30 januari - Man blev nästan svettig

Idag var det tid för extrautflykten till Nunnornas dal och Monte.
 
Bilder från vår resa Funchal - Pico dos Barcelos - Eira do Serrado - Curral das Freiras (Nunnornas dal) - Monte

Vi hade en toppenförmiddag med sol. Och solen stannade kvar hela dagen, faktiskt. Vi hade bara kylig vind uppe på 1000 meters höjd, annars blev vi nästan svettiga. Kanske våren gör sig påmind nu. Förra året var medeltemperaturen 21 grader i Funchal. Den här veckan har nog tempen varit mer 15-16...
 
Nere i Nunnornas dal blev det kaffe, kastanjekaka och provsmakning av kastanje- körsbärs och eukalyptuslikör, där kastanjen utsågs till vinnaren av sällskapet!
 
I Monte lämnade en del av sällskapet oss till förmån för linbana ner till Botaniska trädgården. Andra tog släden ner till Livramento och blev upphämtade där, medan tre åkte med mig i bussen från kyrkan.

Vi var tillbaka vid hotellet runt ett-tiden och gick bort och köpte lunchen på Pingo Dolce. Det blev lasagne för mig idag. Kvällens middag blev sedan på hotellet med alla gästerna. Jag fick lite uppdateringar vad de hittat på och det verkar som om alla hade haft en bra dag på olika håll! Alltid roligt att höra vad de har upplevt utan mig :)

29 januari - Östra Madeira i 48 km/h

Efter korgflätning i Camacha blev det bergsbestigning till Madeiras tredje högsta bergstopp - Pico de Arriero över 1800 m ö h. Sen levadavandring i Laurasilvaskogen till utkiksplatsen Balcões och vidare ner mot temaparken i Santana där vi åt pumpasoppa, espada och passionsfruktpudding. Inte dumt alls!

Idag hade vi en del regn och det blåste det redan på 700 meters höjd i Camacha. Värre blev det uppe i Pico de Arriero och enligt vädersidor blåste det 48 kilometer i timmen vilket motsvarar över 13 meter per sekund. Det tog i rejält när man stod på bergstoppen. När min regncape blåste upp i ansiktet på mig blev jag nästan rädd ett tag...
 


På kvällen fortsatte jag att hålla i pengarna och åt mat på lösvikt igen. Måste vara lite ekonomisk för att kunna gå till Reid's med gästerna på fredag. Men det är så himla bra mat - och lagom portioner eftersom jag väljer själv så det passar mig väldigt bra. Det är lite som om jag hade lagat mat och ätit hemma, ju!

Här kan du se Reid's meny (du får scrolla ner lite) Det kostar 33,50€ att gå dit och dricka Afternoon tea men är värt pengarna. Vänta tills du får se bilderna :)

28 januari - Maroços och Machico

Idag var det dags för resans längsta levadavandring. Den går mellan Maroços och Machico. Vi börjafr gå vid tio och var framme vid vätskekontrollen (kaffe och toabesök) efter cirka tre timmar.
 
Från Machico åkte vi till utsiktspunkten i São Jorge och hade vår Barbeque. Under blå himmel kunde vi äta vår Espetada innan vi vände tillbaka till hotellet.
 
Efter att ha lagt in mina grejer på rummet, gick jag bort till MBTravels kontor och lämnade pengar för nyanmälda till Nunnornas dal och handlade mat på lösvikt på vägen. Sedan gick jag bort till Reid´s och bokade till två som ville följa med på 'Afternoon tea' på fredag. Så var ytterligare en fantastisk dag är avverkad!

27 januari - På Madeira finns bruna toppar!

Idag gick vi på promenad från Lidoområdet in till Funchals centrum. Alltid en väldigt trevlig promenad, och speciellt eftersom vi hade jättefint väder hela dagen så till och med solen lyste på oss!
 

Praktfjärilen i mitten är en Monark (Danaus plexippus) med ca 10 cm mellan vingspetsarna. Den förekommer i hela Amerika men finns även på andra ställen - som Catarinaparken i Funchal till exempel. Den kan flyga jättelångt. Man vet att fjärilar i Canada flyger till Mexiko för att övervintra! Larverna är smarta och äter främst giftiga växter så giftet lagras och finns kvar när de blir fullvuxna fjärilar. De smakar så illa att de kan undvika att bli uppätna. (Den har setts i Sverige också men där kan den inte föröka sig.)
 

Och så var det ju det där med brun topp. Efter att ha letat i 13 svenska butiker innan jag åkte, så tog jag med kjolen till Madeira och hittade åtta toppar i brunt redan i första butiken och kom ut med två. En kortärmad stickad och en matchande kofta till det. Pris: 25€ Jag hittade till och med aquafärgad T-shirt men den hade tyvärr fel storlek... (Färgerna på bilden är inte helt rättvisa eftersom jag tog fotot i glödlampsbelysning)

26 januari - En regnskur eller två

Accuweather har så roliga uttryck och ibland står det "En regnskur kan uppstå". Idag var en sån dag. Och visst kom vi in i regnmoln - fast tre olika. Men däremellan hade vi uppehåll och tidvis även sol.
 


På schemat idag stod Västra Maderia och delvis norra. Promenad i Câmara de Lobos, fotostopp på Cabo Girão, promenad i Ribeira Brava, fotostopp på platån Paul da Serra, lunch (och tre tappra badade i 15-gradig lavabassäng i Porto Moniz, fotostopp (och shopping) i Sexial, promenad i Sao Vicente. Vi hade planerat att åka via Serra da Encumeada hem men vädret tillät inte att bussen åkte den vägen så vi tog tunneln hem. Det innebar att vi vann tid och kom hem lite tidigare. Den extra tiden gick till poolen för den del, andra gick och tog en kopp kaffe eller bara slappade medan jag och några till gick till Pingo och köpte middag på lösvikt.

En rolig grupp (som vanligt) och spännande dag, speciellt i Ribeira Brava där två gäster var spårlöst försvunna! Jag och en hjälpsam gäst sprang och letade efter dem i 30 minuter utan att hitta dem - varvid jag fick fatta beslutet att åka. Och när vi har åkt 200 meter hittade vi dem! Håhå jaja, Det visade sig att de inte hade ställt om tiden på alla klockorna...

25 januari - ARN-CPH-FNC med eller utan vikcykel?

Vaknade och åt frukost. Ja, det hade ju förstås varit lite svårt att äta frukost om man inte hade vaknat innan... Men iallafall! Jag skjutsades tlll terminalen och knatade direkt genom säkerhetskontrollen och in bland butikerna. Hade ju inte alls tänkt handla men idag shoppade jag så jag förvånade mig själv!

Min väska började fyllas redan på Arlanda. Det blev Lindors mörka chokladkulor, Diors läppglans och en liten Narciso Rodriguez-parfym innan jag fick iväg till min gate för att åka till Köpenhamn.


Dags att söka upp Gate 11 för att åka till Kastrup


Bytte en timme senare Arlanda mot Kastrup! Här hade jag 4,5 timme och det spenderades till ännu mer shopping. Jag handlade till nästa hazard (och ångrade mig efteråt att jag inte handlat fler grejer), åt lax till lunch, handlade tre Pandoraberlocker till halva priset - o åkte lite rullband där ingen annan åkte bara för att jag hade tid över. En timme innan planet skulle gå gick jag bort till Gate A6 och småpratade lite med mina förväntansfulla gäster fram till det var dags att boarda. Det är jättekul att få följa med gästerna redan från start!


Idag hittade jag den här skylten på Kastrup! Spara 20%... inte konstigt att man ibland hittar grejer billigare hemma!


Uppe i luften hade jag ett himla sjå -  med mig själv. Ni som har mig på Facebook minns kanske att jag skrev om en vikbar cykel igår. Alltså, de där cyklarna lämnade mig inte ifred. Jag kunde inte sluta tänka på hur praktiskt det vore att ha en sån. Till en liten kvinna (nåja, 160 cm över marknivå iallafall) med Compact Living passar väl en vikcykel perfekt, eller hur?!

På Norwegian är det gratis WiFi så jag ut på internet och läste mer om såna där cyklar. På eBay hittade jag en tysk återförsäljare av begagnade vikcyklar (98 2% nöjda kunder i Europa) och där hittade jag några 5- och 6-växlade (väldigt bra att ha växlar, tänkte jag) varav två med pakethållare! (Så himla praktiskt, konstaterade jag och motiverade mig allt närmare ett köpbeslut!) Genom olika forum fick jag en massa tips på vägen, dels av val av cykel, dels användningen. Och jag hade ju tänkt använda den till och från CiyGross och kanske ta med den på tåget till Linköping ibland.

Resan till Funchal tar 4:50 minuter, och när 4:25 minuter passerat och efter att ha fått svar på en massa frågor av säljaren (och vi gick in för landning och skulle stänga av all elektronisk utrustning), tryckte jag på Köp nu-knappen!
Det blev den på bilden, och jag måste erkänna att jag köpte den för namnets skull trots att säljare rekommenderade en med 6 växlar, äldre, lite rostig och därför billigare. Jamen, fatta! Hur kan man låta bli att köpa en vid namn Avis??? (5 växlar, nyare och en hundring dyrare...)
Så vad händer nu då? Jo, jag har bett att få den levererad från Tyskland lagom till jag kommer hem. Det här blir spännande.
Blev du avis nu :) och blev sugen på att köpa en vikcykel duockså?
Läs mer om dem här
   Och kolla hur smidiga de kan vara


Glad i hågen landade vi under turbulens på Funchals flygplats. Och därifrån tog vi oss till Lido där vi checkade in på vårt hotell, tog en välkomstdrink och åt middag innan det var dags att inta sängläge! Imorgon avverkar vi Västra Madeira och drömmer om vikcyklar...

24 januari - Avis på AVIS

En avslappnad förmiddag eftersom jag förberett så mycket redan innan den här dagen kom. För idag var det ju avresedag med första anhalt Arlanda flygplats och Ibis Styles.
 

Vågade inte chansa utan tog pendeln som gick 12 över istället för 36
 

Förra året (tror jag det var) kom det ett erbjudande på Groupon om en italiensk ihopfällbar cykel. Jag var på väg att köpa en då men avstod. Nu är jag lite sugen igen. Det vore så himla praktiskt att ha en cykel när jag ska handla, för det första. Men så uppstår lite bekymmer. Eftersom jag reser och om jag hade en vanlig cykel, så skulle det innebära att jag behöver ha den i ett obevakat cykelrum.
En vikbar kan jag ta upp och ha i förrådet, om jag inte vill ha den i hallen. En vikbar kan jag också ta på pendeltåget och cykla runt i Linköping - när det är bra väder förstås. Du fattar att jag har motiverat mig att köpa ovanstående va? En cykel som heter AVIS kan inte bli fel, alltså!

 

På Arlanda invigde jag mitt Forexkort där jag satt in valutan för de kommande två rundresorna. Det gick hur bra som helst - och jag kom ihåg koden!
 
Den obligatoriska hamburgaren på Max utgjordes utav en 50-grammare med dressing och isbergssallad som inte såg särskilt spännande ut. Och så köpte jag fyra chili Cheese och slog till på en grönsallad dessutom.Men när jag såg den där prefabburgaren förlorade jag liksom intresset för hamburgare överhuvudtaget. Så nästa gång jag kommer till Arlanda får jag nog hitta på något annat ätbart, faktiskt.
 
Från Arlanda flygplats blev jag som vanligt hämtad och efter att ha checkat in på Ibis hade jag bott in mig på fem minuter. Jacka och vandrarkängor i hallen, uniformsbyte och necessär i badrummet, middagen framdukad på bänken (grönsalladen från Max med två halva Chilikorvar från 7Eleven jämte en Ramlösa citron), TV:n på G hehe och så jag med datorn i knät. Perfekt! Det blev skapligt i säng, efter att ha mailat ett par frågor till säljaren av AVIS, pratat med min kära mamma och bloggat det här. Imorgon bär det av till Atlantens vackra ö Madeira.

23 januari - Från det ena till det andra

Fick tipset från Josefin i tisdags, att ha håret i fläta istället för att sätta upp i tofs på nätterna. Nåja, det har jag inte testat. Däremot gjorde jag en fläta innan jag gick eftersom jag, sedan igår, hade håret fullt med arganolja som gjorde det rätt så fett.


Med en fläta full md arganolja åkte jag till stan

På Att-göra-listan idag stod Frisörerna, Hallbergs och Apoteket men det blev även lite spontan shopping!

Före klippningen hann jag med Hallbergs guld för att få hjälp med att hitta stämplar på min Pandoraberlock - som jag själv inte hittade stämplarna på. Säljaren hittade dem inte heller så jag gick rätt besviken därifrån med förvissningen om att det var en kopia. (Återkommer i detta ärende lite längre ner.)
 
Jag fick också tid över att hämta stickor till glukosmätaren innan det var dags för hårkapning.

På morgonen hade jag surfat runt för lite frisyrtips och hittat en som jag gillade men det slutade med enbart ett par centimeter på topparna - inte speciellt äventyrligt, alltså. Men det är himla roligt med långt hår eftersom man kan variera frisyrerna så mycket och om man har lust! Så när jag kom ut ifrån Frisörerna hade jag fått toppat, välborstat och fönat hår eftersom det var -10 grader i stan (-14 i Mantorp) så håret var rakt. Men det varade inte länge för jag gjorde mer med håret när jag kom hem.


Näe, jag skippar gärna fönen men med den här kylan kändes det nödvändigt.
 
