24 januari HS och kvarterstemplet

Efter frukost hade jag HS och därefter ett möte med Lisa, agenten. Lite senare bestämde jag mig för att jag skulle gå ner till kvarterstemplet för hinduer.
 
I hinduism finns runt 330 miljoner gudar så jag kommer inte gå in närmare på ämnet. Däremot kan jag berätta att huvudgudarna är Brahma, Vishnu och Shiva. Hinduism är en av världens äldsta religioner och eftersom den inte har en grundare utan anses alltid har funnits, kan den heller aldrig försvinna. Det finns inga praktiskt riktlinjer för hur du ska leva som hindu, utan det kan du välja lite som du själv vill. 
 


Hinduismens fyra grundpelare är:
Brahma - Tron på världssjälen och det eviga kretsloppet.
Karma - Uförda goda gärningar som ger poäng som räknas ihop när man dör. Ju fler poäng, desto bättre nästa liv får du.
Reinkarnation - Själen dör aldrig utan går vidare till någon annan varelse där du startar om.
Kastsystemet - Du föds in i ett kastsystem och kan inte påverka det alls. De fyra största grupperna är Prästerna, Krigarna, Bönder och köpmän och Arbetare och hantverkare. (Jämför med det vi hade en gång i tiden. Adel, präster, borgare och bönder, ett sätt att tänka som upphörde år 1866 hos oss.) Man lever strängt avskiljda från varann och har olika status, egna plikter och ritualer som ska följas. Sedan har vi de kastlösa. Det är de som tar hand om olika typer av avfall, t ex gatusopare och frisörer för att nämna två. De får inte vara med i det "riktiga" kastsystemet och cirka 20% av alla hinduer tillhör den gruppen. 
 

Det märkliga i sammanhanget och som jag undrar lite över, är varför det inte finns något land på jordklotet, med hindusim som dominerande religion, i kategorin I-land. Kan det faktiskt vara så att Hinduismen hämmar framåtskridande och utveckling? Jag börjar tro det...

Nåväl, innan jag vände hemåt med mina funderingar passade jag på att gå en sväng i bostadskvarteren som mest består av skjul i korrugerad plåt. Jag kan tänka mig att det blir himla varmt bakom de där plåtväggarna. 
 


På eftermiddagen hade jag bokat in en SPA-tid. Ett paket med 90 minuter aromamassage och 60 minuter reflexologi för RM178 (ungefär 400 kronor). Det kändes som en bra investering just då.
 
På kvällen följde jag med en av gästerna till läkarkliniken. Hon hade fått en besvärlig hosta. Det är väldigt vanligt att gäster åker på förkylning och dylikt när man kommer ner till runt 30 graders värme.
I de flesta fall beror det på att man använder aircondition på runt 20 grader. Inte bra alls, faktiskt. Regeln om man inte vill chocka kroppen är, att man kan ha AC:n på MAX 5 grader under utetemperatur. Själv använder jag sällan eller aldrig AC. Jag kör kall dusch innan jag går och lägger mig och det brukar funka för det mesta.
 
Sen är det inte alltid säkert att det beror på för kall AC. Det kan räcka att man kommer ner till varmare breddgrader och kanske har känt sig lite småförkyld innan man åker, och så blommar det ut när man kommer till värmen. Oavsett orsak är det så klart besvärligt om hosta är inblandat. Man blir ju så himla trött av att inte få sova ordentligt. Men om det är bakterie så finns ju alltid antibiotika så det var ju bara att hålla tummarna :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0