2 februari - Elefanter och palmolja

Inget regn hade hörts smattra på palmbladstaket under natten. Enligt väderprognosen skulle regnet komma runt lunch som först. Och glädjen gick inte att ta miste på. För efter frukost kunde grupp två vandra bort till hängbroarna och promenera 45 meter uppe i luften de också!
 


Makakerna hade intagit såväl verandor som betongstigen till frukosten idag


Ormen Dendrelaphis tristis har inget svenskt namn men på engelska heter den Common Bronze back tree snake

Egentligen skulle vi ha checkat ut tidigt men hotellet tillät oss alla att ha rummen kvar tills det var tid att ta taxibåten över till Kuala Tahan (kl 10:30) där en ny busschaufför (och buss) stod och väntade på en parkering en bit bort. Regnskogen med temperaturer runt 30 grader försvann bakom oss under vår resa österut (ca 4,5h) på slingrande smala vägar, genom det böljande landskapet med några extrainsatta stopp på vägen. 



Ett fotostopp på Varning för elefant-skylten var ju bara ett måste! Och ett besök på en Palmoljeplantage - ett hett diskussionsämne hemma i Sverige som jag hoppas kunna kasta lite ljus över. Och så klart gjorde vi ett lunchstopp innan vi kom fram till den gamla brittiska bergsstationen Cameron Highlands.


Nåja, ingen elefant korsade vägen när vi var där

Två typer av olja kan produceras av palmoljefrukterna; rå palmolja kommer från att pressa den köttiga frukten och palmkärnolja som kommer från att krossa kärnan i mitten av frukten.
Palmolja är en extremt mångsidig olja som har många olika egenskaper och funktioner. Den finns därför i nästan allt som vi hittar i stormarknader, även i veganska alternativ. I allt från pizza, munkar och choklad, till deodorant, schampo, tandkräm och läppstift. Det används också i djurfoder och som biobränsle i många delar av världen. I asiatiska och afrikanska länder används palmolja allmänt som en matolja, precis som vi kan använda solros- eller olivolja i Sverige..



Palmolja är dessutom en otroligt effektiv gröda som producerar mer olja per landareal än någon annan likvärdig vegetabilisk oljeskörd. Man kan ta upp till två skördar per månad! Globalt levererar palmolja 35% av världens efterfrågan på vegetabilisk olja på bara 10% av marken.
För att få samma mängd alternativa oljor som sojabönor eller kokosnötsolja skulle du behöva allt mellan 4 och 10 gånger mer mark, vilket skulle flytta problemet till andra delar av världen och hota andra livsmiljöer och arter.
Dessutom är palmolja en viktig gröda för BNP i tillväxtekonomier och det finns miljoner småbrukare som är beroende av att producera palmolja för deras försörjning. Att bojkotta palmolja är inte alltid svaret, men det krävs mer åtgärder för att ta itu med problemen och gå längre och snabbare.

 
Problem som diskuteras: Skogsförlust för utrotningshotade djur och miljoner ton växthusgaser i atmosfären som berättas bidra till klimatförändringarna.
Lösning: Roundtable of Sustainable Palm Oil eller RSPO bildades 2004 och idag exporteras nästan uteslutande olja från certifierade plantage.
I Malaysia är det slutavverkat för den här typen av plantage -men istället har plantageägare dessvärre flyttat avverkningen till Sumatra och Indonesien som saknar bestämmelser. 

Men nu lämnar vi detta och går vidare i livet. För sen eftermiddag kom vi fram till Cameron Highlands. Medeltemperaturen här är 18 grader men just denna dag låg den på svensk sommartemp, runt 23 grader! I högländerna är i annars klimatet svalt, luften frisk och jorden bördig vilket tidigt gjorde området populärt. Här bosatte sig många av de engelsmän som var stationerade i Malaysia under kolonialtiden. Här är luften lätt att andas och man skickade lungsjuka hit för konvalescens.
 


Under depressionen på 30-talet upptäckte man att miljön lämpade sig ypperligt för odling av té. Därför hittar vi en mängd téplantage här. På vägen upp till vårt hotell, besökte vi en av de äldsta och som är Malaysias andra största téproducent, Cameron Valleys Bharat Tea Estate och fick se hur det odlas. Och det blev en hel del té med hem härifrån.