Innan jag tog pendeln hem fick Norén & Englund besök och där hittade jag en supersnygg svart blus...


Och som du kanske noterar är fotot taget på eftermiddagen
 
...och en kjol i rutigt mörkkbrun/varm beige/aquaturkos - mycket dumma färger skulle det visa sig. För någon topp till den hittade jag inte.


Nåja, har iallafall stövlarna så jag är halvvägs. Känns dock lite vågat att gå utan topp!

Det är tydligen inte ett dugg modernt med brunt och varmt beige för hos KappAhl, Axelsons, H&M, Bik Bok, Carlings, Cubus, New Yorker, Joy, JC, MQ, Sisters och Solo lyste färgerna med sin totala frånvaro. Säljaren på Hennes till och med skrattade lite när jag frågade. Efter 12 butiker gav jag liksom upp idén och förbannade mig själv till mitt kjolköp. (Den där aquaturkosa färgen hade jag inte förväntat mig att hitta.) Kjolen är så klart fortfarande snygg - på galgen. Men jag funderar i detta nu på att ändå ta med den till Madeira och kolla där...


Hittade den här på H&M och tänkte genast på Gun

Från mittbena till sidbena (så länge jag nu har lust att ha det) och från guldblond till kastanj, blev det på eftermiddagen. Kändes bra!

Så var det ju det där med stämpeln. Jag mailade till säljaren som redan tidigare noggrant förklarat var stämplarna var satt - men som både jag och säljaren missuppfattat och tittat på fel ställe. För visst var de där!!! Vad pinsamt!

22 januari - Var är stämplarna?

Lyxfrukost med knapriga bacon, äggröra, körsbärstomater och kaffe blev det idag. Ja, den här veckan försöker jag rensa kylen. På fredag drar jag ju iväg till Madeira ett par veckor igen.
 

Lill-lörde-frukost á la LCHF light

Resten av dagen gick till att tvätta, packa, organisera om i bokhyllelådorna, gå igenom räkningar som ska läggas in för betalning och att skriva in saker i stora almanackan som jag placerat i hallen. Jag letade också, med lupp, efter två stämplar som skulle finnas på en Pandoraberlock jag ropade in på Tradera. Uppdatering kommer efter besök på Hallbergs Guld för jag hittade dem inte...

Hittade inte stämplarna på pavéstjärnan med min lupp så det blir besök på Guldfynd imorgon.
 
Länk för dig som också gillar Pandora och vill veta lite mer om kopior - för det finns det gott om!
How to spot a fake Pandora

21 januari - Kära återseenden

Morgonen startade som den skulle, med frukost vid fem-tiden efter dryga 5 minuters cykling!


Cykling framför TV:n, sen frukost framför datorn :)
 
Det var ett späckat schema med återseenden idag. Först åkte jag upp till sjuklingen Milla med lite mat, Den piggaste var Naima medan Milla och Elton var riktigt febriga. 
Därefter var det lunch med mamma - och den blev lång, den! Vi gick till buffén på Ming Palace och satt där i över två timmar haha. Och ja, jag glömde fota där! Kanske på grund av att det kom ett glädjemail från Albatros Travel som jag hoppats på sedan nyår, med erbjudande om Kroatienkryssning! Jag som suttit och skrivit ansökningshandlingar till två jobb i Sverige, och hade med för korrläsning till mamma hahaha Ja, man vet aldrig vad som ska dyka upp i ens väg, du! Nu blir det (iallafall en) Kroatienkryssning och får hoppas på fler uppdrag! Efter lunchen mötte jag Martina utanför Frisörerna där hon skulle klippa sig. Summa summarum en fantastiskt rolig och spännande dag!


Piggast i familjen Fahlgren-Johansson var Naima


På väg ner mot Accent i Grändenhuset hittade jag denna affisch på Nilsons ena fönster. Min första tanke var: Grönsaksläder??? Det är lika dumt som att kalla t ex Quorn (mögelsvamp och äggvita) för kyckling, som det står på förpackningen!
Detta var jag tvungen att gå till botten med, och fick reda på att det inte har ett dugg med grönsaker att göra. Det ska visst handla om prepareringsprocessen, d v s hur man behandlar lädret innan det blir den där kängan. Vegetabilisk garvning med extrakt från växtriket är tydligen att föredra eftersom det ska spara miljön trots att det tar 100 dagar - att jämföra med 1 dag vid kromgarvning - och lädret blir brunt och hårdare. Tilläggas bör att det ändå krävs runt 130 olika ämnen att färdigställa en hud. Ja, ja vi människor är roliga. Det är nog som energiskog och etanol som skulle vara så himla bra - men som visat sig vara stora miljöbovar istället.



Linköping har visst ambitionen att bli "Festivalstaden 2014" noterade jag när jag fortsatte Nygatan ner. Mycket att leva upp till där, kan jag känna. Bara att önska lycka till!


Och turen var på min sida! På Accent fick jag det glädjande beskedet att en likadan väska som blivit krossad, fanns i butiken! Det var som att återse en gammal vän, fast utan alla klistermärken. Hela vägen hem log hela jag, faktiskt! Och nu står den där, bredvid handbagaget, redo att bli packad och klar för avresa på fredag!


Följde med Martina, som var något sammanbiten i stolen hos Josefin på Frisörerna. Och efter en första klippning, blev det lite mer klippning och ett slutresultat som hon hoppats på (tror jag) vilket innebar att man inte såg någon skillnad alls om man inte tittade riktigt noga haha

Innan jag åkte hem hoppade jag in på Systemet och köpte ett rödvin som jag blivit rekommenderad. Detta serverades sedan till kycklinggrytan med curry från i söndags och avokado. Men alltså, det där med alkoholfritt rödvin får jag nog lägga ner. Det var okej smak men substansen är som saft... Jag får vara glad att ha hittat Chapels mousserande vita och Natureos rosé!

20 januari - Vart tog dagen vägen?

Nästan läskigt. Jag vaknade kvart i fem - en ganska vanlig tid, kollade mail och facebook, la ifrån mig telefonen - och somnade om och vaknade straxt före halv åtta! Men vad f..? Där förlorade jag tre timmars effektiv tid!
Men det var ju bara att hugga tag i det som var kvar av dagen.
 
Började med att ta en morgonvikt: 76,6 kg, vilket innebär en viktminskning på 2,2 kg sedan 30 december. Jag motstod impulsen att testa glukosvärdet. Har ju fått lova att inte testa varje dag... Cyklade 1 km (tar runt 5 minuter) och käkade sedan frukost framför TV och dator :) Det där tog ungefär en timme.

Sen bestämde jag mig för att ta min vagn och hämta två paket som låg och väntade på mig på posten. På med stegräknaren och ytterkläder. Och det var INTE skönt ute! Vinden bet i kinderna trots att jag drog luvan intill ansiktet så gott jag kunde.
 

I gula paketet låg lite kläder från Tradera. I rosa påsen låg handukar och badrumsmattor från Ellos!


Ja, färgen skrämde slag på mig varje gång jag gick in i badrummet idag. Samtidigt gjorde den mig lite glad. Lite färg under mörka årstiden är ju alltid trevligt. Serien heter Happy och handdukarna känns okej - men mattan! Samma tjocklek som handdukarna och ingen gummerad undersida vilket innebar att den halkade runt rätt bra på golvet. Det värsta är att jag även köpt ett likadant blått set och kommer halka runt även vid nästa färgbyte! Jag utgick ifrån att de var gummerade som mina andra mattor i plommon och mintgrönt, också från Ellos . Mycket dumt!

Det blev inte mycket inskannat idag. Men jag hade några skolkataloger och lösa klassfoton liggande kvar på ena bordet och slängde väl in dem. Bland annat ovanstående från Förvaltningslinjen där jag gick tillsammans med Pernilla Lindman som fortfarande är en del av mitt liv. Lite kul!

Annars... ja, vad har jag gjort idag? Det är rätt konstigt! Ibland att man är upptagen hela tiden men kan inte riktigt redovisa med vad! Men det blev mycket data jobb, lite ombokade US-tider, utskrifter av biljetter, bokningar och flightmanifest - och så pratade jag med Pella och vi bokade tid för fotodag den 22e februari. Jag ska ta ner bilder på henne från förrådet - och hon ska ha med sig bilder på mig ifrån sig. Det kommer bli spännande, kan jag lova!

Till sista måltiden för dagen testade jag Chapel Hills Sparkling White som har stått i kylen sedan före nyår! Tillsammans med lax, avokado och Babybell var det med beröm godkänt så nu har jag iallfall hittat två drickbara alkoholfria; Natureos Rosé och det här. Har fått lite tips på några röda men såg att det är väldigt mycket socker i dem så vi får se hur jag gör där... 51 gram/liter är ändå rätt mycket!
 
Ett riktigt gott festligt alkohofritt - rekommenderas på det varmaste!

19 januari - Goaste tjejerna

Idag var det dags för Hazard hemma hos mig. Om du har hängt med på bloggen vet du att Hazardträffarna har hållit på sedan 2009 vilket innebär att det är 5 års jubileum i år! Gruppen har ändrats från när vi startade men Tina och Annette har varit med varenda gång, mamma har varit med ofta och för Anette var det andra gången. Och självklart har vi skrivit in ny tid och plats i kalendrarna!

Glasen och servetterna var redo för aptitretarna - och paketen låg på bordet. Nu var jag redo att ta emot mina gäster!
 
Mamma och Anette skulle komma med pendeltåget så jag mötte dem. Annette skulle ta sin bil från Linköping och Tina ta sin från Nykil.
 

Annette kom precis med sin bil när vi kom från stationen. Tina var redan hemma hos mig och tog emot oss :)

Efter aptitretarna som bestod av laxrörefyllda krustader och flädercider, började omgång nummer ett. Och jag måste säga att jag hade bra flyt där! För bara efter ett par varv hade jag tre paket i min ägo och kunde börja laga huvudrätten. Den bestod av gräddig currygryta med kyckling toppad med pinjenötter och persilja, som serverades med svart ris och körsbärstomater. Till detta kom mer flädercider och Lokas mineralvatten med citronsmak. Vi åt, pratade i mun på varann (ibland med mat i munnen) och skrattade. Det var nästan så vi glömde att vi hade en omgång kvar, så trevligt var det!


Om omgång nummer ett är lugn kan man säga att omgång nummer två präglas av stress, slit och riv. Det går på tid och det är bara värdinnan som vet tiden. Det gäller att grabba tag i tärningen så fort det är din tur. Mina medspelare tyckte att jag var en smula okoncentrerad och fotograferade lite VÄL mycket under spelet - och kanske var det tack vare att jag var till synes Laid Back, som jag snodde flest grejer?


För det var ju det där med vinsterna då - och värdinnan vann flest, som sagt: Hushållsvåg, syltsked, armband, ljus, choklad och skärbrädor snodde jag. Tvåa kom Anette som snodde med sig choklad, två DVDfilmer och en lila filt hem till sig. Hos Tina hamnade en Vänskapstavla, choklad och en DVD. Mamma var snabb på tandborsten med smileyshållaren och en ljushållare att hänga i taket. Och sist men inte minst paketinnehåll hamnade hos Annette som höll i ordentligt så ingen skulle ta hennes tvättmedelsplåtlåda med handtag. (Annars var det många som var spekulanter på den, kan jag avslöja!)

Efter en sån här uppslitande actionthriller måste man ha lite ny energi. Det serverades genom en fluffig chokladmousse och kaffe eller malaysiskt té. Innan vi skiljdes åt bestämde vi nytt datum och plats, och en enig kvintett ansåg att kl 13 var en jämrans bra tid.


All mousse försvann ner i struparna innan det var tid att packa ihop. Och det var nästan svårt att sluta prata. För efter påklädning kom vi på mer att ventilera. Tina var först med att gå. Vi andra fick tvinga oss iväg. Jag till återvinningen med alla presentpapper, och de andra till bilen (Annette var toppensnäll och tog med sig mamma och Anette tillbaka till Linköping.)


Då var det bara förvandlingen kvar. Från matsal till vardagsum på två minuter. Så himla smidigt!

Så då laddar vi inför den 30 mars, flickor. Tack för en jättekul eftermiddag!

18 januari - Skannat in analoga foton

Oj, vilken dag. Jag började skanna in bilder från den analoga tiden. Letar bilder till mina memoarer men har även lite andra projekt på G. Men herregud vilken tid det tar! Jag tycker inte att jag hann med så många bilder trots att jag satt från morgon till midnatt! Och efter allt slit vore ju trist att inte visa NÅGRA på bloggen, så varsågod!
 

Några foton från mellanstadiet. Som ni ser var jag (i mitten i grå väst och byxor) teaterapa - med penisavund - redan som ung person. Jag minns inte vad vi spelade men en prins och en prinsessa var inblandade kan jag se. Och Anette f d Wikvist, påminde mig om att det var Uffe Holm och hans dotter Annsofie (som senare blev en i Fyra stolar), som var regissörer och att vi visade upp för hela skolan. Kan inte för mitt liv förstå varför jag glömt det! Eller jag kanske har förträngt det?
Passar på att speciellt tacka Agneta Byrmo som var vår lärare i 5:an och 6:an (se bilden i mitten längst ner). Du har alltid varit en av mina förebilder!


