15 mars - Ögonbottenfotografering

PÅ morgonen bloggade jag ifatt på den här bloggen som blivit något eftersatt.
VC ringde och sa att Matilda var sjuk (min diabetessköterska) Vi skulle haft telefonkontakt idag. Hon ringer en annan dag.
Pratade med några som läst kangenbloggen och vill veta mer - och det är roligt att fler är JAG är nyfiken på livet!

Sen var det då dags att åka till Ögonmottagning för fotografering.



Jag registrerade mig och satte mig för att vänta på min tur. Jag hade kommit 25 minuter före bokad tid och hann plöja igenom hela Kjell & Co-katalogen jag hämtade igår. Några förvirrade ögonblick utspelade sig då Eva Graube blev uppropad... och jag förvånat kikade upp. Det var ju inte jag. Mitt namn är Maria Caroline... fast efternamnet var ju rätt. Det var konstigt. Jag vandrade ut i korridoren - men ingen sköterska var där! Detta var mysko... hade jag inbillat mig?
Så kom en sköterska och ropade upp mitt namn. Hon hade tittat fel... lite roligt, tyckte jag.

Jag fick mina pupillvidgande droppar i ögonen och väntade i korridoren drygt 20 minuter. Hann ögna igenom hela DAM-tidningen och fick läsa om kungabarnen och kändisar så nu vet jag hur de har det. Väldigt intressant - inte! Å andra sidan, jag hade ju läst en katalog. Tveksamt om det var mer spännande...

Med hakan på "hyllan" och pannan mot "pannbandet" satt jag stilla i kameran och väntade på blixtar. Först fick jag titta in i lampan och det var som att titta in i solen, tyckte jag. Sedan följde jag en liten grön lampa och fotografierna togs. Man kunde se fotografierna direkt. De sparas på en server för att man ska kunna jämföra foton. Superfina bilder. Alltså, kroppen är magiskt! Kolla bara in det här fotografiet som jag tog av skärmen och har för mig är av mitt vänstra öga. Jag ser blodkärlen som ett flodsystem... vad ser du?
(Den vita fläcken är en nerv-ände och den mörka är Bllinda fläcken)


Fotograf: Karin Möller


Och så där ser ett friskt öga ut - och det är mitt, hihi!
I väntan på att mamma skulle komma och hämta mig konstaterade jag ett par saker. Att det är väldigt smutsigt inne i stan...



Att gamla akutmottagningen till psyk verkligen har försvunnit från jordens yta och är numera en byggarbetsplats (undrar vad det ska göra där?)


Och att nya akuten är flyttad till samma hus där den låsta avdelningen låg/ligger (våningen högst upp).



Sen kom mamma och vi mellanlandade på Vikinghallen där jag skulle köpa potatissallade och kommer ut med rostbiff, soltorkade tomater, skivat sidfläsk, rotfruktsmix, en mintchokladkaka och indianpopcorn. Inte lika smart handlat som på Ikea igår, alltså. Man ska ha lapp!



Vinkade Hej då till mamma och begav mig in till datorn.
Hade fått ett mail från SEB som hade lite frågor som jag besvararade och berättade att jag tackat nej till jobb men att jag skulle säkert få något annat... (vilket jag fick en timme efter att jag skickade mailet!), en kallelse till Reikiförbundets årsmöte i Strömsund och senare fick jag inloggningsuppgifterna till Massageutbildningen.

Förresten, det kanske finns någon som undrar varför man ska gå på en ögonbottenfotografering. Det gör man för att hitta Diabetisk retinopati, "en av de vanligaste orsakerna till förvärvad synskada hos befolkningen i arbetsför ålder i den industrialiserade världen", som det står på Sankt Eriks hemsida. Det ni!
Man kalkylerar med att 3-4% av befolkningen har diabetes och 35-65% av oss har någon form av näthinneförändringar (=diabetisk retinopati). 10-35% har synhotande förändringar. Att ha förhöjt blodsocker (hyperglykemi) leder till ämnesomsättningsförändringar och sånt är ju aldrig nyttigt oansett. Men bl a skadar det blodkärlsväggarna i ögat.
Om jag hade haft förändringar han vi kunnat se t ex blödningar, svullnader och tecken på syrebrist. Om jag får en blödning i glaskroppen kommer det leda till hastig synnedsättning.
Genom att göra den här undersökningen försöker man hitta symptom tidigt för det går nämligen att göra någonting åt då med laser. Så det är självklart att man hakar på en sådan undersökning!

Tog en före och två efterbilder så ni får se hur ögat ser ut efter att man fått dropparna. Kolla in mittenbilden.
Det blev inte mycket iris kvar, ni!

..
Kl 10.40               Kl 11.20                 Kl 14.14

Hos mig satt det i runt 3-4 timmar. Och jag var väldigt ljuskänslig. Det hjälpte inte med fotokromatiska glasögon. Allt vitt blir kritvitt och färgerna jätteklara. Men det var det enda som var lite jobbigt på eftermiddagen. Men det löste jag galant genom att vara kvar inomhus i vardagsrummet!



Kommentarer
Postat av: Millan

sv: Pris? det var ju gratis

2010-03-15 @ 19:19:06
URL: http://millaj.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0