 
Väl framme på Strawberry Park Resort checkade vi in och åt gemensam kinesisk HotPot-middag (eldgryta). Det är ett speciellt sätt att laga maten som även kallas Ångbåt och hänvisar till utseendet på grytan förr i tiden.
 
 
Vår middag bestod av kycklingbuljong i grytan över gasoleld som man sedan plockade ner råa grönsaker, enokisvampar, fisk, skaldjur, kyckling och biff efter önskemål. När det är klart lägger man upp på sin tallrik och kan doppa i chilisås och soja efter behag. En lite pysslig middag där man typ lagar sin egen mat, men samtidigt en ganska rolig avslutning på dagen.

1 februari - Bland hängbroar och djungelfolk

Vi spenderade en natt omgivna av djungelljud (mest apor som sprang över taken och "skällande" geckos) och kunde vakna upp till ljudet av regnskogens många fåglar. På promenaden till frukosten kunde man få se långsvansade makaker som kikade lika mycket på oss som vi på dem. 


Rovdjursaporna, de långsvansade makakerna bodde på området

Tänk vad träd är vackra


Och här började resortens historia, med långhus och det gröna till höger var restaurangen


Fina blommor och frukter av alla de slag finns i regnskogen


50 nyanser av grönt


Vi fick lära oss vilken växt som tjänstgör som djungeltvål


Och överallt slingrar sig lianerna

Här är gångtunnelns upp till terminerna som faktiskt bor i träd
 

En del lianer ser ut som trädstammar


Regnskogens egen färgpalett att måla antingen sig själv eller föremål


Djungelfolket som vi besökte på eftermiddagen, ristar in tecken i stammarna runt om i djungeln men jag glömde fråga vad just dessa betydde
 

Gaddlösa långtungebina, ganska nära släkt med våra honungsbin faktiskt men saknar gadd då, bygger bon håligheter i en trädstam. Den där struten du ser är ingångstunneln byggd av bivax blandat med jord och rent vax längst ut. 


Blad som går att veckla ut

Efter en halvtimmes promenad ungefär blev det dags att välja väg. Antingen ta trapporna upp till 300 meter höga Teresek Hill där man kan få en sagolik utsikt över regnskogen och om vädret tillåter ända till Malackahalvöns högsta berg, Mount Tahan eller, om man tyckte det var nog med trappstegsklättring redan, följa med mig och AJ direkt till hängbroarna.

Under taket på entrén till hängbroarna bodde fladdermöss

Men här trädde vädrets makter in och hade andra planer för den bergsklättrande gruppen! De som valde att gå direkt till skogens hängbroar kunde gå på promenad på 45 meters höjd bland trädkronorna. 



De som valt att gå uppför Teresek Hill kom till hängbrostationen, köade – och när de stod där och köade kom regnet! Snopna såg de hur hängbroarna stängde för dagen. Det är nämligen alldeles för farligt att gå på broarna när träden blir mjuka av vattnet och inte orkar bära upp dem. Ingen promenad uppe i luften för dem alltså! 

Den gruppen mötte besvikna upp till en promenad i Semangbyn där vi alla fick se hur de gör upp eld, tillverkar giftpilar för blåsrör och den som ville fick provblåsa (mot ett uppstoppat mjukisdjur).
Under tiden gick min hjärna för högtryck för att se över alternativ för de som inte fått gå hängbroarna.
 


Semangfolket som vi besökte, tillhör en ursprungsbefolkningsgrupp som ingår i etnografiska gruppen Negritos som betyder Liten svart. Enligt moderna DNA-forskning (mitokondrie-DNA) tyder släktskapet med utvandrande afrikaner för ca 65000 år sedan. De är småväxta, har mörk hy och burrigt svart hår. Det är dessa Orang Asli som har valt att leva sina liv i djungeln utanför Malaysias lagar och regler och fortfarande är Animister, d v s tror att allt har en själ.

Byäldsten visade sina färdigheter tillsammans med några duktiga unga män. Kolla in filmen lite längre ner.


Katterna här hade märkliga svansar och det berättades att de föds så

Interiör från ett boningshus, tror det var flickornas
 
Det vi kan och får besöka är en mellanstation. Staten har till och med murat upp en toalett. Hit kommer man från djungeln om man till exempel måste till läkare eller kanske föda barn. Eftersom de annars bor djupt inne i djungeln kan det handla om promenader som tar en eller ett par dagar.
 

