28 nov - Vägar och broar avstängda och försvunna under vatten...

Det regnade kraftiga regnskurar hela dagen. Det kom att dröja framåt åtta på kvällen då de upphörde - typ.

Idag åkte jag och Therese till Taroudant ett ärendet. Det ska ta cirka 1,5 timme vanliga vägen men på grund av regnet tog det 2,5 timme eftersom vi blev tvungna att ta en väg RUNT hela stan och ta "nya" bron över floden Souss. Floden var VILD idag!


Bilden är tagen i farten, därav liggande broräcke

Den andra vägen var avstängd med kravallstaket och vakter. Men det är fullständigt normalt. När vi bara hade gamla vägen till Marrakech hände det att bussen fick vända. Nu har vi motorvägen och har inte problem med det längre. Där är problemet att folk inte behärskar 110 km/h... med singelolyckor som följd.

Vi kom tillbaka till kontoret precis tre när vi skulle öppna. Vi sprang till Paris och beställde en macka och höll utkik mot kontoret (vi hade inte ätit på hela dan och var JÄTTEhungriga båda två). Och så klart att det kom folk och hängde på låset. Första gästerna sprang jag till och kom sen tillbaka och åt upp min macka. Besök nummer två tog Therese hand om och lämnade sin macka. När jag såg att gästbesök tre och fyra kom, betalade, tog jag hennes macka med mig och gjorde hennes liv lite lättare och mättare.

Straxt efter fyra fick jag en taxi till souken. Det hällregnade och jag fick fälla upp mitt Apolloparaply. Än hade inte gummistövlarna åkt på. Men jag hade haft dem med hela dagen ifall att. Men det var svårt att motivera sig att ta på blommiga gummistövlar till uniformen. Men i souken åkte de på och det blev invigning. Och faktiskt att jag tyckte att de var lite roliga ändå. Och väldigt bekväma faktiskt.

Gästerna hade lite ärenden och jag följde med runt. Själv köpte jag en täckjacka på Second Hand, 2 kg apelsiner/mandariner, en morot + 1hg bönor +en paprika som ska wokas samt två skivor kalvkött.

Brun botten m gröna/oranga stickningar

Vad gäller frukt har det ett kilopris oavsett sort, grönsaker ett kilopris också oavsett sort. Man handplockar själv sin frukt och sina grönsaker (brukar inte vara i samma stånd), lägger allt i en och samma balja som sedan vägs. Om det inte är jämt halvkilo slänger de ner extra av något du har valt. Sist jag köpte potatis och lök valde jag en stor potatis och två rödlökar och kom hem med 4 potatisar jämte min rödlök. Fast de gick åt. Gjorde potatismos av den ena, råstekt skivad av den andra. råstekt strimlad av den tredje och den som är kvar tänkte jag göra en gratäng i stekpannan. Idag när jag köpte två apelsiner och 8 klementiner kom jag hem med tre apelsiner och 12 mandariner! haha. Det är roligt det där, tycker jag! Lite som julafton - vad ska man få?

Jag gjorde sällskap med två gäster ifrån souken, som generöst bjöd på taxiresan hem. Jag gick som tack, hem till dem och lämnade kryddan el-Hanout och arganolja. De skulle nämligen laga mat och hade bara salt och peppar!

Jag kan berätta att stövlarna var så bekväma att när jag kom hem lufsade jag omkring i dem ett tag (och smutsade ner badrumsmattan såg jag senare...) De fick vara med om lite matlagning, ätande ståendes vid diskbänken och en promenad med matrester till hundvalpen och hans mamma.

Jag var lite orolig att den lille inte hade hittat tillbaka efter att ha följt mig så länge igår, och kände mig nödd att kolla läget ikväll. När jag kom ifrån souken vid sju såg jag nämligen bara mamman ligga och sova i sanden. Men jo då. Han var allt där! Vi pratade lite och jag klappade den VÄLDIGT smutsiga och blöta hunden, visade vart jag hade lagt maten och hällt upp vatten i en avskuren vattenflaska innan jag snabbt smet därifrån.

På hemvägen gick jag in på Superette, det dyra supermarket, där jag köpte 10 liter vatten som jag bar upp till lägenheten. Nu skulle jag ha vattenförsörjningen räddad för en vecka framåt igen.

Efter att ha svidat om till Djellaba och fleecestrumpor satte jag mig med datorn i knät, bloggade detta, pratade på FB och synade vädret för närmsta dagarna som ser ut som följer;
(Källa: http://www.yr.no - världens bästa väder sida. Har nästan ALLTID rätt!)

Mandag 29.11.2010

Kraftig regn 18° Svak vind, 3 m/s fra sør

Kraftig regn. Svak vind, 3 m/s fra sør. 76 mm nedbør i døgnet.

Tirsdag 30.11.2010

Kraftig regn 19° Laber bris, 7 m/s fra sørvest

Kraftig regn. Laber bris, 7 m/s fra sørvest. 74 mm nedbør i døgnet.


Aja, vädret är ju inget man kan påverka - däremot attityden till vädret. Det är bara att rusta sig med paraply, McKinleyjackan, gummistövlar och ett soligt leende och göra det bästa av saken, vettja!
Onsdag - lördag ser ut att bli sol däremot - dock med marockansk vintertemperatur (18 grader). Men det ser ut som att utflykten till Marrakech på onsdag förenas med bra väder OCH att min lediga dag blir solig. Det skulle jag uppskatta, helt klart!

Men nu ska ni får läsa något annat oroväckande: Igår åkte Therese med en taxichaufför som hade frågat henne var hon kom ifrån. När hon svarade Sverige utbrast han: "Oh, det är ju landet man inte behöver jobba för att få pengar!" Han hade en bror där, berättade han, och han hade inget jobb och fick pengar ändå. Jag uppfattade att han också skulle flytta dit... Men haaaalllåååå. Så det är så Sverige är känt här. Herregud!

Antal steg: 6878
Idag bad jag Therese kolla om jag kan haka på Tikida Dunas aerobics på torsdagkvällarna. Det skulle vara jätteroligt att komma igång med något sånt. Men vi får se om jag får tillåtelse och vad det kommer kosta... Det får ju inte kosta vad som helst!

Men idag kunde jag spänna åt bältet ytterligare ett snäpp. Två hål rör det sig om nu och antal minskade cm i midjan ligger runt 8 sedan 10 september - utan att jag tycker att jag har gjort något - fast det har jag så klart. Jag går mycket och äter marockanska råvaror som jag tycker är så mycket bättre än de i Sverige och andra länder jag jobbat i. Och kryddorna sen! De som används i matlagning här är också naturliga läkemedel och håller en frisk på ett naturligt sätt. Kan man låta bli att gilla läget? Inte jag iallafall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0