Sammanfattning november/december - Västra Madeira

De följande inläggen tar dig med på höstens sightseeing på Portugals vackraste ö, Madeira, som bildats av en massa vulkanutbrott under loppet av miljontals år! Min absoluta favorit-ö på jordklotet i skivande stund.

Öns natur och blommor lockar de flesta att åka hit. För Atlanten är lynnig och man rekommenderar bad i pool, och ön är kanske inte den mest solsäkra på vår planet. Historien är dessutom "ny" eftersom portugiserna var de första bosättarna på skogsön redan efter sitt första besök 1419 (Notera att fenicierna troligtvis upptäckte ön först men var ointresserade att bosätta sig).

Det är aktiv semester som gäller i första hand. Här kan du till exempel vandra längs levador. Det är konstgjorda vattenkanaler som slavar och straffångar fick börja bygga redan 1425 när portugiserna började odla sockerrör. För den fotointresserade finns det sååå många platser att besöka och personligen upplever jag att jag har tagit mitt absoluta bästa foto på den här ön! Sen har vi ju några måsten, som att avnjuta ett glas Madeiravin (för den som nyttjar alkoholhaltiga drycker, förstås) och smaka på "nationalrätterna" Espada (den fula djuphavsfisken) eller Espetada (grillspett). För den som älskar blommor måste det här vara så nära paradiset man kan komma för här blommar det året runt (om än mer i april/maj).

Det här är bara en av många fina bilder tagna på ön. Det här tog jag vid Ponta da Cruz under en kvällspromenad med några gäster. Den ska jag låta göra till Canvastavla och sätta upp i min studio, tror jag.

Tillbaka till  västra Madeira. Vi börjar med lilla fiskebyn Câmara de Lobos, vidare upp på klippan Cabo Girão (6e högsta klippan i Europa - inte 2a som det ofta står i guideböcker,  broschyrer och på webben!). Därifrån åker vi till Riberia Brava för en fika innan vi korsar ön via platån Paûl da Serra och åker ner mot Porto Moniz där vi äter lunch och badar i lavabassängerna.
På eftermiddagen åker vi längs med norra sidan där vi får se vattenfall, besöka Madeiras billigaste souvenirbutik (!?) och prova lokala drycken Poncha, för att avsluta en fantastisk dag via underbara bergspasset Serra da Encumeada. Här har ni utflyktsdagen i bilder!
 

Bilden i mitten är inte tagen under bussturen.Den tog jag en kväll när jag var ute o promenerade i Lidoområdet.


Sista badet den 23/12 var det liiite för kallt för min smak. Men vi var fyra tappra som trotsade kylan.


Ödlorna och den lilla (döda) humla tillhör gruppen endemiska arter, d v s som bara finns på Madeira.


Den här dagen är det inte så mycket fokus på blommor men några foton blev det iallafall. Det blir mer längre fram! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0