jaipur - huvudstaden i delstaten Rajasthan, grundad av Maharadja (=hinduisk ledare utsedd av muslimska mogulhärskare) Jai Singh år 1727. Det är en resa på sju effektiva körtimmar - men vi tog så klart ett par stopp under vägen!
Här är bilder från vår nedresa.


En av de MÅNGA lösdrivande hundarna under vår resa, tar emot vid bussen.


Nyplockade Tagetes prydde straxt våra nackar samt gudastatyetten på bussens instrumentbräda.


I Delhi är det disigt på morgonen - och kvälllen också ibland. Staden anses vara en av världens mest förorenade städer. Den blå himlen lyser med sin frånvaro, kan man säga!


TOASTOPP VID ETT AV INDIENS MÅNGA SHIVATEMPEL



T vä: Shiva med sin treudd. T hö, Krishna och Parvati


Altaret där man tänder rökelse och ber (säger sitt mantra)



T vä: Heliga kon. T hö Triaden pappa Shiva och mamma Parvati med sonen Ganesh


VIDARE PÅ VÅR TUR _ NU MED LUNCH I SIKTE


Sopor finns det gott om - överallt. Bara att vänja sig alltså! Det FINNS faktiskt ett renhållningsverk. Det är bara det att det fungerar inte.


Till vänster på bilden ser du Ko-bajs-kakor som används som bränsle. En karriär som kobajsklappare har tidigare föreslagits mig av min före detta kollega Aya men nu, liksom tidigt avböjer jag vänligt men bestämt :)




LUNCHSTOPP
Det är ingen värme i Indien så här års. Det är dessutom kallare än någonsin i norr, där vi befinner oss. I Kashmir dör folk då man under en längre tid haft minusgrader och snö... De skandinaviska vinterkläderna bars varje morgon och kväll under hela vår resa av både mig och gästerna.

Men vi trotsade kylan och åt lunchen i trädgården idag.



OCH SÅ FORTSATTE VÅR FÄRD MOT JAIPUR


Traktorer har förändrat jordbruket på gott och ont. Arbetslösheten ökar bland då allt färre människor behövs...


Getaherdar ser man ofta på landsbygden. Fåren påminner våldsamt mycket om 'Jacob Sheep' med svarta munnar, ögon och ben men jag har inte lyckats arbetstämma dem.


I Indien kan du möta kamel och vagn, åsna, elefant och fordon av olika slag - på samma gång! Här ser du dock enbart kamelekipage och en gammal pickup...



Färgrika Rajastan gör skäl för namnet
.

CITY PALACE MUSEUM
En del av nuvarande Maharadjan av Jaipurs hem är numera museum. Dit åkte vi på besök innan vi checkade in på hotellt.
Maharaja Sawai Bhawani Singh Bahadurs (född 1931 och Rajputklanen (en krigarklass) Kachwahas överhuvud) och den kända Maharani Gayatri Devi, Rajmata av Jaipur bor där idag men vi såg inte skymten av någon av dem dessvärre. Det hade ju varit lite coolt!

Palatset byggdes mellan 1729 och 1732 av Maharaja Sawai Jai Singh II och här, min vän, hittar vi ett världsrekord som finns i Guinness rekordbok - Två gigantiska silverurnor som rymmer 4000 liter per styck! Det du! Inget man stoppar i fickan direkt.








MOT HOTELLET



MIDDAG PÅ HOTELLET


Kan jag få vinlistan, tack. Och in kommer en av två små blå böcker på engelska!



Ett lite glas röd Cabernet-Shiraz från Sula och vit Sauvignon Blanc från Luca hittade till min strupe! Båda funkar till den Indiska maten, tycker jag, även om de inte håller högsta klass.
Men du, Indien lär vara v
egetarianernas paradis. 80% av befolkningen äter inte kött och här lagas de bästa vegetariska rätterna i världen, sägs det.


Antal steg: 15123

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0