Blandade bilder på mig själv. Vad gäller gitarrspelande blev faktiskt mandolin mitt första instrument före piano - och i tonåren försökte jag mig på elgitarr. Vi startade bandet Äggskal (haha ja det var under progtiden när banden hette t ex IQ 55 och Elake Måns, så varför inte Äggskal liksom?) och tränade i Ekholmsskolan, men vi gjorde aldrig någon karriär. Jag får erkänna att talang för gitarrspelande aldrig infann sig. Det stannade vid introt till Smoke on the water, kan man säga haha
Fotot i mitten är från 1978 och mitt första riktiga jobb som Barnflicka i Nykil (om man inte ska räkna Dagens Nyheter/Majblomme/jultidningsförsäljare och reklamutdelare). Och se så stiliga vi är, lillebror Fredrik och jag. Notera också att jag har haft på mig leopardmönstrat. Detta inträffade i början av 90-talet och har inte upprepats därefter. (Jag tar heller inte på mig Liberos blöjbyxor på huvudet) och längst ner till höger är från Unga Örnars ridläger där jag var mat-tant två år i rad. Hur kul som helst och något jag minns med värme!


Martina är både stor och stark! Från att själv ha varit bäbis (överst i mitten) har hon nu två egna barn! Och jag förstår varifrån Albin har fått sitt intresse för traktorer... Ja, inte så mycket från Lasse utan mer att Martina fick åka med Carola och Tore i deras traktor i Västerlösa. Hm, kanske Albin kommer gilla att fiska också?


Per kom in i mitt liv 4 mars 1988 och varit en stor del av mitt (och barnens förstås) liv sedan dess, minsann! Inte nog med att han är pappa, han är morfar också! Flickorna på bilden är Martina och Milla, så klart!

Studiofoton från slutet 1990-tal/början 2000-tal.

År 1972 fick jag min första kamera så det finns många fler kort att gå igenom, men alla skannas inte in. Sjävklart är det roligt att jag har tagit så många kort. Bilder är bra när man ska minnas! Men om alla skulle digitaliseras skulle jag behöva obegränsat med tid och lust för det första, men sen vet jag inte vad jag ska ha dem till riktigt...

17 januari - Inställd semester

Har inte varit på semester sedan 2010 och igår (torsdag) fick jag min biljett till Marockorundresan - och idag avbokade jag den. Anledningen? Jo, att en av mina jordanienturer är inställd. Det är nackdelen att frilansa. Även om man har kontrakt är det inte säkert att uppdraget blir av. Och inget jobb - inga pengar!

Efter att ha gjort ny budget valde jag att låta semestern vara den här gången - och fick för mig att kolla sommarjobb på High Chaparral ;)

Ja, utrustningen har jag ju!

16 januari - Inte mycket att skriva om

Bloggade, kollade Pandoraberlockaer på Tradera, eBay och Soufeel, chattade så klart på FB, svarade på mail, bokade om hårfrisörskan från idag till nästa vecka, förlängde onsdagsLotto och drack för ovanlighetens skull kaffe på eftermiddagen. Det får sammanfatta den här dagen. Inte mycket att skriva om det, eller hur?
 
 

15 januari - Nämen, är det möjligt?

Ja, idag åkte jag in till Kungsgatans vårdcentral i Linköping för ett besök hos diabetssköterskan Matilda. Jag vet ju att jag misskött mig på grund av okunnighet och att inte se diabetes som en sjukdom, enbart ett livsstilssymptom. Nåja, det är det ju, men det är ett skapat sjukdomstillstånd som behöver vårdas, om du förstår vad jag menar. Jag som pluggar så himla mycket, har missat att plugga på det här ämnet.

Besöket startade med provtagning av långtidssocker som visar ett genomsnittsvärde på upp till åtta veckor, plus glukosvärdet när jag kom.

Och så fick jag erkänna att jag:
1. missuppfattat signalen med illamåendet och tolkat det som att jag behövde mer mat - men insett i början av december (när jag kollat med glukosmätaren) att jag istället behövde mer insulin och först ändrat matrutinerna. Det betyder att jag legat på alldeles för högt sockervärde ett helt år.
2. inte motionerat regelbundet utan att det bara har varit promenerande i jobbet.
3. upplevt tillstånden hypoglykemi, hyperglykemi och ketacidos (som jag skrev om häromdagen).
4. att jag beslutat mig för att ta en Mindiab på kvällen efter att ha vaknat med ett glukosvärde på över 13 flera dagar i rad.


Med utbytt nålhållare kunde jag gå till Åhléns och köpa tre tröjor för halva reapriset innan jag åkte hem och, med arganoljetäckt hår i plasthuva, lagade nötgryta med färska champinjoner som serverades med rostade grönsaker och som extra bonus, västerbottenchips!

Men så berättade jag också om förändringarna, som att jag:
1. slutat äta något var tredje timme per automatik. Däremot tar jag ett par körsbärstomater eller någon annan grönsak mellan huvudmålen.
2. gått över till mer LCHFbaserad kost med fisk som dominerande inslag.
3. inte äter efter klockan 8 på kvällen.
4. gått över till alkoholfritt sedan 31 december.
5. skaffat en minicykel som jag cyklar 1 km på innan frukost varje dag sedan 2 januari.
6. sett att glukosvärdet (sedan en vecka) ligger på under 7 på morgonen, ett okej värde.
7. sover hela nätterna.
 
Så gick vi då till mina värden som var klara på datorn.
Glukosvärdet kl 08.30, d v s drygt två timmar efter frukost: 7,7
HbA1c (långtidssocker) +55 vilket motsvarar ett genomsnittligt värde på 7-9 i glukosvärde
 - Men det är ju nästan bra, utropade jag.
- Ja, och du har sänkt värdena sedan sist du var här! Så fortsätt med det du har börjat med!

Så innan jag gick hade vi kommit fram till att jag har bra koll på läget, att LCHF är rätt väg för mig och att det är okej att äta äpple och päron ( frukter som innehåller fibrer), att minicykeln inte är så dum, och jag fick lova att inte kolla glukosvärdet mer än en gång i veckan (jag var visst lite manisk där). Och eftersom jag berättade om mitt mål för 2014 - att "bota" min diabetes - får jag komma på ett besök redan i april, för att få feedback. Då har det gått ett kvartal.
 
Och vet du vad? Mitt blodtryck ligger inte längre för högt - 115/80 räknas som lågt. Väntar besked från min husläkare för det kan innebär att blodtrycksmedicinen ska bort! Så himla spännande att ta tillbaka makten över kroppen, du!

Mer om långtidssocker kan du läsa här: http://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/10.-vad-%C3%A4r-ett-bra-hba1c-13754543#ind

13 januari - Idag stannar jag inne!!!

Det fick bli en bloggdag idag. Jag förlorade helt lusten att gå ut efter att ha tittat på termometern och konstaterat att det var 16,5 minusgrader!
 

Jag nöjde mig med att öppna balkongdörren på glänt och knäppa kort på körsbärsträdet

14 januari - Nu är det förkylt!

Idag städade jag bort julen. Den skulle egentligen varit försvunnen redan igår men då var jag för trött. Idag förstod jag varför när jag vaknade frusen med lätt svidande hals och hosta. Och hur kul var väl det när man hade ännu ett kalas att gå på? Inte kul alls faktiskt! Det blev inget kalas för min del.
 

"Nu är glada julen slut, slut, slut  Julegranen bäres ut, ut, ut. Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän. För det har han lovat!"

12 januari - Trettio år är rätt coolt!

Dagen före rätta dagen skulle Martina fira sin födelsedag. Kl 14.15 imorgon har jag varit mamma i trettio år. Rätt coolt, eller hur? Jag kommer ihåg min egen trettio års dag i Rappet och det känns inte särskilt länge sedan. Galet!


Det var -4 när jag åkte på förmiddagen och -12 när jag åkte hem och -16 i Mantorp. Jackans luva kom längre och längre intill huvud och ansikte

Det blev full rulle på kalaset när jag, mamma, Björn, Berit, Per, Milla, Elton och Naima sammanstrålade med födelsedagsbarnet Martina, Chrille, Albin och Simon. Det blev en del foton tagna så varsågod!



Det blev lite som igår, att det var svårt att gå hem. Men iväg kom jag så sakterliga. Jag gick S:t Larsgatan fram och gick förbi restaurangen De Klomp. Och det är nog första gången jag ser att någon restaurang gör reklam för alkoholfritt, även om det nu bara rör sig om en must!


http://www.rudenstam.se/ 

Det blev ingen korv med mos idag trots att jag kom till stationen tidigt igen. Däremot fick jag för mig att en liten påse ostbågar och en minichipspåse för det facila priset utav 25 kronor, gärna kunde följa med hem.
Men du det var INTE gott. Jag åt lite grann och kastade sedan påsar med innehåll. Vad är det som händer? Först gav jag bort popcornen på bion, nu var det både ostbågar och chips som hamnade i brännbart! Undrar om det har med den kosten att göra? Intressant!

11 januari - Separationsångest

Minns du att jag berättade om min krossade väska på väg hem från sista Madeira-rundresan? Idag tog jag med den till Accent (på Gränden). Eftersom det var lördag kunde de inte ringa till Norwegian för att höra om eventuell ersättning så jag fick lämna väskan där och avvakta till nästa vecka. Nästan lite jobbigt!



Efter detta avsked tog jag bussen upp till Gottfridsberg där jag var barnvakt till Albin och Simon medan Chrille och Martina fick lite egentid (som de använde till shopping utan barn). Det blev väl kanske inte så mycket med fixande i Albins rum som jag planerat, eftersom Simon hemskt gärna ville vara med och sitta i knät. Så det blev mest lek.

Foto: Martina Graube

Jag hade lite svårt att slita mig från städningen som fortsatte när Martina och Chrille kom hem och tog över Simon. Klockan blev över halv åtta! Men då bestämde jag mig för att gå ner till stationen även om jag skulle behöva vänta där. För gick jag inte där och då, hade jag missat halvniotåget också och det hade ju varit dumt. Jag var faktiskt rätt trött!
 
Istället för att bara sitta och vänta blev det en grillad bamse på Järnvägsrestaurangen. Hade helst velat ha pulvermos men det skulle ta lite för lång tid att laga till. Vad gäller bearnaisesåsen så kommer jag skippa den om det blir någon nästa gång. Den var inte särskilt rolig...

10 januari - Äventyrsdag för stora och små

Förmiddagen ägnades åt att förbereda lägenheten för besök. Först skulle jag hämta Berit för att ta henne till frisören. Det var det enda hon visste. Hon visste inte var, eller vad mer jag hade i beredskap innan hon skulle få åka hem.
 
Klockan elva stod jag utanför hennes dörr med Robban och så åkte vi - till Depot Mantorp. Först blev det lite matinköp på Citygross, därefter gick vi till Engla på The Look. Där blev svärmor satt i en stol, shamponerad, klippt och fönad och blev den babe hon är!
(Parentes: De sålde 100%ig arganolja, 10 ml för 99 kronor. Jag MÅSTE verkligen tillbaka till Marocko och handla!)

Berit föreslog sedan att vi skulle äta lunch. Jag svarade att "Ja, det kan vi göra - fast inte på restaurangen här", varvid jag åkte hem med henne till Marias studio för lunch. Och plötsligt gick det i dörren och in kom Elton, Naima och Milla.
 


Det blev lunch och kaffe innan vi alla åkte tillbaka in till Linköping. Jag passade på att lämna tillbaka bilen till Berits garage när jag ändå körde hem henne. Och det var jag glad över att jag gjorde när det började frysa på redan på eftermiddagen...

Jag fick skjuts av Milla ner till stan och promenerade därifrån ner till pendeln. Ja, det var egentligen en tanke att vi skulle åka någon annanstans men Elton uttalade en önskan om att åka hem och så blev det. Vi ses ju ändå om ett par dagar, när det är kalas hos Martina som fyller år!

9 januari - Tacksamhet

Efter ett studiebesök hos Martina och Albin med grejer som vi köpt på Ullared (bussen gjorde succé), åkte jag på ny shoppingturné, denna gång i Linköping, och var borta nästa hela dagen.

Köpte jag det jag behövde? Jepp, det vill jag påstå. Mest nöjd var jag med Ikeas lagerhylla Hyllis i förzinkat stål, som jag köpte två av. Du förstår, jag använder ju förrådet som ett extra rum. I studion finns ju inte mycket plats! Det betyder förstås att jag springer rätt mycket fram och tillbaka för att hämta och lämna grejer. Har länge behövt hyllor där och nu var det kris eftersom sakerna attackerar mig när jag vill in. Av någon anledning är det lite jobbigt att lägga tillbaka saker där jag tog det...
Sen köpte jag en ny datahögtalare - X-mini II - för den jag köpte på Arlanda (förra våren har jag för mig) var det glapp i, så ljudet försvann då och då. Ganska så värdelöst! Det är rätt schysst att höra hela repliker och låtar.
 


Och så hade jag planerat att besöka Prio 1. Men vad i hela friden, tänkte jag när jag svängde in på parkeringen och fick se lappen på dörren, konkurs?! Det var väl jämrans trist! Men asch, det finns andra Second handbutiker så jag besökte både Erikshjälpen och Hjärta till hjärta idag och fyndade lite smått och gott, bland annat två sänglådor för 35 kronor styck att ha under Albins säng. Älskar second hand och fynden man kan göra där!

Men du, innan jag avslutar detta inlägg:
Det gnälls rätt mycket över saker och ting fortfarande. För en del, mer än för andra, verkar det vara väldigt svårt att se allt de har - bara det de inte har!
Jag brukar säga att alla borde åka till Indien för att det ger perspektiv på livet. Men vill du inte vänta kan du klicka på den här länken och förhoppningsvis få perspektiv direkt ;)

8 januari - Vi hälsar på UIla!