Och här fanns (tyvärr) mycket plast både i byn och nedanför kullen

 

Efter en mellanlandning på hotellet för lunch bar det av på nästa utflykt. En något strapatsfylld sådan. Det var mycket vatten i floden vilket betydde att man var tvungen och typ vada i land. Och när man väl kom upp till vattenfallet, fick man inte bada där då floden var alldeles för vild. Men man kunde bada på två andra ställen och jag tror att alla var i utom jag.
 


När vi återvände till vår resort på kvällen hade jag hittat en potentiell lösning som presenterades under gemensamma middagen! Avresan mot Cameron Highlands sköts fram med två timmar. Därefter fick vi hålla tummarna för att det inte skulle regna på natten. Och vi höll nog tummarna så vi fick kramp allihop...


En makak hade hittat en lös bräda och gjorde allt för att den skulle lossa ändå mer


Säkerhetsavstånd 3 meter fast här blev det lite fler metrar då


Regnskogen bommar


Tusenfotning ca 2 dm lång men ofarlig

31 januari - Mot regnskogen

Efter frukost (Kl 8:30) lämnade vi storstadens brus och reste mot världens äldsta regnskog i nationalparken Taman Negara (restid ca 4h) med ett avbrott för lunch.
I Kuala Tembeling steg vi ombord med våra mindre väskor på traditionella långbåtar som tog oss med på en naturskön färd in i djungeln (ca 2h). Resväskorna lämnade vi kvar i bussen eftersom de inte skulle få plats. Vi skulle återförenas med dessa när det var dags att åka upp till höglandet. 



Vi klev av vid Mutiara Taman Negara Resort där våra väskor åkte bagagevagnshiss upp till receptionsområdet emedan vi tog trapporna. Vi checkade in för de kommande två nätterna och hade sedan ett par timmar fritid som bland annat ägnades åt att fatta beslut om man ville följa med AJ och mig på en eller två extrautflykter: ett besök i Orang Aslibyn och/eller båtutflykt med promenad till vattenfallet.


På kvällen åt vi gemensam middag och jag tog upp anmälningar för extrautflykterna innan det var tid för en nattvandring i djungeln. Vi delades där upp i två grupper och vi hade varsin parkguide som berättade om vad vi såg. Trots den sena timmen är djungeln allt annat än sömnig, och under vandringen höll vi utkik efter de många nattaktiva djur och insekter som lever här.


Av den långa svansen att döma tror jag detta är en asiatisk Gräsödla som vilade på ett blad

Denna palm kallas för Wait-a-while palm. Taggarna har hullingar som griper tag i dina kläder och man gör klokt i att stanna upp och försöka lirka bort taggarna innan man fortsätter att gå för att slippa blodutgutelse

Det blev inte många foton tagna. Har ju bara mobilen med. Min actionkamera använde jag bara en gång på hela resan. Tror jag får investera i en kepa till nästa resa så jag kan montera kameran på den och filma. Kanske inte på natten dock. De där små tingestarna kan inte ta in särskilt mycket ljus tyvärr. 

30 januari - Melaka

Denna morgon åkte vi söderut till Malaysias färgstarka födelseort, Melaka (kl 8:30). Resan tog längre tid än de vanliga knappt 2 timmarna. Vi hamnade nog på typ 3,5 timmes restid på grund av trafiken, så det blev lite segt.

Det blev en välkommen promenad i Melaka. Stadens strategiska läge gjorde den tidigt till en eftertraktad plats för kolonialmakter som Portugal, England och Holland, och den Unescolistade stadskärnan är en fascinerande smältdegel av de olika kulturer som präglat staden.



Under vår tur såg vi höjdpunkter som ruinerna av portugisernas A Famousa (porten som står ensam kvar), St Paulskyrkan samt holländarnas administrationsbyggnad, kyrkan och klockstapeln på Röda torget – och tre färgglada kor intill väderkvarnen och rondellen. 

 
Som Pokémonjägare blev man så klart extra glad över att se den här Pikachu-cykeln

De färgglada korna är ett samarbetsprojekt med Holland och skänktes av dem i samband med malajernas firande av Holland Days Festival 2019. 


