19 sep Val i ett land där demokrati en gång rådde...

Valdagen/kvällen/natten och påföljande dagar blev lätt hysteriska, påstår jag. Jag vet inte vad som hände med svenska folket. Ja, inte alla förstås men fler än jag trodde var möjligt. Faktum är att jag skämdes över alla kommentar jag läste på Facebook (FB), artiklar i tidningar och vad som sades på TV, till och med kommentarer från våra folkvalda politiker. Skäms!

 

Inte hade jag, i min vildaste fantasi, kunnat föreställa mig att man i ett enda svep glömde bort vad DEMOKRATI står för.

Tendensen att man börjat tulla på demokratiska systemet såg jag under valrörelsen men jag tänkte inte så noga på det då. När valresultatet däremot stod klart, hörde jag att det hade blivit ”Alla-får-tycka-som-de-vill-bara-de-tycker-som-jag-gör” över en natt!

Jag som alltid stolt har kunnat säga att jag kommer ifrån demokratiska kungariket Sverige i Skandinavien, där man får uttrycka och tänka vad man vill.

 

Idag klurar jag på om det, när jag vaknar i Agadir tisdagen 12e oktober, kommer uppleva det som att flytta från Sverige till Sverige... fast jag flyttar till Nordafrika och Marocko...en så kallat Demokratisk Monarki, där man får kritisera vem som helst – utom de som har den verkliga makten. De som vågar uttrycka andra åsikter än de styrande, riskerar fängelse än i dag, 2010, även om det inte är lika vanligt som på 60-70- och 80-talen.

 

Vad innebär då Demokrati som jag försvarar?

 

Så här kan man sammanfatta beskrivningarna från http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx

Kännetecken för en demokrati är folkstyre, tryck- och yttrandefrihet, rättsäkerhet och föreningsfrihet.

 

Jag stannar vid ordet Folkstyre och jag citerar ”Alla myndiga personer får delta på lika villkor i valen, och varje person har en röst.”... ”Det är majoriteten som bestämmer i en demokrati. Men det är viktigt att komma ihåg att minoriteten också har rättigheter. Majoriteten får aldrig förtrycka minoriteten.”

Japp, och det gäller tydligen alla utom SD som är i minoritet med sina 5,7% av Sveriges röstberättigade befolkning. (Hade de 15,37% som inte brydde sig om att rösta, faktiskt röstat hade kanske valresultatet blivit annorlunda, vad vet vi?)

 

Jag fastnar också vid Tryck- och yttranderfrihet. Där står ”Det är en grundläggande rättighet i en demokrati att få ge uttryck för sina tankar och känslor i tal och skrift ” -

Yes, och det gäller tydligen alla utom SD.

 

Jag försökte hålla mig borta från åsiktsregnet och det blev riktigt svårt.

  • Jag läste på FB statusrader att man krävde att få veta vilka av ens addade vänner (!?) hade röstat på (i en demokrati har man RÄTT att hålla det hemligt – men den uppgiften missade de i skolan, helt klart) så de kunde ta bort dem som vänner.

  • En kvinna beskrev de som röstat på SD som människor ”som inte har nån hjärna och som brukar sluta i finkan!”... och att de var ”en skam för hela Sverige och borde kunna sättas in där redan nu.” En kommentar från en som nog borde rannsaka sig själv! Hon gör nämligen precis som SD– drar en grupp människor över en kam... och efter att hon fått ”mothugg” tog hon bort sig som vän från den som startat ”diskussionen”. Rent av barnsligt!

  • En vanlig statusrad dagarna efter lät också ”Uppmanar dig som har röstat på SD att gå in på min sida och ta bort mig som vän. Hej då. (Kopiera gärna statusraden)”. Det demonstrerar bara vilka ytliga vänskapsförhållande som kan råda på FB. Snacka om att inte kunna hålla isär sak och person! Jag undrade om det var VUXNA människor som skrev så och kunde förvånat konstaterat att Så var det. Och en del av dem är mina egna bekanta! Men jag accepterar att de har sina åsikter och jag tycker om dem som PERSONER så varför skulle jag ta bort dem??? Näe, vad ytlig! Och om det är någon som har tagit bort mig så må det vara hänt. De som gillar mig för den jag är har mig kvar, that's it!

  • AFA uppmanade till demonstrationer mot SD och lever inte alls som de lär. Visste du att sammanslutningen, av en del, anses som en ren terroristorganisation och själva ägnar sig åt hets mot folkgrupp? En anhängare blev till och med avstängd permanent från FB, (som för övrigt grundades av den judiske studenten Mark Zuckerbe... men det visste du väl) där Liam på User Operations lämnar motivering (del av): ”We do not tolerate hate speech. Targeting people based on their race, ethnicity, national origin, religion, sex, gender identity, sexual orientation, disability, or disease is a serious violation of our standards and has resulted in the permanent loss of your account. We will not be able to reactivate your account for any reason. This decision is final.”

    Min spontana reaktion blir: De borde nog se över Facebook och stänga fler konton...

 

Glädjande nog hittade jag även statusrader som ”Jag kommer att behålla ALLA som vänner OAVSETT vad dom röstat på! Kan man inte acceptera en annans persons åsikt (även om man kanske inte håller med...) är man ingen riktig vän. (Kopiera och klistra in i din profil)

 

Så det finns kanske hopp om Sveriges demokrati trots allt!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0