Kvart över fem var Milla utanför min port och snart satt vi i Robban, med hjulen vända mot Ullared! Det var kolsvart och regn när vi åkte dit - och det var kolsvart och ännu mer regn när vi åkte hem. Rätt jobbigt, faktiskt. Men du vet hur det är, om något GER energi så går ju allt - och att shoppa på Ullared är en sån grej :)



Jag körde ner utan paus och vi var framme vid halv nio d v s före busslasterna och kunde i lugn och ro ta varsin kundvagn vars ID fotograferades. Och proffs som vi är numera, tog vi tre korgar varav två placerades under och en i. Vi planerade sedan hur vi skulle gå för att använda tiden bäst och valet föll på den normala vägen. När det är mycket folk brukar vi börja med textil och leksaker eftersom det brukar bli mest folk där på eftermiddagen.

Sen var det ju bara att shoppa loss, då! Både Milla och jag hade varsin lista - och de låg jättebra i fickorna. För vem behöver en lista när man gör Ormen och går serpentin? Svårt att missa något då, va!

Jag behövde tröjor och provade vilt i butiken. Det blev tre som till slut hamnade i korgen bredvid en lättviktsdunjacka i orange och ett fleeceunderställ som ska ersätta mitt andra urtvättade.


Den randiga tröjan längst ner till vänster är jag mest nöjd med!

Det var lite ändrat sedan jag var 2011. De hade flyttat upp barnkläderna till övervåningen och sporten var på nedre våningen separerat från Husdjur. Annars var det väl som vanligt, tycker jag. I halvlek parkerade vi vagnarna och sen blev det lunch efter att ha sagt Hej till Ola-Conny och Morgan!


Schnitzel med bearnaisesås valde vi båda två, vilket gav lite välbehövlig energi

Shoppingen fortsatte efter lunchen och snart var vagnarna överfyllda. Det var annat än när jag var nere förra gången och handlade för straxt efter tusenlappen. Den här gången slutade notan på nästan fem...



Ja, man kan ju undra vad jag kom hem med. Tröjorna, underställ och dunjacka berättade jag ju om. Det blev också en tjocktröja i benvitt. Sen var det födelsedagspresenter till alla fyra barnbarnen. Martina och Milla, schampo, färg och inpackning två uppsättningar, rengöringsmedel två uppsättningar, en kudde och ett kuddöverdrag. Sen köpte jag grejer på uppdrag av Martina och där ska ju faktiskt 400 spänn dras av från mina femtusen. Det blev så klart andra grejer men jag har redan glömt vad haha Fast det jag saknade var min timer med magnet. Den försvann vid packandet och var aldrig med hem. Trist för det var en av grejerna jag hade på min lista...

Men när vi trodde att vi var klara bestämde vi oss för att, Skor behövde vi nog kolla också. Det slutade med att vi köpta ett par stövlar (och för 99 kronor paret var det väl dumt att missa!!!) - likadana, till och med samma storlek - i skoaffären utanför Gekås och så hoppade vi tillbaka in på Gekås och köpte innesulor till dem jämte stövelhållare för det var billigare där hehe

 Vagnarna vid halvlek var knappt halvfulla. Det var annat när vi var "klara, du!

Vi var i Mantorp vid halv elva. Milla packade in sina grejer i sin bil och sedan skiljdes vi åt. Nu får vi ladda (och spara) till nästa shoppingtur som borde bli inför julklappsinköpen! När ska du åka?

7 januari - ELDKLOOOT!

En spännande dag som började bra, fortsatte bättre och slutade helt fantastiskt!
 
Jag har ju varit inne i Linköping i lite olika omgångar den passerade veckan. En dag hade jag med mig mina Riekerskor som jag köpte i mars, och som gått sönder i sömmen på högerskon fram. Jag tyckte att jag betalt lite väl mycket för ett par skor som skulle hålla ett halvår bara. Jag tog därför med mig kvittot (jepp, jag sparar alla kvitton på saker jag köper) och gick till butiken.
Där fick jag reda på att det inte finns något att göra. Det var "en billig sko" med tunn sula och som var sydd (inte hel sula) och med vanligt slitage kunde jag räkna med att såna skor skulle gå sönder. Intressant! Normalt slitage? När jag tittade på skorna såg de ut ungefär som jag köpte dem, även undertill. Jag tycker inte sulan ser särskilt sliten ut när jag tittar på ränderna. Men där kom jag ingenstans med reklamationen. Jag blev istället rådd att kolla på något annat märke. Så några fler Riekerskor blir det inte - och i skrivande stund är jag tveksam till att jag går tillbaka till Kalle P som säljer skor som inte håller mer än ett halvår...


... och skorna hamnade i brännbart! Och kvittot!

Straxt före lunch var jag hos Milla där vi åt lunch innan vi åkte till Lambohov för att hämta Berit och byta bil. Hon ville att Saaben skulle luftas lite grann efter att ha stått i garaget ett tag. Vi åkte till Ekholmens centrum där vi tog en sväng på Boutique Blå, Ica Signalen och så en fika på det.



För första gången i mitt liv gick jag på systemet för att köpa alkoholfritt. Har fått för mig att det kan vara ett bra alternativ för mig!
 

Det blev Natureos röda, vita och rosé som ska testas.

Efter att ha lämnat Berit och sagt Hejdå till Milla som tog sin bil, fick jag låna Berits bil (Rob) hem - och till Ullared. För imorgon hade jag och Milla planerat att åka dit för lite shopping. Inte för att jag behöver något men det kan ju vara bra att köpa lite födelsedagspresenter! Och man vet ju aldrig vad man kan hitta mer!

På hemvägen, straxt efter Kåparpsrondellen såg jag klotet. Men då kunde jag inte stanna. När jag såg det andra gången (om det nu inte var två olika) var jag i höjd med Vikingstad och då jäklar, svängde jag in vid Q8 och hoppade ur bilen för att fota. Ett sånt tillfälle går ju bara inte att missa!!! Alltså, jag nästan grät av lycka över att ha fått chansen att se ett sånt naturfenomen!
 

Du som missade kloten som syntes 6-12 januari kan nog få en ny chans i maj!


Jag valde att tanka Robban Bil redan idag. Imorgon skulle vi åka runt klockan fem från mig och det är alltid skönt att förbereda så mycket som möjligt. Det innebar att, när jag kom hem, la fram Ullaredväskor, vattenflaska, pengar, inköpslista och bekväma kläder - allt för att bara kunna ta grejerna och åka. Perfekt!

6 januari - Hundraåringen med döttrarna

Innan jag åkte in till stan kom "haklappen" jag hade i Marocko fram. Jag bestämde mig för att jag är rätt så slarvig när jag lagar mat, att dylik produkt fyller sin funktion. Idag fixade jag bara till grönsaker för rostning i ugn men de kan ju ge fläckar de också!
 


Om det hade varit vardag så hade jag kanske åkt in lite tidigare till Linköping. Alltid kul att strosa i butiker. Men det blev en promenad direkt till Filmstaden med en omväg via Myrorna. Och nog får man säga att de visar en mer vågad skyltning än jag minns!
 


Och så kom då barnen. Biljetterna var redan hämtade men det beställdes popcorn. Jag ville väldigt gärna slippa det där med popcorn eftersom jag inte tycker om det, men i mitt nya liv kunde det vara bra med lite att knapra på därför beställde jag en liten popcorn. Det visade sig att några SMÅ popcornlådor inte finns. Den minsta var JÄTTESTOR (kolla bilden där Martin i kiosken posar med en Liten popcorn!) Det slutade med att jag åt 30 popcorn och gav bort resten till Milla, som inte vill ha. Alltså, popcorn är inte gott!



Vi försökte oss på att ta en normal bild på oss alla tre - och som sagt, vi försökte... Milla och jag tog iallafall kort. Martina filmade...

 
Vad tyckte vi då? Jag tycker att Hundraåringen var underhållande, och jag var det enda som läst boken. Martina var kissnödig sista timmen och kunde inte tänka på annat och Milla tyckte väl att den var så där. Fast egentligen kom nog filmen i sista hand. Det viktiga var att vi gjorde något ihop, bara vi tre!

5 januari - Jagat råttor!

Ibland måste det ske och efter tio minuter är de ett minne blott - dammråttorna under bäddsoffan, smulorna i pentryt och gruset i hallen. Det tar nästan längre tid att ta fram dammsugaren än att städa...
 

http://www.aftonbladet.se/halsa/article13620333.ab

4 januari - Lunch hos mamma och Björn

Min fantastiska mamma blev sambo med Björn i somras och idag var jag, barn och barnbarn bjudna på lunch hos dem. Vi bestämde oss för att gå dig och vi tog god tid på oss, kan man säga. Det tog 45 minuter från stan till slutmålet i Garnison.
 
Det finns mycket att fundera över när man är ute och promenerar. Finns det fiskar i bäcken som rinner i Trädgårdföreningen, till exempel.
 

Elton och Albin hade mycket att undersöka men bäst var nog att toalett och garderob liksom ligger i mitten av lägenheten och gör att man kan jaga varandra runt dessa lokaliteter obehindrat.


Minstingen Simon accepterade att vara hos sin mormor en stund och till och med äta lite, tills mamma lockade mer.


Efter en härlig eftermiddag blev det dags att packa ihop och bege oss hemåt. Vi skiljdes åt i mörkret och jag fortsatte mot stationen. Och som du ser kan inte julskyltningen i Linköping mäta sig med Funchals men månen var vacker trots att den bara visade sin skära.

3 januari - Ser du stjärnan i det blå?

Det där med känslan av att vara miljonär håller i sig. Idag bestämde jag mig för att adoptera fyra stjärnor i släkt och vänners namn. Kändes som en god idé eftersom de liksom är stjärnor på sitt sätt, i min värld. Jag valde de ljusstarkaste som fanns att köpa på Pale Blue Dot project:s hemsida, och man kunde gå in och titta på var och en på Google Sky. Pengarna går dessutom till forskare som söker avlägsna planeter med förutsättningar för liv!

Det blev varsin till döttrarna Martina och Milla. En till lillebror Fredrik (som dog förra året och som hans dotter Malin fick nu). Och så en till bästisen Pella. 
 

Du kan gå in och adoptera en stjärna du också. Bara klicka på länken http://whitedwarf.org/palebluedot/

I övrigt denna dag, bloggade jag ifatt för glatta livet. Snart är jag klar med 2013!

2 januari - Platt paket

Idag ringde det på dörren. Det var DHL som kom med min 7' Ainol Novo Numy från Tabletkungen - och vi blev genast vänner till skillnad från Pipo 10' som jag redan från start kände var för stor att ha med i bagaget. Jag satte in mitt extra 3G-kort som jag fick när jag skaffade nya Xperia-telefonen på 3, och kunde surfa utan problem direkt (plattan har inbyggt 3G och WiFi så jag kan välja vilket jag använder).
 
Till den här köpte jag dessutom ett fodral med tangentbord, ännu en fördel. Det tog ett tag (läs ett par dagar) att installera en fungerande tangentuppsättning men efter att ha mailkonverserat med säljaren och förstått att jag var tvungen att köpa och installera en app på Google play, samt fibblat lite på kammaren så funkar det nu perfekt!
 


På kvällen skrapade jag den där lotten jag köpte igår - och det var förstås ingen vinst. Men vaddå! Jag var ju potentiell pengamiljonär ett helt dygn! Det var roligt bara det!


1 januari - Miljonär med minicykel

Första dagen på 2014!

Redan på förmiddagen hämtade jag min minicykel på f d Shell, numera Gulfmacken. Men jag monterade inte ihop den förrän på eftermiddagen eftersom jag gick till Citygross och handlade först.

Idag scannade jag in själv och blev kontrollerad vid utgångskassan. På "grossen", till skillnad från Maxi, har de en spärr innan man får gå ut från butiken. På kvittot du får efter att ha betalat med kort eller kontanter, har man en EAN-kod längst ner som man håller upp mot scannern vid grinden, och så blir man utsläppt. Jag tyckte det var lite jobbigt med påsar och kartonger som jag var tvungen att ställa ner och ta nytt grepp om, men det ska väl vara en extra kontrollfunktion av någon anledning.

Idag köpte och åt jag Quorn för första gången. Jag köpte färsen och gjorde tacos. Det smakade precis som köttfärs gör. Det var först lite senare på dagen, när jag läste vad Quorn var för något som jag bestämde mig för att ligga lite lågt med det - och valde att kasta det som blev över. Det kändes inte så nyttigt att äta mögel...

 


Innan jag vände hemåt stannade jag till vid kiosken och investerade i en Trisslott för 40 kronor (special edition för julen tydligen) eftersom jag kände att den här morgonen hade varit så fantastisk. Jag bestämde mig för att inte skrapa den och leva som potentiell miljonär hela dagen. Det innebar att jag gick och funderade på vilken organisation jag vill skänka lite pengar till, och valet föll på BRIS som jobbar med både barn och vuxna. Och så planerade jag att göra en (rund)resa till Marocko för att köpa lite mer arganolja. Börjar ta av sista flaskan från 2010 nu... Men jag insåg under dagen att jag är väldigt nöjd med livet jag lever och vad jag redan har, så jag fann inga fler önskningar eller några anledning att förändra något. Har en lägenhet med saker jag gillar, roligaste jobbet, familj och vänner - och en garderob som funkar för min kropp. Behöver man något mer?