Ja, du får kanske anstränga dig för att se kossorna, men de ÄR där

Vi avslutade turen med en härlig båtfärd på Melakafloden innan det var dags att gå iland och promenera Jonker Street.


Malaysia ligger 7 timmar före Svergie... eller kanske ett år efter om man ska tro skylten



Jonker street är huvudgatan i China Town, tidigare känd för antikviteter men består idag av souvenirer, souvenirer och souvenirer. Här försvann vi in på en tvärgata för att äta gemensam lunch.


En enkel restaurang med handskriven meny speciellt för oss


Buddhistisk tempelprocession


Proton är Malaysias eget bilmärke och så här ser loggan ut

Väl tillbaka i Kuala Lumpur hade vi resten av dagen fri för egna aktiviteter. På kvällen var vi några som återigen hamnade på Street Food Market nära hotellet igen, men de flesta var nog ute på egna kulinariska äventyr innan det var dags att packa ihop resväskor och handbagage inför regnskogsvistelsen de närmaste dagarna.


29 januari - Citytur igen och extrauflykter

Efter frukost (kl 8:30) väntade Cityturen för de sist anlända medan de andra fick ta sovmorgon och göra vad de ville. Åtminstone på förmiddagen.

Försökte fota från lite nya vinklar på ställena vi var på igår.
 



På eftermiddagen hade vi fått biljetter för ett besök i världens just nu elfte högsta byggnad, Petronas Twin Towers. För att komma dit fick vi ta Monorail eftersom vi inte hade någon buss den här dagen. Vi har stationen precis utanför hotellingången och det är lätt att ta sig dit. Bara att gå av vid stationen som heter Bukit Nanas och sedan gå höger bort så är man framme, kan man säga. 
Väl där åkte vi rulltrappan ner till ingången och gruppen blev indelade i två grupper innan man fick lov att gå igenom säkerhetskontrollen. Nu skulle det bjudas på en hisnande utsikt över staden, först på Himmelsbron på 41 våningen (den kallas så eftersom den ligger på högre höjd än mellan några andra byggnader) och sedan upp på 86 våningen för panoramautsikt över miljonstaden. Eftersom alla ville åka upp satt jag och AJ utanför souvenirbutiken och väntade på att alla skulle komma ner igen och besöket tog ungefär en timme in alles. 
 
Efter fotostoppet av de två tornen i dagsljus kunde man välja att bli kvar längre, gå tillbaka till hotellet (tar cirka 30 minuter), åka monorail tillbaka till hotellet eller åka monorail med mig till China Town och Petaling Street. De flesta åkte med mig till shoppingstråket. 

 
Det blev lite handlat och vi var kvar tills mörkret började la sig. Nu kunde man välja igen - att antingen åka Monorail hem eller gå med mig till Street Food Market i Bukit Bitang. De flesta hakade på till min favvothai-restaraurang där. Så himla roligt!

Efter en ny extrasväng till bankomaten blev det hemgång efter en trevlig kväll. 

28 januari - Ankomstdag

Ja, då var det dags att ta emot gästerna för årets första Rolfresa i Malaysia.
 

Gillar skyltarna de har på toaletterna på KL:s flygplats.


I väntan på gästerna

Första gruppen landade i KL redan straxt före kl 8 på morgonen. Så dags finns inga rum klara för incheckning. Så vad göra? Ja, man måste ju fördriva tiden och hålla igång efter en så lång resa på dryga 9600 kilometer. Därför satsade vi på Cityturen direkt.




Så vi in till stan och avstigning nära floderna Gombak och Klang. Det var i flodernas y-korsningen som KL:s historia startade med djungel, träsk, begravningsplats, kåkstad och sedan 1909 en vacker moské - Masjid Jamek. Härifrån promenerade vi på Katsura walk och Central market, fick se lite av China Town innan vi klev på bussen och styrde mot det mäktiga palatset Istana Negara, byggt 1928 som fungerade som kungens palats fram till 2008 när ett nytt stod klart.


En Toyota med tilläggsnamnet Saab stod på parkeringen



Och AJ och jag jobbade ihop återigen

Men dagen slutade inte här. På väg till Selangor Royal Pewter factory gjort vi ett extrastopp vid Batu Caves där man förberedde för hinduernas främsta högtid, Taipusam. Några klev upp den 272 trappstegen till templet men de flesta blev nog kvar på gatunivå. Här blev det Jack fruit till fruktstunden.




