6 februari - Stackars Pikachu

Idag blev det en Pokénad in till centrum efter min hotellservice. Mina Ecco hade sett sina bästa dagar och behövde ersättas. Det blev efter mycket övervägande ett par Sketchers. Superbekväma!
 

Ut med det gamla och in med det nya


Största Taxfreebutiken Zon


Hawaiskjortor någon?


Enda lokala shoppingcentret är Chenang mall


Vi bor på Tengahstranden så varför inte göra ett besök på den intilliggande Chenang


Som Pokémonjägare gjorde detta motiv på en T-shirt lite ont


5 februari - Shopping med förhinder

Varje dag under Langkawivistelsen hade jag hotellservice i receptionen kl 09:30 och 17:30, så om man ville träffa mig så fanns där möjlighet om man inte ville ringa.

Några strandpromenader och spontana poolbesök blev det också. Och även om vi kanske inte var ihop så mycket på dagarna så hade vi en tendens att samlas när det var dags att äta middag på La Villa som även ordnade två middagar på stranden åt oss. Himla trevligt!


Stranden är cirka 2 km lång


Lite foton från hotellområdet

Tre av kvällarna följde jag med gäster till Island Batik, klädbutiken med billiga kläder. Det blev en del byxor, klänningar, blusar och barnkläder hem till Sverige därifrån. Det finns även en hel del taxfreebutiker om man går en bit till på samma gata. Där tror jag att en del var inne och handlade också. Priserna är bra och man kan skicka det man köpt i sändbagaget. Mellanlandningen på hemresan blir lättare både bildligt och bokstavligt. Problemet är nog bara att man på inrikesflygen bara har rätt att ha med 20 kilo att jämföra med internationella flyget som medger 10 kilo ytterligare...

Och i vårt närmaste supermarket hittar man förutom snacks och dryck, även ett altare

7 februari - Barn på nytt

Hur gick det med anmälningar till linbaneutflykten då? Jo,det slutade med att vi var 17 personer som åkte iväg till världens brantaste linbana. Tanken var att åka på torsdagen som liksom var en mellandag. Men ön skulle invaderas av kryssningsbåtar så vi styrde över till fredagen istället. Och tur var nog det. För vi fick en utflykt utan långa köer till någonting! Och även om linbanan och den hängande bron är spännande, så tror jag faktiskt vinnaren var 3D-museet. 
 

Men först den dagliga strandpromenaden 

Kl 15 blev vi upphämtade av bussen som tog oss till Oriental City varifrån linbanan utgår.



Men kanske var 3D-museet vinnaren trots allt. Man blir liksom barn på nytt.
 


Sista kvällen på Langkawi innefattade också den sista middagen som ingick i programmet. Restaurangen flyttade återigen ner på stranden, plockade ihop bord så vi kunde sitta alla tillsammans och tiden kl 19 blev bestämd. Min tanke var att det skulle tjäna som avskedsmiddag. Istället blev det två avskedsmiddagar kan man säga. En på Langkawi, en på Penang...

4 februari - Resdag mot Langkawi

Vi avnjöt frukosten (kl 8) innan lämnade vi höglandet för att fara vidare mot kusten. Ett litet extra stopp med promenad i Senoibyn (urbefolkningsgrupp som valt att konvertera till islam och leva enligt Malaysisia lagar och regler) i Kampung Kepayang där vi lämnade lite pennor och block till skolan.
 

 
Därefter fortsatte vi till i den kungliga staden Kuala Kangsar, vackert belägen vid Perakfloden och känd för sina välbevarade palats. Kuala Kangsar har varit hem för Peraks kungafamilj sedan Sultan Muzafars regering under 1700-talet. Vi såg det pampiga sultanpalatset Istana Iskandariah som är byggt av vit marmor och pryds av guldfärgade kupoler. Men så klart fick vi ju inte missa det gamla palatset! Istana Kenangan stod klart 1931 som ett tillfälligt palats för Sultan Iskandar. Det coola med denna byggnad i trä, är inte bara att den är otroligt vacker utan att den är byggd utan en enda spik! Vi gjorde också ett stopp vid Ubudiah-moskén, designad av arkitekten Arthur Benison Hubback som också ligger bakom järnvägsstationen i Kuala Lumpur. Därtill kunde vi beskåda Malaysias första gummiträd och Malay College innan vi fortsatte mot Penangs flygplats.
 