På eftermiddagen monterade jag ihop min minicykel från Sporttema (en stor motionscykel skulle ta upp hela studion) och provcyklade 5 kilometer. Motståndet var nästan obefintligt men eftersom jag köpte den för att aktivera mig överhuvudtaget före frukost tror jag den blir suverän att ha som enkelt träningsredskap nedanför soffan/sängen. Allt är bättre än inget så nu börjar jag arbeta mot ett av målen 2014 - att "bota" min diabetes.
Startvikt: 78,8 kg
varav fett: 29,8% (!)
Midja: 104
Morgonglukos: 13...


Dagtid får minicykeln enkelt plats i min miniklädkammare. Gillar den redan!

31 december - En sista dag

Sista dagen 2013 ägnade jag åt att vara i tvättstugan och sedan sitta vid dator och tv. Kände himla bra! Men det blev en sen kväll idag också. Inte så att jag tänkte vara vaken till tolvslaget utan mer att jag inte började vara trött förrän en kvart före midnatt. Och när jag är trött går jag ju och lägger mig.
Den alkoholfria champangen ligger således kvar i kylskåpet till annat tillfälle!


Jag tog mig samman och klev upp för att öppna balkongdörren och knäppa lite fyrverkeribilder iallafall!


Det ska bli spännande att se vad jag kan fylla 2014 med. För det har jag ju lärt mig, att inget händer utav sig självt. Man måste jobba för att saker ska hända.

Fram till 2006 jobbade jag mycket med målbilder och hade en mål-lista som hängde på kylskåpet där jag strök streck vartefter saker blev uppnådda. Mina senaste uppsatta mål (som är förverkligade), var:
- att flytta utomlands och jobba i sol och värme vilket ju började med uppsägning av jobbet som butikschef 2006, och reseledarutbildningen 2007 - och numera har jag ju världen som arbetsplats som du vet.
- att bli ekonomiskt oberoende och det blev jag 2011 när jag ändrade tänket från miljoner på kontot till en dagslön ;) och resultatet med det tänket gjorde at jag kunde jag överleva tre månader utan inkomst förra året.

För 2014 har jag bestämt mig för att enbart sätta upp två mål: "bota" diabetesen och publicera mina memoarer. Dags att sätta lite fart. Året har bara 365 dagar och 13 är redan avverkade när jag skriver det här - och även om jag har startat båda projekten går det lite väääl långsamt för min smak!

30 december - Julafton!

Jag har en flytande julafton i år. Den infaller - men inte nödvändigtvis den 24e! För IDAG var det dags. Jag packade ihop mina grejer och laddade för tågresan in med hälften av paketen. Några hade jag lämnat hos Per när jag var hundvakt och lånade Pers bil, så de tog han.
 


Vi skulle vara hos Milla, Elton och Naima, och snart fylldes lägenheten med resten av familjen: Martina, Albin, Simon, Per, Berit, mamma, Björn och så Jonzon, så klart. Det blev mat, paket, fika, bus och en massa snack. Precis som en julafton ska vara, alltså!
Förlåt, vad tänkte du? Var svärsönerna Chrille och Jens var? De jobbade faktiskt båda två.


Det var allt lite trötta stora och små barn som lämnade firandet när kvällen kom

Det var nästan lite för lugnt när jag kom hem, tyckte jag, så jag lät Dustin köra ett par varv och städa medan jag gick ut och kastade min gamla termosmugg (äntligen).



Innan jag loggade in på datorn, hade jag dessutom hunnit plocka upp mina julklappar och äta middag. Konstigt nog var jag inte särskilt trött och det blev nästan midnatt innan jag kom i säng.

 
Dessvärre avslutades det här dygnet med en ketoacidos - syraforgiftning (som jag lyckades parerade sjäv). Med detta har jag gått igenom alla de "mildare" tillstånd en diabetiker kan hamna i, tror jag. Så då är det ju bara att låta bli att hamna i dem någon mera gång!
 
När jag skriver det här (13 januari) kan jag ju berätta att sedan jag uteslöt pastan (som jag i stort sett åt sex dagar i veckan) och gick över till mer grönsaker PLUS fattade att jag inte var hungrig när jag mådde illa - så ligger jag mycket bättre till värdemässigt. Och det är väl egentligen det det handlar om- att man ska hitta sitt sätt att leva!  Min ambition 2014 är att "bota" diabetesen! Vi får se hur långt ambitionen når! Och vad domen blir när jag ska till vårdcentralen om ett par dagar.

Lite andra startvärden idag:
Vikt 78,8 kg,
Fettprocent 29,9 - samma summa som mitt BMI faktiskt - och näe, jag räknade inte ut bukfetma men misstänker att resultatet ändå blivit ungefär det samma. Fast egentligen är det ju bara att titta på sig själv i helfigurspegeln, där syns ju verkligheten (om man inte väljer att blunda då) - och jag märker av övervikten när jag ska knyta skorna - med vikt över 77 kg blir det nästan en smärtsam upplevelse!

29 december - Köpenhamn - Mantorp

Efter ett snabbt beslut bestämde jag mig för att skippa att ta flyget från Kastrup till Arlanda för att därifrån ta tåget hem. Jag skulle komma hem kl åtta på kvällen istället för kl tolv som det blev nu.
 
Så efter frukosten på Quality Airport hotel åkte jag visserligen tillbaka till flygplatsen men nu till tåget.
 


Så himla bekvämt att kunna sitta ända till Mjölby på samma tåg och sedan ta pendeln (som gick i tid) till Mantorp!


Härligt med Öresundsbron!

Nu ska jag vara hemma ett par veckor med hektiskt schema som startar redan imorgon. för då är det dags att fira julafton med hela familjen. Det har jag sett fram emot länge!


Väl hemma kunde jag glädjas åt 2014 års hyra som fortfarande ligger kvar under 2000:-/månad, och en middag bestående av kyckling, färska champinjoner och avokado. En toppendag!

13 december - Är pendeln i tid?

Dags att säga Hej då till Tomten och Ganesha för att åka till Madeira. Och därifrån har jag ju redan bloggat.

 
Numera vet man aldrig om pendeln går i tid. Två gånger den här veckan har jag kommit till Mantorps station när tåget sades komma senare men i själv verket var inställt. Och att riskera att missa tåget till Arlanda fanns inte så kartan, så klart! Så idag åkte jag så pass tidigt att fick sitta femtio minuter på Linköpings station. Men det fick det vara värt, för idag lärde jag mig att Veolias fjärrtåg numera kallas Snälltåg!
 

Ordet snälltåg är en försvenskning av det tyska Schnellzug som betyder snabbtåg. 1980 tog SJ bort namnet som nu har fått renässans hos Veolia! Möter snälltåget ett elakt tåg när det möter Östgötapendeln?

Glad i hågen kom jag vill flygplatsen! Några julkort blev postade o jag kunde checka in resväskan. Och idag gillade jag läget, du. För efter att själv ha fixat fram två boardingkort o bagagetaggen blev jag anvisad till Self bagage-drop som inte hade någon kö. I like!


Men sen kom besvikelsen... när jag visade upp min Wrapp-kupong på Pepper Jr på Max.
- Du, jag är ledsen men wrap-kupongerna gäller inte på de tre Max på Arlanda.
- Men, sa jag besviket, står det någonstans? Det har jag inte sett :-(
- Näe, det gör det kanske inte, men vi är inte franchisetagare som andra Max. Därför gäller de inte här. Vi har annat utbud o den där hamburgaren har vi inte, svarade den unge mannen ordentligt.
Efter att ha sett gratisburgaren liksom flyga iväg framför mina ögon fattade jag att avgörande beslut.
- Då tar jag en liten hamburgare utan bröd då.
- Utan bröd?- Jepp! Utan bröd.
- Okej, då får du den på tallrik istället, godkände den världsvane unge mannen utan att röra en min och gav mig en hamburgare på en papptallrik.
Det funkade det också, även om det hade smakat bättre med en gratis Pepper Jr!

 
Hörni, nu är det här inlägget slut. Nästa är från den 29 december och då återigen från svensk mark! Tjing!

12 december - Silvertejpens dag

Det var en vacker morgon - men gick jag ut för det? Absolut - till återvinningen och tillbaka. Med kameran! Se så fina kort jag fick på himlen över Tollstad!
 
 
Vad gjorde jag då? Lite mer inläsningen blev det, och så lagade jag min fina rullväska med silvertejp. Jag känner mig oerhört nöjd med resultatet. Tejpen sitter kant i kant med sömmen, minsann. Himla proffsigt!


11 december - Det börjar bli sovmorgnar

Sen höstens första resa till Madeira med frukost som serveras kl 07.30 och ett program som startar kl 09.00 har jag fått ändra min dygnsrytm. Det har hänt att jag inte äter frukost förrän efter 7 även hemma! Det känns inte helt bra eftersom jag är som mest effektiv på morgnarna och här förlorar jag nu två timmar varje dag...


10 december - Med paket, barn, LCHF-vin och termosmugg

Det fick bli en morgonpromenad till macken idag, för igår fick jag meddelande från Ellos att mitt paket hade kommit och där låg bland annat Eltons adventskalender. Vad gäller adventskalendern jag gjort tidigare visade sig innehålla något han redan hade (Bamsepussel med bokstäver). Det passade bra att ta med den nya in till stan idag eftersom jag var bjuden till Elton med familj idag tillsammans med Martina, Albin och Simon.
 



Lunch, lek, glass, och bläddra i leksakskataloger blev det idag.

På hemvägen idag, klev jag in på Systemet och ställde tydligen den ovanliga frågan "Ursäkta, men vilket LCHF-vin rekommenderar ni?" Den frågan hade säljaren aldrig fått, vilket gjorde att vi båda stod vid datorn och kollade antal gram socker/liter vin och fann ut att Santa Ines ekologiska röda kunde vara en bra idé med mindre än 3 gram/liter.


Middagen bestod av nyiköpta vinet (som fick klart godkänt), Mamma scans småköttbullar med spenatblad, avokado och melon. Lyxigt!


Jag fick även in på Önska-butiken och hittade en termosmugg (79 kr) som fick ersätta den trasiga som jag har haft i säkert tio år. Det var ett svårt farväl och muggen stod i hallen jättelänge innan jag kom mig för att gå till återvinningen med den haha.

9 december - Med glitter och kulor

Fortfarande snö och jag uppmätte till 20 cm på baksidan!
 


På eftermiddagen bestämde jag mig för att ge studion lite julkänsla. Jag upp i förrådet och plockade ner, som jag trodde, en liten bordsgran, dekorationer och så tomten förstås. Så började då ihopmonteringen. Efter att ha satt ihop två delar insåg jag att, näe, det var nog ingen liten gran. Det visade sig att den är 120 cm hög och inte alls kan stå på något av mina bord!
 

Granen blev ändå klädd enligt konstens alla regler och tomten vaktade sedan paketen som blev färdiginslagna med verser på etiketterna.

8 december - Hyperglykemi istället!

Hurrv. Idag var det kallt. 12 minusgrader var det när jag åt frukost!
 
 
På förmiddagen åkte jag in till stan och åt lunch med Milla, Elton och Naima. Sen blev jag kvar med barnen medan Milla åkte iväg och handlade mat. Det blev rätt mycket spring och bus då, kan jag lova!


På hemvägen handlade jag lite på Hemköp. Bland annat fick jag för mig att LCHFbröd kunde vara en bra idé. Du förstår jag har missuppfattat min kropps signaler fatalt! Jag har ju trott att när jag mått illa typ tre timmar efter att ha ätit, så har jag tolkat det som att jag behöver äta. Men så av någon anledning fick jag för mig att jag skulle kolla blodsockret. Då kunde jag skrämt konstatera att istället för att behöva mer mat, behövde jag mer insulin! Jamen, hur galet var inte det? Hyperglykemi, för mycket socker i blodet, kan på lång sikt skada kärlen i njurarna, ögonen, fötterna och hjärtat. Stackars kropp!!!
(Hypoglykemi är när man har för lågt blodsocker och det var det som hände för ett par dagar sedan...)



Fick så klart en massa reaktioner på Facebook, som handlade om att jag som diabetiker skulle passa mig för LCHF. Men hallå, oavsett vilken sjukdom du har måste du väl ändå testa saker för att se om det funkar för dig? Man reagerar ju faktiskt olika. Och vem har sagt att jag ska bli en REN LCHF:are? Näe, jag måste bara sluta lassa in för mycket snabba kolhydrater, tror jag.

7 december - Bort-t--appad dag, typ

Så går det när man inte fotograferar. Man glömmer bort dagar. Nästan lite läskigt! Men då tar man till Facebook, vettu. Statusraden kan ge lite ledtrådar, ju!
 
Därför vet jag att jag laddade ner en jättekul app som jag sedan hade kul med på Madeira och ända in i januari. (Om du, liksom jag, helst jobbar i Mozilla så har jag iallafall problem med Adobe Flash som hela tiden krachar. Då får jag ibland använda Explorer.)
 

Jättekul app för barn och lite barnsliga vuxna

6 december - Första hypoglykemin!

Usch, det ligger något vitt på marken. Men okej, det är inte svinkallt. Temperaturen ligger runt 5 minusgrader men det fick räcka med att gå mellan min Studio (Ja, jag insåg häromdagen att det är ju precis vad jag bor i!) och tvättstugan!
 


