11 november - Hanoi 24/7

Denna morgon vaknade jag som miljonär flera gånger om och kikade ut från mitt hotellrum för att planera hur jag skulle använda pengarna :)



Men, men. Säg den lycka som består? Om miljonerna ändå hade varit i svenska pengar. 1/2 miljon Dong är nämligen bara värda runt 270 spänn haha). Aja, alla dessa skulle iallafall få vara med på cityturen i Hanoi. Man vet ju aldrig. Kanske man hittar något man känner att man inte kan leva utan? Sånt händer.


I Vietnam är det bara småpengarna som är gjorda av papper och de byts nu successivt ut mot mynt. Ocn i dagarna hörde jag att Sverige har "upptäckt" idén med plastpengar eftersom man menar att de håller längre. Eh, smart Sverige! Tänk att det bara dröjde nästan 24 år att upptäcka det?! (Australien var först med plastsedlar, 1988 och Rumänien först i Europa, 1999 - Vietnam började byta ut papper mot plast 2003...)

Men jag behöver inte bekymra mig om att dra åt svångremmen vad beträffar pengar, snarare bältet. Idag kunde jag nämligen dra åt obehindrat så jag hamnade i sista hålet av de två jag gjorde för att par månader i Thailand... Läskigt!



Så blev klockan 8 och vi åkte iväg. Här är lite bilder från dagen - och jag gillar verkligen Hanoi. Det är en storstad och eftersom Vietnams turism ligger i sin linda fortfarande är den genuin och souvenirbutiker lyser med sin frånvaro (för det mesta). Vi som turistar får handla i deras egna butiker. Sånt uppskattas! Som du vet är jag ingen vän av souvenirer eller dåligt sydda kläder enbart för turisten...

Så, go vänner. Här är bilderna från dagens äventyr då!


Vietnam (Eg Socialistiska republiken Vietnam) är ju en enpartistat, d v s enbart kommunistpartiet är tillåtet, Och nog såg jag mycket Ryssland. Skyltar och krigsmonument var klassiska - och många! Mausoleet för Ho Chi Min och paradplatsen var som att förflytta sig till Röda torget, bara lite annorlunda utseende, om du fattar.


Klonger  (kanaler) och diskning på trottoaren - precis som i Thailand. Ja, mycket är samma som där - men lika mycket är olika, bara så du vet! Maten för att ta ett exempel, är i sig inget spicy - vill man ha sting i maten får man adda själv när maten är klar.


National War Memorial, Ba Dinh Distric



Framför Ho Chi Mins mausoleum (som han absolut inte ville ligga i men gör den ändå förutom en gång om året då han är på uppfräschning i Moskva) paraderas det vid kommunistiska högtider/ceremonier


Presidentpalatset som Ho Chi Min inte ville bo i för han tyckte det var för lyxigt


Garagen med fina bilar från fransmännens ockupation: Två Volga (ryska bilar!) och en Peugot


Här i området bodde Ho Chi Min istället för i Presidentpalatset - ett enkelt pålhus.



Kontor och mötesrum - och det var när vi gick runt här som vi blev förföljda av en mycket trolig ficktjuv - ett vida känt problem. Jag tog en bild på honom och Hanne-Sofie stirrade på honom varefter han försvann. Men att de kretsade runt oss i olika skepnader kunde vi konstatera vid ett flertal tillfällen under vår resa. Var uppmärksam på vilka du har runt dig, alltså!



Har försökt artbestämma den röda blomman men inte lyckats. Träden ser ut att vara Pomelo iallafall - en jämrans god citrusfrukt!.


Ho Chi Min-bild i 3D finns att köpa i souvenirbutiken som ligger intill.


Vaktombytet kom... och parkarbetarna också i samma otakt. Disciplin verkar inte stå högt upp på listan i det militära?.

Inte långt från Ho Chi Mins verkliga bostad ligger Chùa Một Cột, en-pelar-pagodan, och dit skulle vi ju självklart också på besök. Det är en av de två viktigaste templen i Vietnam (Det andra är parfymtemplet) dit man kommer på pilgrimsfärd. Här träffade jag ett svenska par som var på en typ privat rundresa och tro det eller ej så hann vi träffas fyra-fem gånger under resan haha



En-pelar-pagodan


Van Mieu Templet eller som vi säger på svenska, Litteraturtemplet - Vietnams första universitet som byggdes under 1100-talet, är också ett fint besök. Dessvärre står texterna på kinesiska och när vi frågade lokalguide vad det stod fick vi det enkla svaret. "Det står på kinesiska", vilket då var underförstått att han inte förstod han heller hahaha





Litteraturtemplet dit många åker för att få tur eller att ta bröllopskort

Den hektiska dagen fortsatte med en cykeltur genom den gamla stadsdelen - en favvo.










(sista bilden är från ett förlovningsfölje)


Efter cykelturen åkte vi och åt lunch på en HotPot-restaurang där maten tillagades på bordet framför oss!



Det var bra att få ladda energireserven för efter maten besökte vi Hoa Lo-fängelset som också kallas för Hanoi Hilton - en mycket gripande upplevelse. Det var som att gå i Hells Fires Pass som också tar tag i min själ. Luften är tryckande och tjock och jag snyftar en hel del där jag går. Kan inte helt förklara sorgen som drabbar mig...





Från tragik till dramatik - på Thăng Longs vattendockteater, ett "must see" när man är i Vietnam.




Ledsen över de mindre bra bilderna svårt med mörkerbilder i mobilen :(


Innan mellanlandning på hotellet gick vi över röda bron till Jadetemplet (Đền Ngọc Sơn) som ligger i Hồ Hoàn Kiếm-sjön och som dessutom inhyser Sköldpaddstornet i mitten på en liten ö. Allt ligger väldigt vackert mitt i Hanoi.


I slutet av Huc-bron står Bodi-träd (heligt träd i buddhismen)


I insjön bor en gammal sköldpadda. Det berättas att den är runt 80 år och om man får se den får man TUR. Och kan du fatta! Jag och några gäster fick se den då den tittade upp över ytan under sin simtur ett par gånger!!! Så himla roligt, alltså!

Från templet gick vi för att köpa reselakan Det var dags att förbereda för tågresa. Ett guldfärgat i satin - inte 100% silke som det står (en vanlig Scam här) kom med hem. Men vaddå, det var billigt (100.000 Dong).

Efter att ha mellanlandat på hotellet var det dags för middag. Jag invigde då min nya Ao Dai. Den är lite stor men unik. Den är handsydd och handmålad och jag såg ingen liknande på hela turen...

Och du, från och med idag var det pinnar som bestick till maten. Vi såg högst en gaffel som extra tillbehör resten av resan. En utmaning som antogs glatt!


Tränar fortfarande på att äta med pinnar...

Och så var det ju det där med inhemska drycker. Jag testade Halida och BaBaBa (333) och ingen vann. Men måste jag välja någon av de blaskiga ljusa ölen får det bli den sistnämnda.
Du förstår... jag tycker inte om ljust öl och det är det enda som finns i länderna jag har befunnit mig senare år (undantag Turkiet som har sin Efes Dark som är riktigt god!). Saigon är ytterligare ett blaskigt ljust öl som kommer på delad första plats, för kännedom. Resten göre sig icke besvär!


Tveksam vinnare: 333

Efter den här dagen med många upplevelser intog jag horisontalläge i väntan på att få se ännu en dag!

Antal steg: 22 121

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0