12 mar - Mig in action

Sex dagar till hemfärd med blixt och dunder på natten. Hela morgonen regnade det kraftigt. Deprimerande! Fast bara fram till eftermiddagen. Då kom solen igen och det blev jättevarmt och jag blev lite mer positiv igen.

Nu till dagens eskapader: Emeli Bülow tog lite kort på mig "in Action" till bloggen så ni kan få ta del av hur mina lördagar har sett ut här i Marocko! För idag var ju sista dagen med Inspirationsmöte och Citytur.

Och som du kanske ser så använder jag inte någon marinblå/vit uniform. Mycket uppskattat från gästerna och klart mer rätt.
Idag invigde jag min -  till mig uppsydda - traditionella djellaba i Apollos turkosa färg (som vi har i jackan) och kunde lämna min svarta med silverdekorationer hemma. Mina smycken i silver och atlasceder, hantverket från Taroudant, hänger på öron och hals. Till detta har jag fått uppsytt en matchande väska i sabra (kaktussilke) som också är typiskt marocko.


INSPIRATIONSMÖTE PÅ PALAIS DU SUD kl 11-12

.
Fr vä Inspirationsföreläsning med typisk Graubegest samt Utflyktsförsäljning


CITYTUREN
12.15 - 14.30

..

Besök på Cooperatim Artisanat,
Hantverksskolan för unga människor (läs: från elva år) som också har en butik där sakerna säljs. Här i Marocko har vi alltså utbildningar för de barn som inte är teoretiker utan praktiker, något jag tycker att svenska skolsystemet skulle anamma! På gården brukar jag samla alla för att visa pomeransträden, berätta om skolan och svara på frågor som dykt upp.


- Välkomna tillbaka till bussen!

Paus efter guidning uppe på Agadir Oufella och Kasbhan


SERVICEKONTOR 16-18

Alltså här har jag ju inga kort att presentera men det var ju en del av min dag så det får väl en egen rubrik. Hade nio gäster på besök denna eftermiddag. Alla ville följa med mig antingen till Taroudant eller Marrakech. Jättekul!

Innan jag lämnade kontoret fick jag låna minneskortet från Emeli för att ladda hem bilderna hon tagit under dagen - vilka du ju har sett nu.


REFLEKTION SJUKFÖRSÄKRINGEN
På morgonen innan inspirationsmötet hann jag med en hel del. Och i skuggan av jordbävningskatastrofen i Japan och demonstrationerna i muslimska världen kom jag att reflektera över den sociala utslagningen som verkar äga rum i Sverge sedan ett par år - hur tänkte man där när man ändrade till exempel sjukfärsäkringsreglerna? Enbart på pengarna, verkar det som...

Det känns som om Sverige har blivit lite som i Ryssland efter Perestrojkan när man ändrade systemet över en natt - och befolkningen fick inte en chans att acklimatisera sig vilket istället har gjort rika personer rikare och fattiga fattigare. Det var iallafall vad jag såg när jag jobbade i Ryssland i fem månader. Det är många som längtar tillbaka till kommunisttiden...

Och tro det eller ej, befolkningen här i Marocko har det nog bättre som sjuk och arbetslös än hemma i Sverige idag. För här är man åtminstone uppvuxen med att familj och släkt tar hand om dig då.
Så hade vi det också under Bondesamhället men det ändrade sig i och med Industriella revvolutionen för dryga 100 år sedan. Då kom vårt bidragssamhället igång på allvar och utvecklades alltså fram till mitten av 80-talet och sedan dess har man "tillbakautvecklat"/avvecklat det något abrupt istället. Intressant utveckling! Det är lite som att ge bort en gåva bara för att ta tillbaka den meddetsamma...

REFLEKTION SOCIALSEKRETERARE
Vad det gäller motprestation för att få försörjningsstöd är de nog helt korrekta - men det måste bli någon ordning på socialsekreterarna!  De verkar inte klara av sina arbetsuppgifter helt. Kanske de borde ses över? För även om klienterna gör det de ska så fungerar inte kommunikationen - eller utbetalningarna. Jag tror att jag skulle vara perfekt för jobbet!
Och ja, jag har sökt ett par gånger men det finns (hittills?) inga "Think out of the box"- rekryterare på Linköpings Kommun... Väldigt synd! Men tänk dig en coachande socialsekreterare?! Vad vore väl bättre?

Nu ska vi komma ihåg att jag också haft försörjningstöd i unga år, men på den tiden fanns engagerade socialsekreterare som fick ut mig på alla möjliga grejer som slutade i att jag var med i paneldebatter om ungdomsarbetslöshet, var ute på praktik som elevassistent eller gick på någon kurs. Det var aldrig något snack om att jag skulle få pengar om jag inte presterade något! Och det är så jag tycker att man ska jobba om man ska få kalla sig SOCIALsekreterare!

Jag har sökt jobb på Linköpings Kommun Ekonomiskt bistånd, flera gånger men nu har jag liksom gett upp. Jag får alltid NEJ! Jag har ingen Socionomexamen, serrö! Tror jag läggs åt sidan utan att man ens titta på min CV.
Jag vet inte varför man behöver ha den utbildningen riktigt men det är väl som med allt annat i Sverige: att det är ett principbeslut på att man ska ha vissa utbildningar för vissa jobb. Men kolla in vad man studerar: samhällsvetenskap, socialt arbete, juridik och psykologi!
Juridik har jag läst på universitetet (15p) , psykologi har jag läst på egen hand eftersom jag är intresserad men har läst sociologi på Universitetet, socialt arbete är i stort sett det enda jag har arbetat med de senaste trettio åren, och samhällsvetenskap är något jag lever varje dag eftersom jag forskar tvärvetenskapligt och guidar så också eftersom jag vill att man ska förstå saker ur korrekt sammanhang.
Men men. Det räcker inte att jag är överkvalificerad till dylik anställning - jag har fortfarande inte någon socionomexamen haha Underbart land jag är uppväxt i!

(Om du nu känner att du är en sån där äventyrlig rekryterare för socialsekreterartjänster i kommunen så är du välkommmen att höra av dig till mariagraube@gmail.com. Jag tackar Ja till jobbet här och nu.)


REFLEKTION: POLITISKA UTVECKLINGEN I MAROCKO
Från sjukförsäkring och socialsekreterarjobb kastar jag mig över till Marocko och utvecklingen här då'ra. Det var ju ett tag sedan du fick en uppdatering om läget i landet. Varsågod!
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12695902
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12695092


Antal steg idag: 5788 (unnade mig lyxen att ta taxi hem idag)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0