På förmiddagen hände sedan något spännande för första gången. Jag blev akut genomsvett, darrig, yr o lätt förvirrad o tänkte att nu äntligen startar övergångsåldern...när jag kom ihåg att jag ju har diabetes! Kollade därför värdet (2,1) varefter det kom fram druvsocker o en macka på det. Det blev nästan lite väl spännande där ett tag! Men vaddå! Det borde väl inträffa någon gång så varför inte idag?


Denna dag festade jag till det ordentligt med lax på ruccolabädd med knaperstekta kantareller o råstekt potatis! Lite senare blev det ett par av Lindors mjölkchokladkulor serverade till exklusiv skotsk likör, gjord på maltwhisky, sötad med honung och kryddad med en hemlig blandning av kryddor (Jepp, Drambuie). Och ja, det blev nog högt blodsocker efter det istället!

5 december - Hundvakt

Sedan igår var jag hundvakt i Rappet. Per åkte på kryssning med jobbet så vi hade huset helt för oss själva lite mer än ett dygn. Och som vanligt hade vi roligt ihop. Men han är en knähund. När han tycker att jag suttit för länge vid datorn gör han sig inte direkt osynlig!
 


Jag åkte hem sen eftermiddag - i regnet. Det regnade verkligen småspik idag. Inte skönt alls, faktiskt! Tur man har huva på jackan.
 
 
 

4 december - Depot och Dollar

Idag tog jag en promenad till Mobilia, eller som det heter numera, Depot Mantorp. Jag gjorde ett studiebesök på Dollarstore och det var lite utav ett miniUllared... fast mindre med folk och färre produkter - och heller inte lika kul. Och priserna var typ Citygrosspriser så det slutade med att jag faktiskt gick upp och handlade allt istället. (Om du ska till båda ska du veta att du inte får gå in med Dollarstores grejer på Citygross, så gå ut och lägg det du har köpt i bilen.)
 

På kvällen körde jag lite buffémys med blandat nyttigt och onyttigt. Kändes som en bra idé!

3 december - Bakterie och jordbävning

Himla intressant händelse utspelade sig den 2 -3e december. Alltså, det var väl inte så farligt. Jag hade inga problem på dagarna och heller inga bekymmer att flyga från Jordanien eller åka tåg till Mantorp, men ändå! Någon magsjuka var det iallafall jag hade skaffat mig för jag hade (ursäkta att jag beskriver det som:) rinnig diarré. Men man tager vad man haver så när jag kom hem så tog jag fram Resorb bara ifall ATT jag behövde det, och Ciprofloxacin varefter jag ett halvt dygn senare var Fit for fight!


Efter en övernattning och härlig frukost tog jag tåget till metropolen Mantorp.


Och väl hemma plockade jag fram kureringsdoningar som hjälpte till att göra mig frisk.

På morgonen denna dag var det förresten jordbävning med epicentrum cirka åtta kilometer väst-nordväst om Karlstad, med kraft runt 2,5 på Richterskalan. Alltid lika spännande när det är jordbävningar i vårt avlånga land.

Sammanfattning november/december - Avrese- och ankomstdagar Madeira

Ibland kör jag ju rundresor Back-to-back d v s utan paus. Andra gånger åker jag hem ett par dagar emellan. Det är lite olika. Men här är lite bilder i samband med Madeira iallafall. Efter det här inlägget blir det lite bloggar från Sverige nämligen!


Till första rundresan jag var med på i oktober landade jag på natten - och åkte därifrån på natten. Jag åkte med TAP (Portugals eget flygbolag) med mellanlandning i Lissabon. Och enligt mig är varken Madeiras flygplats, eller Lissabons speciellt rolig.


supermarket Pingo Doce fem minuter från hotellet, kan man köpa mat i lösvikt. Ett alternativ som passar mig alldeles utmärkt. Att det dessutom är det GOD mat gör ju inte saken sämre. Gott och ekonomiskt, alltså!


Straxt före jul hoppade jag in på Reid's för att höra om det var möjlig att komma dit och äta julmiddag. Det fanns det - för 165€/person. Vi gick till Grandma's istället.


Och det är alltid lika trevligt att få återförenas med sin resväska. Men på sista turen tillbaka till Sverige med Norwegian, kom den med ena sidan sprucken på två ställen och handtaget löst. Det blev P.I.R-rapport på det, förstås. Jag blev erbjuden en tygväska som ersättning på flygplatssen men det tackade jag Nej till. Jag har ju valt att ha en väska med hårda sidor och helst vill jag inte köpa någon ny väska alls redan, eftersom den här köptes så sent som förra året! Men det är väl bara att gilla läget och plocka fram plånboken om jag ska ha en likvärdig. Jag var kanske naiv när jag trodde att den här skulle hålla i tio år. Fast nog trodde jag väl att den skulle hålla mer än ett...

Extrautflykt november/december - Nunnornas dal och Monte

Den här utflykten ingår inte i ordinarie program men den går att boka, antingen hemifrån eller på plats. Man ska följa med hit om man vill uppleva lite mer av Madeira. Albatros reseledare är guide på utflykten om det är fler än 12 anmälda och då ser vi till att du kommer ner i dalen också! (När vi inte är med fikar man vid Eira do Serrado.)

Första huvudutflyktsmål, 633 meter över havet, är en 25 km2 stor dal som är utmejslad av vatten. Ja, forskning menar att det inte en krater fast en del fortsätter berätta det. Vi börjar med att kliva upp trappstegen till utkiksplatsen Pico do Serrado för att se ner i dalen vars ursprungliga namn var Curral (= gård med hänvisning till att området användes i huvudsak som betesmark). Därefter fortsätter vi ner på serpentinvägarna ner till byn. Hit kom initialt semi-nomadiska herdar jämte slavar som rymt eller blivit fria. Du förstår, det gick inga vägar hit, enbart vandringsleder så det låg perfekt i skymundan. Första riktiga vägen hit byggdes 1959!

Men historien är mer spännande än så! På 1500-talet härjades ögruppen ofta av pirater och år 1566 kom 1200 man med franske fältmarskalken Blaise de Montluc i spetsen. Under 15 dagar härjade de på Porto Santo för att sedan fortsätta vidare till Madeira. När ryktet nådde nunnorna i Santa Claras kloster i Funchal, flydde de undan till den här dalen och runt fyra år senare fick dalen namnet Curral das Freira, Nunnornas dal.

Om du ska smaka på någon specialité här ska du sats på något baserat på kastanj. Några väljer att testa kastanjelikören vid fikapausen, andra tar en bit kastanjekaka.


Eira do Serrado ligger på 1095 m höjd för den som undrar över vad skylten säger.

I samband med jul bygger man upp små världar i Curral das Freiras. Roberto, vår chaufför, visste var lokalen låg och visade oss dit julveckan. Man lägger ner jättemycket jobb på den här expon och alla vi som var där gillade verkligen det extrabesöket!



Från Nunnornas dal går färden till Monte. Vi besöker kyrkan med den lilla Madonnastatyetten och därefter kan man välja lite. För egentligen slutar turen med att vi åker tillbaka till hotellet härifrån. Men det är det inte många som gör faktiskt! Många väljer att åka korgsläde 2 kilometer ner till Livramento och kan sedan antingen bli upphämtade med vår buss eller ta lokalbussen till Funchals centrum eller gå (den branta) backen ner.
Några väljer att stanna i Monte och besöka Tropiska trädgården, utsedd till en av världens vackraste trädgårdar, och sedan ta linbanan ner till gamla stan i Funchal. Andra tar den andra linbanan (det finns alltså två olika) ner till Botaniska trädgården med papegojparken och närheten till Orkidéträdgården.
Ja, många val är det... Men oavsett är det här en väldigt innehållsrik dag! Jag kan varmt rekommendera den här utflykten!


Sammanfattning november/december - Östra Madeira

Detta inlägg tar dig till Östra Madeira. (Notera att bilderna inte kommer i någon särskild ordning).

Vi startar dagen med staden Camacha som är berömd för sina handflätade korgar, lådor och stolar. Jag har haft privilegiet att ha med mig en släkting till en korgmakare och hon berättade med glädje för mig att det här var riktigt hantverk. Själv har jag en söt liten frukostbricka därifrån och stadigare bricka får du leta efter!

Vi bergsbestiger (med buss) öns tredje högsta bergstopp, Pico do Arieo med - om det är klart väder - fantastisk utsikt. Och det brukar bli mer utsikt den här dagen. VIi går ännu en levadavandring men denna gång i UNESCO-skyddade Laurisilva-skogen till utsiktsplatsen Balcões. Där vi startar finns även en forellodling bland trädormbunkarna.

Längre österut kommer vi byn Santana där vi äter lunch i Temaparken med sitt fantastiska museum, för att sedan åka och titta på de traditionella husen, Palheiros. Hemresan ska gå via Portela-passet men där var det ett jordskred efter kraftigt regnväder så där har vi inte kunnat åka under hösten. Läskiga grejer, sånt! Så vi tar motorvägen hem och vinner istället tid som tillbringas vid poolen eller bara avslappning, vilket brukar uppskattas efter denna upplevelserika dag.


Sammanfattning november/december - Levadavandring

Vi går Mimosa-levadan. Den kallas så eftersom vi kommer in bland sådana träd i slutet. Det är en trevlig vandring genom uppodlade områden. Vi träffar folk, hundar, kan köpa frukter som ligger i lådor längs med vägen och bara njuter av livet i stort - även om det kommer en störtskur. Det har sin charm det också!
 
Det finns så klart svårare vandringar i mer terräng än vi går i. Sen finns det enklare som den som går i bebyggelsen ovanför hotell Girassol, Levada dos Piornais. En familj "geocachare" gick på skattjakt längs med den bland annat (Läsa mer om Geocaching här) och tyckte den var riktigt trevlig att gå.
 
Men nu till foton från levadavandringarna!


Ibland får vi sällskap av en av hundarna i området. Han uppvaktar en tik som ägs av de som har kafeterian som vi stannar vid när vi har promenerat klart.
Damen visar upp sina sötpotatisar som hon höll på att skörda.


Det gäller att inte förväxla Araujia (hö längst upp) med Chayote (mitten längst ner) för den förstnämnda är giftig medan den andra är en grönska. Men tittar man på Chayoten underifrån påminner den om Kermit the frog och den andra är taggig - och då vet man :)


Här i mitten ser du hur vi kan gå torrskodda vid en av övergångarna på levadan. Samma övergång ser du i collaget överst, till höger i bilden - med mycket mer vatten. När det regnar uppe i bergen påverkar det vår vandring, så klart! Och på Madeira så här års, är det alltid regn någonstans. (Tror jag har nämnt det tidigare.)
Grabbarna längst ner till vänster är (kostymklädde) Roberto , vår eminente chaufför tillsammans med MB Travels kockar som fixar Espetada till oss hungriga vandrare!
Och undrar du över fotot längst ner till höger så är det flygplatsen vi har ovanför våra huvuden

Sammanfattning november/december - Vandring i Funchal

En gång i veckan tar vi en promenad från hotellet ner till Funchal. En väldigt trevlig och upplevelserik promenad som innefattar park- och stadsbesök med vinprovning och lunch i gamla stan där turen slutar.



Här nedan presenterar jag något som Madeira också är känt för - en speciell typ av broderi. Ett hantverk som går igenom en massa procedurer. Ska du köpa äkta vara ska du se till att sigillet finns med för det förekommer mycket fusk. Du kan köpa maskingjorda textilier för en bråkdel av handarbetets pris... En gäst kollade på en äkta större duk. Den kostade cirka 6000 kronor...



En av promenaderna inföll på julafton och jag hade ju köpt en tomtedräkt. Klart man tog på sig den! Men en sak undrar jag över vad det gäller jultraditioner på Madeira. Hur kommer det sig att de gillar flugsvampar så mycket? Det springer till och med omkring utklädda (bara flickor)!


Jag hade lite julklappar från gäster att öppna på självaste julafton. Så himla roligt för mig som ääääälskar paket!

Sammanfattning november/december - Västra Madeira

De följande inläggen tar dig med på höstens sightseeing på Portugals vackraste ö, Madeira, som bildats av en massa vulkanutbrott under loppet av miljontals år! Min absoluta favorit-ö på jordklotet i skivande stund.

Öns natur och blommor lockar de flesta att åka hit. För Atlanten är lynnig och man rekommenderar bad i pool, och ön är kanske inte den mest solsäkra på vår planet. Historien är dessutom "ny" eftersom portugiserna var de första bosättarna på skogsön redan efter sitt första besök 1419 (Notera att fenicierna troligtvis upptäckte ön först men var ointresserade att bosätta sig).

Det är aktiv semester som gäller i första hand. Här kan du till exempel vandra längs levador. Det är konstgjorda vattenkanaler som slavar och straffångar fick börja bygga redan 1425 när portugiserna började odla sockerrör. För den fotointresserade finns det sååå många platser att besöka och personligen upplever jag att jag har tagit mitt absoluta bästa foto på den här ön! Sen har vi ju några måsten, som att avnjuta ett glas Madeiravin (för den som nyttjar alkoholhaltiga drycker, förstås) och smaka på "nationalrätterna" Espada (den fula djuphavsfisken) eller Espetada (grillspett). För den som älskar blommor måste det här vara så nära paradiset man kan komma för här blommar det året runt (om än mer i april/maj).

Det här är bara en av många fina bilder tagna på ön. Det här tog jag vid Ponta da Cruz under en kvällspromenad med några gäster. Den ska jag låta göra till Canvastavla och sätta upp i min studio, tror jag.

