1 februari - Bland hängbroar och djungelfolk

Vi spenderade en natt omgivna av djungelljud (mest apor som sprang över taken och "skällande" geckos) och kunde vakna upp till ljudet av regnskogens många fåglar. På promenaden till frukosten kunde man få se långsvansade makaker som kikade lika mycket på oss som vi på dem. 


Rovdjursaporna, de långsvansade makakerna bodde på området

Tänk vad träd är vackra


Och här började resortens historia, med långhus och det gröna till höger var restaurangen


Fina blommor och frukter av alla de slag finns i regnskogen


50 nyanser av grönt


Vi fick lära oss vilken växt som tjänstgör som djungeltvål


Och överallt slingrar sig lianerna

Här är gångtunnelns upp till terminerna som faktiskt bor i träd
 

En del lianer ser ut som trädstammar


Regnskogens egen färgpalett att måla antingen sig själv eller föremål


Djungelfolket som vi besökte på eftermiddagen, ristar in tecken i stammarna runt om i djungeln men jag glömde fråga vad just dessa betydde
 

Gaddlösa långtungebina, ganska nära släkt med våra honungsbin faktiskt men saknar gadd då, bygger bon håligheter i en trädstam. Den där struten du ser är ingångstunneln byggd av bivax blandat med jord och rent vax längst ut. 


Blad som går att veckla ut

Efter en halvtimmes promenad ungefär blev det dags att välja väg. Antingen ta trapporna upp till 300 meter höga Teresek Hill där man kan få en sagolik utsikt över regnskogen och om vädret tillåter ända till Malackahalvöns högsta berg, Mount Tahan eller, om man tyckte det var nog med trappstegsklättring redan, följa med mig och AJ direkt till hängbroarna.

Under taket på entrén till hängbroarna bodde fladdermöss

Men här trädde vädrets makter in och hade andra planer för den bergsklättrande gruppen! De som valde att gå direkt till skogens hängbroar kunde gå på promenad på 45 meters höjd bland trädkronorna. 



De som valt att gå uppför Teresek Hill kom till hängbrostationen, köade – och när de stod där och köade kom regnet! Snopna såg de hur hängbroarna stängde för dagen. Det är nämligen alldeles för farligt att gå på broarna när träden blir mjuka av vattnet och inte orkar bära upp dem. Ingen promenad uppe i luften för dem alltså! 

Den gruppen mötte besvikna upp till en promenad i Semangbyn där vi alla fick se hur de gör upp eld, tillverkar giftpilar för blåsrör och den som ville fick provblåsa (mot ett uppstoppat mjukisdjur).
Under tiden gick min hjärna för högtryck för att se över alternativ för de som inte fått gå hängbroarna.
 


Semangfolket som vi besökte, tillhör en ursprungsbefolkningsgrupp som ingår i etnografiska gruppen Negritos som betyder Liten svart. Enligt moderna DNA-forskning (mitokondrie-DNA) tyder släktskapet med utvandrande afrikaner för ca 65000 år sedan. De är småväxta, har mörk hy och burrigt svart hår. Det är dessa Orang Asli som har valt att leva sina liv i djungeln utanför Malaysias lagar och regler och fortfarande är Animister, d v s tror att allt har en själ.

Byäldsten visade sina färdigheter tillsammans med några duktiga unga män. Kolla in filmen lite längre ner.


Katterna här hade märkliga svansar och det berättades att de föds så

Interiör från ett boningshus, tror det var flickornas
 
Det vi kan och får besöka är en mellanstation. Staten har till och med murat upp en toalett. Hit kommer man från djungeln om man till exempel måste till läkare eller kanske föda barn. Eftersom de annars bor djupt inne i djungeln kan det handla om promenader som tar en eller ett par dagar.
 

Och här fanns (tyvärr) mycket plast både i byn och nedanför kullen

 

Efter en mellanlandning på hotellet för lunch bar det av på nästa utflykt. En något strapatsfylld sådan. Det var mycket vatten i floden vilket betydde att man var tvungen och typ vada i land. Och när man väl kom upp till vattenfallet, fick man inte bada där då floden var alldeles för vild. Men man kunde bada på två andra ställen och jag tror att alla var i utom jag.
 


När vi återvände till vår resort på kvällen hade jag hittat en potentiell lösning som presenterades under gemensamma middagen! Avresan mot Cameron Highlands sköts fram med två timmar. Därefter fick vi hålla tummarna för att det inte skulle regna på natten. Och vi höll nog tummarna så vi fick kramp allihop...


En makak hade hittat en lös bräda och gjorde allt för att den skulle lossa ändå mer


Säkerhetsavstånd 3 meter fast här blev det lite fler metrar då


Regnskogen bommar


Tusenfotning ca 2 dm lång men ofarlig

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0