17 apr - Jeepsafari runt ön

Det kom att bli en dag med de flesta av öns "highlights". Jeepsafari stod nämligen på schemat. Men först var det frukost tillsammans med Nacho som kom och knackade på. Hon är lite rolig för hon kommer bort till fönstret och ser hon mig knackar hon på och vill in för att vila lite. Hon har ingen fast ägare utan tillhör liksom området bara. Men mat och vatten är hon inte intresserad av direkt, har jag märkt.

.

Fast idag vankades det resterna av gårdagens "prinskorv" till frukost och det var ju lite gott förstås.
En granne kom in och utbrast: Men äter du med plasten på?
Högst förvånad sa jag att jag trott det var som vår prinskorv hemma och att skinnet så klart var ätbart. Tanken hade aldrig föresvävat mig att man säljer korv i plastfodral! Och det hade ju inte ens varit svårt att tugga av dem på mitten, liksom.
Det är klart att en och annan hade varit lite konstigt där korven liksom pressades ut ibland men det var inget jag funderade över faktiskt. haha Men fattar du hur det ÄR!? Och jag som hade ätit ganska många dagen före!
Plötsligt kände jag mig en om som sväljer knark i plastpåsar och tänkte: det ska bli intressant att se om plasten kommer ut då!
Jag behöver kanske inte förklara att den här morgonen plockade jag korven ur plasten och jag delade med mig av korvsnuttarna till Nacho som försiktigt åt ett par stycken.



Efter att ha borstat tänderna med grå/svarta örttandkrämen...


... och suttit lite på terassen...


... blev det dags att åka till kontoret där jag blev upphämtad av en jeep. Jag har en massa bilder från turen - men om du vill veta mer om varje stopp så får du fråga när du kommer hehe

FÖRSTA STOPPET: HIN TA (Morfars sten) OCH HIN YAI (mormors sten)

Först åkte vi söder ut till Lamai. Där besökte vi en stenformation som man är glad över, helt klart. Själv var jag mer intresserad av det som var runt omkring. Som de svarta stenarna ute i havet och det fina andehuset som stod vid en byggarbetsplats.


.

Tog kort på skylten på passargerarsidan, som uppmanade till dricks om man tyckte turen var rolig - och det var många som uppskattade skumpanden och hoppandet, speciellt när vi korsade djungeln på de dåliga vägarna med stora gupp och branta backar. En del satt på taket och upplevde att det var extra roligt. Jag är nog ganska tråkig efter att ha varit med om lite annat här i världen och satt väl högst och log mot de som skrek av förtjusning. Det krävs lite mer för mig för att ha roligt kanske...



Jag undrade vad det här var för frukter men är fortfarande ovetande. Det är ett träd 20 meter högt ungefär, det är vad jag såg.



STOPP TVÅ: KOKOSNÖTTERNA OCH MAKAKEN


Vi fick prova kokosmjölk och köpa kokosolja - Kallpressad till kosmetiskt/medicinskt bruk- och varmpressad till matlagning. Men själv håller jag mig till den torra arganoljan. Kokosolja är fet som olivolja...

.

,

Dags för demonstration av hur apor hjälper till med skörden av kokosnötter. En man klev fram och berättade helt kort att idag används inte apor lika mycket som förr utan numera är det även människor som klättrar upp i palmerna. Fast aporna är mycket mer effektiva!
(Parentes: Det var alltså inte förrän nästa sista stoppen jag insåg att det var den här unge mannen som var lokalguide på den här heldagsutflykten)


.

.


.


STOPP TRE: DEN MUMIFIERADE MUNKEN, LOUNG PORDAENG


Här berättade några buddistiska gäster att man kunde få svar om man hade några frågor. Vanligtvis fick man svar av levande människor men, som de sa, så i dagens rationella och moderna samhälle, var svaren givna på papper med nummer på. Men lite öde spelade in. Det var som plockepinnstickor i en avlång ask och den skulle man skaka på snabbt tills EN pinne trillade ur. Kom fler ur på samma gång fick man göra om. När man väl fått upp EN pinne skulle man kasta två likadana träfigurer och de skulle inte komma med samma sida upp. Gjorde de det indikerade det att det var fel pinne. När jag fått rätt pinne hade jag fått nummer tolv. Jag gick bort till hyllan och drog bort pappret och läste - och förstod ingenting. Det var typ svar på 12 saker på en och samma gång och min frågade hade helt enkelt varit när jag skulle dö (ja, man vill ju kanske planera lite tänkte jag och jag har ju tyvärr inget problem som jag söker svar på!) haha Men oavsett så tog jag lappen och den ligger nu hemma.