Tillbaka till  västra Madeira. Vi börjar med lilla fiskebyn Câmara de Lobos, vidare upp på klippan Cabo Girão (6e högsta klippan i Europa - inte 2a som det ofta står i guideböcker,  broschyrer och på webben!). Därifrån åker vi till Riberia Brava för en fika innan vi korsar ön via platån Paûl da Serra och åker ner mot Porto Moniz där vi äter lunch och badar i lavabassängerna.
På eftermiddagen åker vi längs med norra sidan där vi får se vattenfall, besöka Madeiras billigaste souvenirbutik (!?) och prova lokala drycken Poncha, för att avsluta en fantastisk dag via underbara bergspasset Serra da Encumeada. Här har ni utflyktsdagen i bilder!
 

Bilden i mitten är inte tagen under bussturen.Den tog jag en kväll när jag var ute o promenerade i Lidoområdet.


Sista badet den 23/12 var det liiite för kallt för min smak. Men vi var fyra tappra som trotsade kylan.


Ödlorna och den lilla (döda) humla tillhör gruppen endemiska arter, d v s som bara finns på Madeira.


Den här dagen är det inte så mycket fokus på blommor men några foton blev det iallafall. Det blir mer längre fram! 

16 november - Vackra Madeira!

Det blev en tuff dag. Jag åkte med TAP och dröm om min förvåning att det var tajtare mellan sätena där än på SAS och Norwegian! Och maten får ett medelbetyg. Det var inte särskilt gott. Men fram kom jag! Efter en mellanlandning i Lissabon lanade vi på Funchals flygplats runt midnatt!
 


 
Från flygplatsen tog jag taxi till hotellet, checkade in och kröp sedan snabbt till kojs och laddade för morgondagens eskapader. Och jag väljer att sammanfatta tre rundresor (en i november och tre i december)  i samma inlägg för att vara lite rationell. Men räkna med mycket bilder (läs: blommor) för Madeira är FULL med blommande växter året runt!

14-15 november - Bo på Arlanda

Hemresa från Jordanien, två övernattningar på Arlanda för att sedan åka till Madeira! Så såg schemat ut för de närmaste dagarna. Första natten bodde jag på Ibis Styles. Andra natten på Sky City.
 

Efter frukost blev det förflyttning

Eftersom jag nu bodde på flygplatsen och hade tillgång till flygbussarna tog jag den in till city och gick lite på stan. Provade vandrarkängor mest hela tiden, för det var det jag behöver. Och så passade jag på att äta en jämrans god biff innan jag åkte tillbaka för att sova.


November - sammanfattning Aqaba

Hemma i Aqaba igen!
 

November - sammanfattning Wadi Rum

Lite öken måste jag ju visa från rundresand femte dag. Jag måste nog medge att den här öknen är speciell och liknar inget annat jag har varit i. Nu kommer vi ju dit på förmiddagen men jag har varit där både tidigt vid soluppgång och solnedgång. När ökenkatten börjar bryta igenom tystnaden, ja då är det fasiken snudd på paradiset.


Molnen stod lågt över Petra när vi åkte söder ut den här morgonen. Men så vackert!
I Wadi Rum fick vi se en Halo-ring runt solen. Magiskt! Sådana bildas i samband med att solen skiner genom höga moln med sexkantiga iskristaller. Inget märkvärdigt egentligen eftersom de uppstår var ungefär var fjärde dag men vi hinner sällan lägga märke till dem. Förr i världen, när man såg en Halo, trodde man att det var en varning från gudarna. Idag använder SMHI sådana för att tolka vädret. (Läs mer om halofenomenet på smhi.se/)


Jag har för mig att jag berättade om den lilla valpen jag ville ta med mig hem. Här är den. Veckan efter när vi kom förbi var den försvunnen....

November - sammanfattning Petra

Jamen då kör vi lite fler bilder från Petra nu då! Varsågod!
 


Al Beidha (Lilla Petra)
Måste ju visa de fina freskerna som det berättas att Nabatéerna har målat här. Är själv speciellt förtjust i Pan som spelar på sin flöjt... Det finns inte så mycket kvar av målningarna men det som finns är jättefint.


November - sammanfattning Madaba, Kerak, Wadi Musa

Madaba med Arkeologiska parken
 


Kerak
 

En av gångarna i fortet är så mysig, speciellt när vi inte har några människor i vägen. Bra fotostopp!
Och bilden nedanför är utsikten mot Döda havet där uppifrån

Wadi Musa
 
Vid Moses källa i Wadi Musa stod en man och fyllde på vatten när vi kom. Vi frågade om vi fick ta kort på honom och han ställde gärna upp på bild.
Den andra bilden är från vårt mysiga hotell med poolen som håller 28-gradigt vatten och som många fruffar runt i efter en heldag i Petra.

November - sammanfattning Bethany, Döda havet, Mt Nebo

Bethany beyond the Jordan
 
 
 
Döda havet
 

Det är sällan det går vågor på Döda havet men den här hösten har jag varit med om det en gång

November - sammanfattning Ajloun, Jerash, Amman

Då kör vi lite nya bilder från rundresans första schemalagda dag. '
 
Ajloun fort


Mosaiken som inte syns så bra ligger i kyrkan som fortet är byggt över. Den illustrerar en fisk som är äldsta kristna symbolerna för kristen tro

 
 

Jerash



I tornet du ser ovanför stora teatern står en prickskytt. Det berättas för mig att de ska avskräcka för eventuella brott mot turister.

 
 
Amman
 

Överst är det Kung Abdullas moskë i moderna staden du ser. De andra två är från Citadellet.

 

7 november - Nya äventyr väntar

Efter frukost på hotellet tog jag shuttlebussen klockan 04.30 till terminalen. Av erfarenhet vet jag hur Austrian Airlines frukost ser ut (en vetebulle eller muffins(!) med kaffe eller té) och tänkte att jag skulle köpa mig en macka på flygplatsen. Och det var det DYRASTE pyttelilla fralla jag har köpt någonsin! Nästan 40 spänn för storleken utav två tändsticksaskar på längden - och mindre än kvittot jag fick!
 


Men det ju bara att bita i det sura äpplet. För snart mötte jag upp gästerna som skulle med denna gången borta vid Gaten. Alltid kul att se vilka som ska med mig. Jag brukar träna min intuition och gissa när de kommer gående och jag blir förvånad hur många gånger jag känner på mig rätt :)

 

6 november - Mot Arlanda igen

Vid lunchtid hade jag packat klart och tog pendel och tåg till Arlanda för en övernattningen innan det bar iväg på två nya rundresor till Jordanien.
 

2-5 november - Julförberedelser

Dagen efter hemkomsten blev det en promenad på eftermiddagen bort till Mobilia. Dumt att jag inte gick tidigare för det blev ju kolsvart tills jag skulle gå hem. Men jag strosade väl runt lite för länge på leksaksavdelningen...
 
Innan jag åkte på rundresa tillbaka till Jordanien igen åkte jag hem till Familjerna. Alltid lika roligt att träffa barn och barnbarn!

Och så blev jag lite nostalgisk. När barnen var små och leksakskatalogerna kom till julen satt vi och tittade ihop och skulle välja en sak på varje sida. Det gjorde jag nu med Elton.


(Parentes: Har jag berättat att min linedancekompis Cennet har gett mig ett smeknamn? Symaskinsnålen - för jag far så mycket fram och tillbaka hahaha)

1 november - Hem till Metropolen

Jag lämnade Ibis Styles tidigt på morgonen och åkte till Arlanda för att ta tåget hem. Men se det gick inte, det! Vad göra? Jo, jag kontaktade SJ-butiken och fick en biljett till Stockholms central och sedan vidare mot Linköping för byte mot Mantorp. Kanske berodde det på en dödsolycka som skett utanför Gävle vid sextiden på morgonen att morgonens tåg inte gick...
 
Det var jag och en till som fick nya biljetter och vi gjorde sällskap för en fika på Centralen. Himla trevligt med spontana möten!
.
 
Behövde inte vänta så länge på pendeln utan kunde, vid lunchtid, sätta nyckeln i dörren efter en promenad i regn.


31 oktober - Hemresa med mellanlandning

Idag skulle jag åka hem med gästerna och bli hemma ett par dagar innan jag skulle tillbaka till Jordanien för två ytterligare rundresos.
 

När vi åker till och från Jordanien har vi oftaste en mellanlandning i Wien. En rätt trevlig flygplats, tycker jag.
Och på Arlanda fick jag Jackpot ännu en gång, för väskan kom inglidande som på beställning :)
 

24 oktober - I väntan på nya gäster till Amman

Det blev ett besviket besök på Starbucks på flygplatsen idag. För det första var servicepersonalen tjurig, sen smakade kaffet, som serverades i pappmugg trots att jag skulle sitta där, inte alls som jag förvänade mig och som pricken över i:t var inte den uppvärmda pajen varm! Dit kommer jag inte gå igen, nä!
 
 
Men så kom gästerna och en ny början på en ny rundresa med välkomstmiddag gick av stapeln. Så himla kul jag HAR alltså!

Oktober - sammanfattning Aqaba

Den här dagen brukar gästerna ligga vid Röda havet eller poolen. Själv sitter jag på rummet med datorn i knät. Varje gång jag kommer tillbaka till Aqaba tänker jag att jag också ska ner till stranden - men det blir liksom aldrig av! Jag får väl åka på solsemester för att få lite solbränna på kroppen...
 

Hotellet i Tala Bay som vi bor på, heter Marina Plaza - jättetrevligt hotell. Och varje gång jag kommer dit känns det som att komma hem. Inte så konstigt kanske eftersom jag hann ha lite hotellservice där under Apollotiden 2009.

Oktober - Sammanfattning Wadi Rum o Aqaba

Rundresans sista dag och bussresa först mot Wadi Rum för jeeputflykt, sen ner till Aqaba.


Utsikt över Petra på väg mot Wadi Rum


Där vi stannade och fikade fanns där tre små valpar (som sedan försvann) Den lilla med mest brunt var jag väldigt sugen på att ta med mig hem...

Wadi Rum

Wadi Rum

Aqaba

Al Sharif al Hussein bin Ali moskén i skymningen (Aqaba)


Ett studiebesök på bageriet är ju ett måste

Oktober - sammanfattning Petra och Al Beidha (Lilla Petra)

 Petra





 
Ad Beidha (som också kallas Lilla Petra av en del)
 

Oktober - sammanfattning Madaba, Kerak, Wadi Musa

Madaba

På morgonen besökte vi Madaba där vi först stannade vi mosaikerna i Apostlakyrkan.

 
Sedan vid Arkeologiska parken för att avsluta i st: Georgekyrkan som inhyser mosiakkartan över forna Palestina (inga bilder därifrån heller.



Utanför den grekisk-ortodoxa kyrkan St George finns bilder av Palestinakartan uppsatta så man kan se helheten. Det är väldigt svårt att få inne i kyrkan eftersom kartan är så stor.


Kerak
Största korsriddarborgen i Jordanien


Vid utsiktspunkten över korsriddarborgen Kerak står en övergiven bil sedan lång tid tillbaka. Någon tycker att den står bra där och många som fotograferar den håller nog med.

Wadi Musa (Petra)
När vi kommer fram till Petra är det oftast mörkt så det blir inte så många bilder tagna. Men ibland så!


Solnedgång över Petra
 

I Wadi Musa utanför Petra fångade jag denna underbara måne i Svart/vitt

Och vad sägs om planeten Venus som lyste starkt och tydligt? Behöver jag skriva att jag gillar min Coolpix L820 stenhårt?

Oktober - sammanfattning Bethany, Döda havet, Mt Nebo

Bethany beyond the Jordan


Jordan, en flod som är på väg att försvinna?

 Jesu dop-plats
 

Nere vid floden vajar den israeliska flaggan

På väg ner under havsnivå


Döda havet
 

I Döda havet blir det bad och sedan upp för lite svart lerinpackning - för de flesta.

Mount Nebo
 

En rund klosterdörr med med en lika rund reseledare


Och här står vi och gör som Moses och ser ut över det Förlovade landet som det bråkas om fortfarande, 2000 år senare...

Oktober - sammanfattning Ajloun, Jerash, Amman

Nu sammanfattar jag flera rundresor på en gång. Anledningen till att jag gör det är att jag ligger så himla mycket efter i mitt bloggande och att det tar för lång tid att skriva varje dag när jag dessutom gör samma rundresa flera gånger.

Ajloun
 

Muslimska fortet i Ajloun, det lilla gulliga som jag kan tänka mig att flytta in i.

Jerash


Utsikt över forum, eller ovala platsen som det också kallas
 

Musikerna i stora teatern i Jerash

Citadellet


Utsikt över den beiga staden med en av världens högsta flaggstänger tillika största flagga

17 oktober (forts) - Ankomst Queen Alia flygplats

Jag mötte mina gäster vid gaten och efter att ha prickat av alla och gått ombord kunde vi bara sitta och vänta på att få landa på Ammans internationella flygplats.
 
 
Och när vi hade fått vårt bagage åkte vi direkt till hotel Imperial och lite senare åt vi välkomstmiddag ihop! Sen var det bara att ladda batterierna inför morgondagens eskapader norröver. Spännande!

16-17 oktober - Up and away

16 oktober
Då var det dags att åka till Arlanda för att fortsätta vidare mot Jordanien igen. Så himla trevligt! Ska bli roligt med återseenden.