På tennfabriken fick vi en rundvisning och kunde därefter äta lättlunch på deras restaurang innan vi åkte till hotell Meliá Kuala Lumpursom nu hade våra rum klara.



Under tiden vi var ute på stadsrundturen hade arlandafolket anlänt och redan checkat in. Dessa sju skulle vi träffa på kvällen innan det var dags att bege oss till middagen.

På Meliá skulle vi stanna tre nätter. Hotellet ligger mitt i Bukit Bintang - gyllene triangeln - med närhet till såväl sevärdheter som shopping, restauranger och barer.
Var vi åt middag? Jo, i ösregn sprang jag och AJ med lånade paraplyn mellan buss och entré in till Suria KLCC som ligger i Twin Towers. Här skulle vi äta kinesisk meny på Spring garden medan mörkret lade sig utanför väggarna. Och vilken tur vi hade! Regnet upphörde under det att vi satt och åt, och vi kunde få se torn och område upplysta med kolsvart bakgrund innan vi åkte tillbaka till hotellet. 

 
Ett annat äventyr denna kväll (och under resans gång) var utflykt till en bankomat. Ja, det finns depositmaskiner också och försöker man ta ut pengar där försvinner kortet in i maskinen efter tredje försöket (och ja, det har hänt). Och att ta ut pengar här och i många andra länder kan vara lite klurigt. Det gäller nämligen att göra rätt val vid knapptryckningarna. Om du använder ett kreditkort och väljer att ta ut på krediten – sorry, inga pengar. Man måste välja Savings oavsett vilket kort! Och med detta vardagsäventyr avslutades iallafall min dag och jag tror att alla hamnade i horisontalläge snabbt...

27 januari - Flytt till Meliá och rörig dag

Seg morgon med frukost, packande och utcheckning straxt efter kl 11. Efter besiktning fick jag tillbaka mina 100 MYR som jag betalat i deposit, för att därefter ta en Grab taxi till hotell Meliá (uttalas Millia) för tio Ringgit.

 
Det blev en lite stökig incheckning där. Inte på grund av mig utan för en arg japan som vägrade betala turistskatten 10 MYR som alla icke-malajer måste betala sedan 1 september 2017. Stackars receptionisten fick tillkalla managern och jag vet inte hur det slutade. 
 
När man kommer till hotell (finns i de flesta länder jag jobbat i) väntar väskbärare (Bellboys) och man ringer på en som ser till att bagaget kommer upp och ner. En kom och tog hand om mitt bagage som försvann i väg direkt. (Att få upp väskan till rummet kostar 2 MYR i dricks). Efter en kvarts väntan anade jag oråd och tog hissen ner, för att finna att man i röran vid receptionen hade ställt min resväska i bagagerummet redo för avfärd istället för att komma upp på mitt rum. Ingen ko på isen. Jag fick min västa och valde att köra upp den själv eftersom jag ju faktiskt behövde grejer i den innan jag kunde sticka ut på stan. 
 

Jag kunde beskåda trafikkontroll mitt över gatan


Tog en sväng till Federal och kollade in poolområdet eftersom jag funderar på att flytta dit mellan resa 1 och 2. Har bott där en massa gånger man aldrig varit där eftersom jag alltid har jobbat när jag är där.


I IT-huset köpte jag en kort USB-C kabel. Min 2 meters är ganska så otymplig
 
Det blev ett besök på Burger King där jag saknade bearnaisesåsdipen och fick nöja mig med smält cheddar 


Loggans färger påminner på 7Elevens och har ungefär samma innehåll men inte samma ordning kan man säga
 
Eftermiddagen/kvällen bestod av allsköns problemlösningar för att få ihop arrivaldagen med två ankomsttider och lite andra saker. Har försökt hitta olika lösningar sedan jag och AJ diskuterade men allt var fortfarande inte löst när jag gick och la mig. Dels har det varit nyårsfirande med ledigt hos agenten, dels har det varit vanlig helg på kontoret i Sverige. Behöver jag säga att jag sov ganska oroligt?

RSS 2.0