..



STOPP FYRA: ELEFANTERNA

Först var det show med babyelefanter och jag vet inte egentligen vad jag tycker om sånt där. Jag skulle mer uppskatta att bara få iaktta dem i vilt tillstånd, gömd i en buske. Såna här shower är för turistigt för mig. Men nu har jag sett den iallafall. Mesta behållningen här var konferencier faktiskt.



.

.

.



.

Elefanttrekkingdags! Nu skulle jag får rida på elefant.
Jag stegade mot trappan till huset där påstigning sker ifrån och satte mig till rätta. Ja, inte var det bekvämt men jag kände mig iallafall lite säker när jag fick ett spännband för sätet för att ska ramla ur. En tiominuters promenad med ett stopp på vägen för fotografering, allt på redan upptrampad mark- vad ska man säga? Det är inte i det vilda som sagt. Det får nog bli en timmes elefanttrekking i mer djungel, känner jag. Det kanske ger mer. Men nu har jag suttit, trampat och klappat på en elefant iallafall. Och om du frågar mig så är det nog roligare att rida kamel - och bekvämare!

.



STOPP FEM: VATTENFALLET NA MUANG


Ett 18 meter högt vattenfall där man kunde bada om man ville eftersom det var stopp i cirka 40 minuter men jag hoppade över det och satt och tog en välbehövlig flaska vatten i fiket istället. Det finns ett högre vattenfall (80 meter högt) 30 minuter upp som kan nås till fots om man har mer tid och är lite hurtig i värmen.

.


STOPP SEX: MAGIC GARDEN


En trädgård på toppen av Kao Yai med cementfigurer tillverkade av en invånare vid namn Tar Nim Thongsuk med byggstart 1976. Det berättas att det tog honom 25 år att sammanställa trädgården (han var 77 år när han startade). Dessvärre missade jag en utkikspunkt som skulle vara där och där man kunde se fem öar ifrån. Visste inte om att den skulle finnas där förrän idag (21/4) när jag läste om platsen för den här bloggen...

.

.

.

.
Sensitiva nervosa som reagerar för beröring är väldigt vanlig här.


Jeepen jag åkte i och som blev upphettad. Inte så konstigt med alla branta backar.


GENOM DJUNGELN


.


STOPP SJU: VIEW POINT MOT BIG BUDDHA BEACH



STOPP ÅTTA: LUNCH PÅ WOODLAND

Till vidunderlig utsikt fick vi smaka på tre thailändska rätter. Väldigt gott alltihop!



.
Första katten jag har sett på Samui. Tycker det är mest hundar här.


Herr Krokodil låg där i en damm och hade tråkigt (tror jag).


STOPP NIO: GUMMIPLANTAGE


Man skördar gummi tidigt på morgonen då man skär en skåra i stammen. Den vita saven rinner sedan ner i små kokosnötskålar och gummit stelnar för att därpå kunna säljas. Det ska vara så rent som möjlig (utan löv, pinnar och sånt alltså). Här bor också en stor, jättevacker spindel, ofarlig för oss människor.

.



STOPP TIO: BIG BHUDDA TEMPLET
(Wat Phra Yai)

12/15 meter hög (fakta går isär och  jag glömde måttbandet), byggd 1972 - kändes byggd för turisten även om jag såg buddister som hälsade vördnadsfullt. Men det finns inte många gamla tempel eller byggnader här på ön. Äldsta huset är 150 år!

Klockorna som hänger i taket som omgärdar statyn ska man klonga på tre gånger. Tre är lyckotal här.



.

Det var en bra rundtur om man vill se ön men inte veta något. Det blev ju till att ta reda på all information själv - och det kan man ju alltid göra! För det var inte mycket som berättas på varje stopp - om det ens berättas något faktiskt. Det är jag ju inte van vid direkt. Mina utflykter ser liksom lite annorlunda ut ur informationshänseende...
Det tog ju dessutom fram till nästa sista stoppet tills jag förstod att de ens var en lokalguide med haha. Aja, nu har jag ju sett ön och vet hur den ser ut i det stora hela och det var ju det som var meningen.

På kvällen satt jag och pratade med grannar runt där jag bor och det var en binge intressanta - och för den här ön normala berättade de -  människor som jag inte skulle umgås med någon annanstans förmodligen: Thailändska prostituerade, vanliga barflickor och professionella flickvänner samt europeiska ex-kriminella.
Men var och en väljer sitt eget liv och även om jag kan förundra mig över deras val, förfasar det mig inte. Vi kommer bara från olika världar, helt enkelt.

Antal steg: 13 854

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0