 
Lunchstopp i Auto-City vid Penangbrons fastlandsfäste (där de flesta hamnade på McDonalds!).

 
Det som sedan stod på programmet de närmaste 4 nätterna/3 dagarna var helt upp till resenären. Så efter gruppincheckning på Penangs flygplats och 40 minuters flygresa anlände vi på vårt hotell, Holiday Villa Langkawi tillsammans med lokalguiden King. Langkawi är egentligen en ögrupp som består av 99 öar där huvudön Pulau Langkawi är den största. Här finns vita korallstränder, lummig regnskog, exotiska blommor och vackra vattenfall. Förutom att njuta på stranden finns mycket att se och göra på ön.



Under resan till hotellet ordnade jag en utflykt till berget Machingchang (704 m ö h) för den som var intresserad. Tänkte att det kunde vara roligt att åka tillsammans istället för en och en. Här ligger Malaysias längsta fria monokabel-linbana och världens brantaste med 42 graders lutning, Skybridge (125 m lång upphängd 100 m ovan mark i bara en pylon) och det roliga 3D-konstmuseet. 
 


Middagen åt vi på La Villa och även om vi inte hade sagt någon tid dök i stort sett alla upp vid kl 19  Och efter middagen följde några med mig (nästan) ända till vårt lokala centrum. De vände straxt före och jag trampade själv iväg till Island Batik där det blev en del shopping... och det kom att bli mer inhandlat därifrån av såväl mig som gästerna. Det blev något utav en favoritbutik.


Måste bara visa vilka olika smaker det finns på jordnötter. Det finns även torkade sjögräschips eller vad sägs om torkade fiskchips? Alltså, det står jättebra kvar på hyllorna. Jag satsar mycket hellre på olika sorters fruktchips där torkade mango nog är en favorit.
 
År 2012 publicerade jag ungefär samma bild från ungefär samma plats på Langkawi: en bil med vindrutetorkarna utåtvridna - och det är fortfarande värmen som är orsaken. Gummit smälter...

3 februari - Bland frukter och grönsaker

Dagen startade med en frukost på balkongen tillsammans med en av gästerna som också var morgonpigg. Så där satt vi med våra koppar kaffe och mötte dagsljuset. 



Den här dagen startade vi annars med besök på Raaju's Hill Strawberrys, en av jordgubbsplantagerna som Cameron Highlands också är känd för. 
Här kunde vi även stifta bekantskap med en av de 2500 arterna av de ”skrikande gräshopporna” - cikadorna. Deras livscykel varierar och är ganska spännande. Det finns de som lever 17 år under jord som nymfer (ser ut som brunbeiga getingar utan gadd) innan de kommer upp för att para sig lätt hysteriskt under en vecka till en månads tid för att sedan dö. Det är hanarna som du kan höra när de lockar på honorna. Visste du förresten att cikador äts som mat i många delar av världen. I Kina anses det vara en hälsosam delikatess...



Klimatet lämpar sig inte bara för té och jordgubbar. Här finns många och stora växthus för blommor, grönsaker och frukt. 



Därför besökte vi blomster- och grönsaksmarknaden och här bjöds på Guava med äpple- och/eller jordgubbssmak.  Lite speciellt! 



Som en lite extra bonus den här dagen valde jag att åka in till Tanah Rata för lunch. Där finns en massa olika matställen att välja på. Det kunde vara kul som omväxling eftersom det annars är ganska så styrt med vart vi kan äta lunch på vägen. Målet var sedan att det skulle finnas tid för vila, gå till varmvattenbassängen, gå på Spa eller spankulera i området på eftermiddagen. 



En liten extragrej smög sig in även denna dag, i form av Afternoon Tea. Muffins, jordgubbssylt (ja, vad annars?), clotted cream och kaffe eller té dukades fram på terrassen utanför entrén till hotellet. Vad clotted cream är för något? Det kommer ursprungligen från England och är gjort av opastöriserad grädde. För att göra egen, besök https://www.arla.se/recept/clotted-cream/ där du hittar ett enkelt recept.
 
På kvällen serverades en traditionell malaysisk middag på vårt hotell och den här kvällen behövde vi inte laga maten själva :) 

RSS 2.0