16 okt - Essaouira, den vita staden och vindarnas stad

Avfärd kl 8 och hann äta frukost i lugn och ro och sitta lite på balkongen och läsa. Tog en 1000 mg:are och gick sedan till minibussen. Idag stod den vita staden på schemat. På vägen dit stannade vi vid ett av de många kollektiv för kvinnor som finns. De tillverkar Arganolja.
Detta träd, Argan, finns bara här i Marocko. Ingen annanstans i världen. Man använder allt på det. Stammen att elda med, fröna till djurfoder och olja till matlagning och kosmetika. Dess egenskaper är bättre än olivolja som tyvärr innehåller en del omega-6 och eftersom vi äter helt galet och överdoserar omega-6 till vardags är risken för blodproppar (ökad koagulering) större.
Faktum är att vår svenska rapsolja är bättre balanserad än olivolja vad det gäller just omega-3 och omega-6. Båda är nödvändiga men excesser är att undvika!

Jag köpte 1 dl för 120 kronor för att använda på sallader! Den har lite nötig smak och luktar jättegott. Det var verkligen dyrt men ska ju vara hälsosamt. Bara att testa.

..
Först slår man sönder nöten med en sten, sedan mals det till en sörja och sist kramas olja ur för hand ur "degen".


Vi stannade på en utkiksplats och tog ett kort på Essaouira. Ser ni nåt?


.
Abdul släppte av oss vid Bab Marrakech (porten från medinan till vägen mot Marrakech) och vi gick in i de vindlande gränderna. Några typiska saker som tillverkas här är Intarsia med citronträd (det ljusa) och en gång i världen var det svarta i ebenholtz - idag kan det vara bränt citronträd.

.
Vyer från tornet. I Essaouira får husen bara målas i vitt med blå dörrar och fönsterluckor. Utanför såg vi emellertid andra färger och det liksom störde lite tyckte jag...


Kaktusfikonblomma


Nere i hamnen sov hundarna gott på fiskenäten


.
Dyr lunch på  hamnrestaurangen och jag har ingen aning om vad jag åt. Men det var en fiskfilé serverade med ett par bönor och zuchini för 120 spänn... Men det var väl kanske utsikten man fick betala för. Vi satt ute vid kanten till havet. Den här dagen blåste det nästan inget och det var t-shirtväder. September och oktober kan vara ganska vindstilla. Annars blåser det rejält här och är surfarnas paradis sedan 30 år tillbaka!

Det blev dags att säga farväl till stan och bege oss hemåt. Klockan hade hunnit bli alldeles för mycket. Båda dagarna hade jag, förutom att se städerna, även hotellcheck på schemat. Totalt 11 hotell och varje hotell tog ungefär 45 minuter att besöka.

.
Vi passerade arganträd, som inte odlas utan växer vilt, på sluttningarna av Atlasbergen.
.
Arganträd är ett träd med många, många taggar.

.
Och getterna älskar att klättra i dem och äta blommor och frukter
.

Getterna är fantastiskt duktiga klättrare!!! Man tror det inte förrän man ser det. Abdul stannade på ett ställe så jag kunde ta några kort, så ni kunde få se, ni också.



Vi var hemma vid åtta-hugget och då var det kolsvart. Men det var trevligt att komma hem. Jag hade fått rosor på bordet och en häng-ställning av städerska. Trevlig överraskning!

.

Denna dag blev det bara 12 872 steg men en otrevlig infektion hade nu uppenbarat sig under vänster trampdyna. Inte roligt alls. Men imorgon var det studier så jag kunde vara hemma. Körde en lite kur med tandkräm (torkar ut) och hoppades på att det skulle räcka. Har liksom ingen lust med antibiotika...



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0