Lämnade Mantorp straxt efter tolv för att ta pendeln och därefter regionaltåget till Arlanda flygplats. Det blev, som vanligt en Max hamburgare innan jag fortsatte till Ibis för övernattning.



17 oktober
Efter incheckning och säkerhetskontroll passerade jag Taxfree, för vad behöver jag därifrån? Inte mycket alls. Sminket kan jag ibland köpa billigare på Kicks! Och alkohol får man inte köpa när man lämnar Sverige. Det har systemet bestämt, fick jag höra härom månaden.



Däremot fastnade jag i Pocketbutiken. Jag bestämde mig för att läsa någons memoarer. Lite för att inspireras till mina egna som aldrig blir färdigskrivna. Jag hade lite svårt att bestämma mig så jag bad att få sätta mig på en elefantpall och meditera över mitt val. Det blev höjdhopparen Patrik Sjöbergs "Det du inte ser" - en bok som visade sig vara ett suveränt val. Jag sträcktläste boken! Det var länge sedan jag gjorde det med något annat än en ren faktabok!


Och hur ullig och gullig är inte den här ugglan som också råkade hamna i handbagaget?
 

13-15 oktober - Där var det färdigknipt!

13 oktober
Martina har knipit duktigt. Jag sa till henne att inte få någon bäbis medan jag var borta och idag, första dagen hemma, åkte hon och Chrille in. Milla och jag tog över Albin medan lille Simon kom till världen!
 



 
 
14 oktober
Fick se senaste barnbarnet när jag hämtade honom och Martina. Det var en liten en!



15 oktober
Utflykt med mammas bil. Startade med Mörtlösa där jag svängde in vid K-Rauta och kollade på Friggebodar. Är allt bra sugen på att ha en sådan. Men vart? Har ju liksom ingen tomt att ställa den på och dessutom bara 32 kronor på sparkontot hehe. Men drömma kostar ju inget - för det är nog inget direkt mål jag kämpar för att uppnå just nu. Mitt närmaste mål är ju att få ut mina memoarer ;)

 
Från K-Rauta åkte jag till Coop där jag investerade i ett par fårskinnstofflor. Det är inte så mycket bevänt med de gamla. De har börjat ramla sönder så när jag tar på mig dem får jag en del kvar i handen haha
 
 
Mammas bil skulle parkeras utanför mig så jag passade på handla på CityGross. Julsakerna var framme och nog känns det lite märkligt att börja tänka på tomtar redan i oktober även om jag gillar julen.
 

Och det var efter den här bilden jag bestämde mig för att det var dags att köpa en ny telefon!

12 oktober - Split - Arlanda

Så var dagen kommen för att ta med gästerna tillbaka till Sverige. Vi åkte med Norwegian och jag måste säga att deras mat inte är särskilt rolig. Idag valde jag Tapasmenyn som ändå är den vettigaste. Mackor, wraps och varma kycklingrätten har gått bort för länge sedan...
 
 
 
 

11 oktober - Split utan en enda bild.

Ja, vad som hände med alla bilder från Split vet jag inte helt säkert men det gör ont i själen. Min kamera lägger i mappar efter vilket datum bilderna är tagna och det KAN vara så att jag raderade en mapp för mycket...
 
Split ligger mig lite varmt om hjärtat eftersom jag hittar "min" romare Diocletians här. Honom stöter jag på både i Jordanien och Portugal. Världen var liten även under romartiden!

Men oavsett bilder eller inte - här kommer lite info!

Kejsar Diocletianus (245–311) byggde sitt 30.000 m2 stora palats här efter att självmant ha abdikerat, något som ingen romersk kejsare gjort tidgare. Han slapp bli förgiftad eller dö på något mer drastiskt sätt som var vanligt på den tiden. I palatset han hann bo i tio år innan han dog (det ryktas om att det var självmord...)

Ruinerna efter palatset finns på UNESCO:s världsarvslista och ligger utspridda i den gamla stadsdelen, som liksom är inbyggd i ruinerna. Det finns fortfarande kvar lite av den två meter tjocka och tjugo meter höga muren och portarna som låg en åt varje väderstreck.

Split är en stor stad som har mycket att erbjuda. Palatset är bara en del i det hela. Men jag får helt enkelt återkomma med bilder från nästa resa :)


10 oktober - Brac med Bol

Det verkar gå troll i bloggen. Jag skrev om den här dagen tidigare men det försvann spårlöst. Som tur var hade jag laddat upp bilden så slapp jag iallafall gör om det :) Och jag har ju berättat om Brac tidigare. Det finns så klart massor av mer att berätta om ön och platsen men jag bestämde mig precis för att skippa det och gå vidare i livet ;)


9 oktober - Makarska rivieran

På en drygt 60 kilometer lång kuststräcka längs den Dalmatiska kusten ligger den Makarska Rivieran. Idag hade vi vädret på vår sida och det var många som var med mig för ett dopp i Adriatiska havet. (Det blev tre dopp under resan, måste jag ju tala om. Vi var faktiskt några, inkluderat mig, som valde att trotsade den mulna vädret och hoppa i ändå.)

Vi åkte till Makarska stad, omgiven av sol, berg och kristallklart vatten, där det var fritid för gästerna. Ett par blev så förtjusta i staden att de kommer tillbaka som veckobesökare nästa år!

Ett litet gäng var lite sugna på att gå in på museet med en stor samling av sniglar, snäckor och fossiler från området men det var tyvärr stängt när vi kom. Istället kunde vi njuta av solsken och en vandring för att se 1700-talskatedralen S:t Markus och franciskanerklostret som grundades 1614.

Och på kvällen hade vi avslutningsmiddag med kaptenen och fick säga Hej då till den här besättningen. Känns alltid lite konstigt med avslutningsmiddagar, tycker jag. Men när jag skriver det här sitter jag och hoppas, hoppas, hoppas att jag får ha fler rundresor i Kroatien. För, ja det här var den sista för den här hösten.
 
 

8 oktober - Tillbaka till Korcula

Den här ön är lika stor som Kronoby kommun i Vasa län, Finland, vid Bottniska viken; 279 km2 (och det vet du ju så klart exakt var det ligger, va? Annars kan du läsa lite mer om den kommunen här hehe Man kan aldrig få reda på för mycket...

Grekerna gjorde ön till sin koloni och kallade den för Svarta Korfu på grund av dess mörka, täta skog (århundradet f Kr). Men nu har jag ju redan tidigare  publicerat lite bilder härifrån och jag får erkänna att jag inte tog så mycket bilder de sista dagarna av den här rundresan eftersom vi besökte nästan detsamma som förra veckan, ju.
 

Du kan få se rätt spektakulära himlar bland Kroatiens öar och berg.

7 oktober - Funchals mössa i Hvar

Ja, det var inget vidare väder på hela dagen. Nu hade vi i turen att få upphåll på stadsvandringen men molnen gick lågt och oroade och in på kvällen brakade det loss till ett fint uppträdande med blixtar runt oss. Tyvärr har jag inga bilder på det...
 


Enligt programmet åt vi lunch på båten och kunde gå vart vi ville på kvällen. Jag och Vibeke (norsk kollega) sammanstrålade på en av de bättre restaurangerna i hamnen. Kul att få lite kollege-sällskap!

6 oktober - Krka och Zlarin

Efter att ha vinkat farväl till Kamerlengofästningen i Trogir styrdes båten mot Krka nationalpark som skyddar fler än 800 olika växtarter, 200 fågelarter, massor av groddjur, reptiler och fiskar samt den utrotningshotade europeiska uttern.

Väl framme visade det sig att det blivit fel på den stora båten som vi skulle åkt ut med. Det innebar att vi inte kom med båten som det var tänkt utan fick ta den efter istället. Men å andra sidan gjorde det att vi kunde ta en liten promenad genom den lilla söta byn. Det hade vi inte hunnit med annars.
 
Och nog kom vi alla fram till vattenfallen som det var tänkt - och de som ville gick upp till utkiksplatsen. Tyvärr var det molnigt och lite regn den här dagen...
 
Det var menat att vi skulle äta ute men ändrade och tog lunchen ombord och gick ut och åt på pyttelilla bilfria ön Zlarin (8,19 km2 stor) istället! De som bor där livnär man sig på turism, fiske och odling men förr tjänade de flesta pengar på att samla koraller och natursvampar från havet... Lite mer exotiskt!
 

5 oktober - Omstart med Trogir

Åkte med min danska kollega och danska gäster till flygplatsen. En av gästerna hittade en rolig skylt vid incheckningen. Nedanför en planta som tydligen fått lite för mycket vatten stod en vädjan om att inte få mer vatten. Det är nog många som i all välmening vattnat den istället för att bara kasta sina vattenflaskor...

Det blev en kopp kaffe i kafeterian tillsammans med en annan reseledare från Danmark. Och så kunde jag säga Hej till Apollokollegan Sophi som åkte från Kroatien för den här säsongen.
 
Men så kom då mina svenska gäster. Efter ett par timmar i Split seglade vi mot Trogir, som var vårt första mål. Dess gamla stadskärna finns med på UNESCOs världsarvlista och är hur mysig som helst. Staden ligger på en ö mellan fastlandet och Ciovo och är förbunden till dessa via två broar.

Kan du tänka dig att Trogirs historia går tillbaka hela 2000 år i tiden? Bakom stadsmuren gömmer sig arkitektur och histora från illyrier, romare och venetianare - och så en kör som sjöng för oss utanför S:t Laurentius-katedralen. Efter en promenad, delvis i regn, gick vi tillbaka till vår båt för en välkomstmiddag och presentation av kapten med persona. Supertrevligt!
 

4 oktober - Brac

Från Hvar seglade vi till Bol på Dalmatiens största ö Brac, kanske mest känd för vinet Bolski Palvac och stranden Zlatnit Rat (= Gyllene hornet). Men härifrån kommer också jättegoda oliver och solmogna citrusfrukter.

Här har vi ingen organiserad promenad men några av oss vandrade i parken som går längs den cirka 2 kilometer långa strandpromenaden bort till klapperstensstranden. Den är otroligt vacker och kantade med konst(iga) skulpturer. BTW Strandtungan beskrivs i broschyrer som sandstrand... och det får jag nog säga att det är en definitionsfråga. Stranden är lika stenig som Potokaki beach på Samos... Däremot ändrar den skepnad efter tidvatten, strömmar och vindar.. Det är ju lite kul!
(Det går även ett litet tåg mellan hamnen och stranden om man tycker det känns långt att gå.)

Det blev ingen taxitur till Vidova Gora - öns högsta punkt. Och att vandra dit tar typ 2 timmar enkel väg och tiden kan användas till bättre upplevelser än bara fin utsikt, anser jag.

 

Denna kväll hade vi middag med vår kapten. Dagen till ära var det extra fint dukat och vi fick säga ordentligt farväl till både kapten och personal som servat oss hela veckan och tagit oss genom skärgården och till några av Kroatiens vackraste och intressantaste platser! Men det var ju inte slut med Kroatien för min del än. Imorgon väntade nya äventyr och en annan rundresa!


3 oktober - Hvar

Hvar kallas för Adriatiska havets Madeira och gör skäl för namnet speciellt under de lila, doftande lavendelblommornas tid. Ön har också flest soltimmar jämfört med resterande Kroatien - över 2700 timmar/år! Inte konstigt att ön alltid har varit populärt att åka på semester till!

Efter en simtur mellan Pakleniöarna la vi till vid byn med samma namn och här gick vi en tur på stan. Visste du att Europas äldsta teater ligger här? Den startade redan 1612. (Sveriges äldsta teater kan eventuellt vara idrottslokalen Stora Bollhuset i Gamla stan som gjordes om till teater... isåfall startade den 1667).


Och sen har vi palatset som aldrig blir klart. Man började bygga på det 1463...  Nåja, nu är det nog så att ingen vill att det ska bli klart någongång :)


2 oktober - Trstenik

Vi lämnade Dubrovnik och vår kapten tog en sväng om så vi fick se muren utifrån. Tjusigt, eller hur?



Idag bar det av till Trstenik på halvön Peljesac. Här tillverkas det goda rödvinet, Dingac. Härifrån kommer också vinproducenten Mike Grgich som emigrerade till Kalifornien 1958  och som uppnått internationellt kändisskap för sitt sätt att göra vin.
 
 
På kvällen åkte vi på en liten utflykt till en by en bit bort. Och efter att ha hälsat på en masssa åsnor blev det ekologiskt framställd mat och vin. Nog blir man lite bortskämd alltid!

29 september - Korcula

Long time no see. Och nu har jag hittat bilderna som försvann mystiskt temporärt.  Av tidsskäl kommer jag nu publicera bilderna som collage från och med idag :)



Ön Korcula är en av de största öarna i Dalmatiens skärgård och att här tillverkas några av Kroatiens bästa viner som vi fick smaka på under vinprovningen på kvällen.

Den otroligt charmiga staden med samma namn, är omgiven av stadsmur och torn och där innanför finner du smala gränder och byggnader med arkitektur från venetianska renässans. Inte alls konstigt eftersom venetianarna styrde området i nästan fyra århundraden. Nåja, undantag finns så klart:! S:t Markus-katedralen, byggd i gotisk renässansstil till exempel.

Det finns två legender om ön Korcula (som jag känner till). Den enda är att den upptäcktes 1200 f Kr av Anteno, den trojanska hjälten. Den andra påstår att Marco Polo, den venetianska köpmannen och upptäcktsresanden, föddes på Korcula - och inte i Venedig (men det finns inga bevis för att det var just han).


RSS 2.0