16 januari Mot Afternoon tea

Efter att ha checkat ut, började vi åka mot Cameron highlands. Under vägen hade vi flera stopp inplanerade och vi startade med Batu caves i Gombak, Selangor som ligger norr om KL.
 
Det berättas att grottorna bildades för 400 miljoner år sedan. Först användes de av ursprungsbefolkningen, för att i slutet av 1800-talet bli en av de viktigaste platserna utanför Indien för hinduerna.
 
Grottorna vaktas av Lord Murugan, son till Parvati och Shiva, bror till Ganesha, och det är också han som har den största grottan. Statyn är 42,7 meter hög och den tog 3 år att konstruera, och är den högsta statyn av honom i världen. För att komma upp hans grotta måste du kliva 272 trappsteg.
 
Här firas tamilernas (folkgrupp från Sydasien) högtid Thaipusam mer än någon annanstans i Malaysia. Hit kommer miljontals för att fira dagen när Murugan fick ett förtrollat spjut av sin mamma så han kunde förgöra (demonen) Soorapadman. Många tror även att det är hans födelsedag.

Denna hinduernas högtid firas bara på sju platser i Malaysia, och vi har turen att vara på en av de sju den 31 januari. Då firas den nämligen i George Town - och vi ska så klart dit! Så mer om festivalen i annat blogginlägg. Nu tar vi lite foton från dagens besök. Och som du ser gick jag inte upp till grottan den här gången, utan höll mig i gatunivå.
 
 
En bit ifrån grottorna ligger en känd batikfabrik. De gör batik genom att använda vax. Här köpte jag ett signerat sidentyg förra gången, och konstnärinnan var på plats även denna dag. Efter en genomgång av Karen, som bland annat demonstrerade hur männen kunde göra en blomma till fruarna på Alla Hjärtans dag, fick vi lite tid att se alla de vackra tyger som fanns där. Tyget jag köpte förra gången lät jag sy upp en sommarklänning. Den här gången blev det en kortärmad, färdig klänning att ha på stranden - och av samma konstnärinna.
 
\n
 
Efter det besöket åkte vi till den kungliga tennfabriken. Här kan man få se hur tillverkningen av tennföremål går till. Väldigt intressant! Och det är här man kan se ölstopet som finns med i Guiness recordbok. Den producerads 1985, är nästan 2 meter hög, väger 1557 kg och rymmer 2796 liter.
 
 
(Parentes: Veckans bensinpris: RM2,25 ungefär 5 kronor. Priset ändras varje onsdag.)
 
 
Sedan var det ju det där med toaletter. Det är inte överallt det finns toaletter som vi är vana vid. De flesta är såna här, ett hål. I början av min karriär satte jag mig på huk med ansiktet mot dörren, precis som man gör på våra vanliga toaletter. Helt fel. Tänk Man och ha huvudet vänt mot väggen, bara så du vet. 
Den här typen av toalett är mer hygienisk men jobbigt för benen... Plus att man inte får toapapper utan får använda duschen (som du ser på vänster hand) för att spola sig ren. Jag ser det som lårträning och brukar faktiskt välja den även om det finns andra. Man måste ju passa på när man kan få träna i vardagen :) Det tveksamt roliga är att det ALLTID är blött överallt och att man ALLTID doppar byxbenen i den där svårtolkade vätskan på golvet, hur man än gör för att hålla ett krampaktigt tag i byxorna...
 
 
Vårt sista stopp var Lata Iskandar, vattenfallet. Det är ett fint litet vattenfall, med en fallhöjd på 25 meter ungefär. Här stannade vi bara en stund, för att sträcka lite på benen - och passa på att fotografera bland annat Malaysias nationalblomma, Hibiskusen.


Så kom vi då fram till vårt hotell. Denna gång skulle vi bo på Strawberry Park Resort, vackert beläget på runt 800 meter höjd. Där började vi med Afternoon tea med scones, grädde och sylt, något jag glömde helt att fota. Jag var ganska hungrig.  När alla ätit upp och jag hade delat ut alla rumsnycklar skiljdes vi åt för dagen.
Alla rum är stora och har balkong, vilket alltid är uppskattat. Men i Cameron Highlands är det såväl kallare som fuktigare, så det kan kännas ganska rått inomhus. Att det dessutom kom ett åskväder på kvällen gjorde inte saker och ting torrare direkt.
På grund av kylan finns det ingen pool utomhus Däremot finns en varmvattenpool inomhus, vilket inte alls är helt fel. Väldigt bra för kroppen, om inte annat. Här finns även tre restauranger där två alltid är öppna, och ett spa för den som kände för det.


Ja, det summerar väl den här dagen rätt bra, tycker jag. Tjipp, tjipp!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0