21 januari - Fathepur Sikri och Röda Fortet i Agra

Vi åkte skapligt från Jaipur. Beräknad tid i bussen: sex timmar. Slutmål: Agra. På vägen skulle vi besöka Fathepur Sikri, spökstaden som Akbar lät bygga.
 

Fikapaus med grodor och ståtoaletter.

Fathepur Sikri


Med öppen dörr åkte vi minibussen upp till entrén där öppettiderna uppges vara Från soluppgång till solnedgång. I LIKE! Inne på området finns dessutom en skylt som tala om vad man inte få göra. Bland annat får man inte äta Paan som jag skrev om igår!


Diwan-i-Khas, Privat mottagningssal där Akbar satt uppe på pelaren i mitten och kunde se ner på sina besökare. 



Ankh Michauli (Skattkammaren med Astrologens kiosk utanför)


Sirliga utsmyckningar på Hujra-i-Anup Talao, som berättas ha varit muslimska fruns hus men som forskarna ifrågasätter på grund av storleken (det är pyttelitet). Har sett att en del menar att det var ett förråd och det är ju dekorerat med bland annat granatäpplen och vinrankor.


Anup talao - sjön där kompositören och sångaren Mia Tansen satt och sjöng så vackert att änglarna grät.



Khilwatkada-i-Khas, Akbars speciella sovrum där det berättas att han sov med sina haremsdamer. Intressantast för mig är bilden överst till vänster. Jag har tidigare fått berättat för mig av lokalguider att det var Akbars privata badrum. Dagens lokalguide berättade att det var ett kök där man hade vatten från Ganges (Akbar drack bara det men vad jag har läst förvarades det i krukor, inte i bassänger. Har försökt se vad forskarna idag har kommit fram, till men kan tyvärr inget hitta så vi får leva i ovisshet ett tag till.) Utomhusrummet ligger iallafall utanför det som vi fick veta varit en matsal - och allt ligger nära det som kan ha varit ett förråd så, ja, varför inte ett kök?
Bilderna nedanför är från sovrummet omgiven av bassänger som innehöll rosenvatten som vi fick veta att haremsdamerna fick kliva ner igenom innan de gick in i sovrummet.



Sonahra Makan (Gyllene huset) har man tidigare sagt varit den kristna fruns hus. Numera tror forskarna att det var en mottagningssal för Akbar. Och det stämmer bättre med målningarna man kan se runt huset. Vad sägs om elefantslagsmål, jakt, stridsscener, turneringar? Det passar sig väl ändå inte för en kvinna?


Vy av lite av fasaden till Jodha Mahal ( Akbar's hinduiska frus plalats).


Den trebandade ekorren finns överallt

Agra med Röda Fortet
Här var det inte något nytt som jag fick höra så det är samma som tidigare. Och jag vet att jag har berättat ovanligt mycket ovan men när det är något man inte har hört förut så... Du som vill veta mer om Röda fortet får gärna haka på nästa rundresa :)




 

Från Röda fortet ser man Taj Mahal, och lite bilder därifrån får du se i nästa inlägg!

Statistik: Och den kan inte stämma. Jag kan omöjligt ha varit still 2,5 timme under guidningarna som idag tagit tre. Men här är den iallafall.
Steg: 2054
Km: 1,02
Kcal: 46
Tid: 00:30:25

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0