23 januari Marknad, tempel, linbana och regnskog

Dags för ännu en utflyktsdag. Den startade med promenad till den lokala morgonmarknaden, denna gång med gäster. Var och en gick i sin egen takt både där och hem. Man vill ju så olika saker så det är alltid bäst.
 
Jag fascinerades mest över petflaskorna med brunt innehåll som såldes som dricksvatten... Och den här blomman med en märklig, spetsig frukt av nåt slag. Försökte identifiera den via Pl@ntNet men appen gick också bet. Så om nu vet, skicka ett meddelande gärna!
 

På väg tillbaka gick jag in på apoteket för att köpa Fishermans friend. Det är annars lite svårt att hitta här. Då fann jag solskydd med faktor 130. Har vi det ens i Sverige? 90 har jag sett. Möjligtvis 100... Fast, det är klart, varför skulle vi behöva Spf 130 i vårt avlånga land där det mest regnar och är molingt?

 
När jag kom tillbaka hade jag idag fått en, ja, en slags blomma, av Abukalam.
 


På eftermiddagen var det dags för några av mina favoriter. Vi startade med Kek Lok Si i Air Itam som sägs vara det största buddisttemplet i Malaysia. Det är iallafall det mest kända på Penang. Egentligen är det ett tempelkomplex byggt mellan 1890 och 1930 dit man vallfärdar från alla buddhistiska discipliner och från hela Sydostasien.
Du kan på bild ha sett De tusen Buddhas pagoda, Rama VIs pagoda i sju våningar, och den över 36 meter höga bronsstatyn av Barmhärtighetens gudinna Kuan Yin. Den sistnämnda placerar dig i hjärtat av en lotusblomma när du har dött för att sedan skicka dig till paradiset i väster, bara så du vet.
 
På ett av fotona kan du ana en elefant... hittar du den?


Från templet tog vi linbanan upp till Flagstaff Hill. Linbanan har sitt ursprung från britternas tid. Först kunde man bara ta sig upp till fots eller på hästryggen. Men många ville hit för att fly malaria, hetta och luftfuktigheten vid havet. Då kom man på att en linbana var en bra idé. Den renoverades 2010 och dagens linbana är drygt 2 km lång och tar runt 10 minuter upp till toppen.

Här uppe hade vi lyxen att få se Dusky leaf monkey, eller Trachypithecus obscurus som vi säger på "svenska". Arten saknar något enkelt svenskt namn men vi skulle kunna kalla den för Glasögonlangur om jag översätter från engelskans namn, Spectacled Langur. Den är starkt utrotningshotad. Den finns bara på Malackahalvön, södra Thailand och Burma samt på öarna Penang, Langkawi och Perhentian Besar.
Denna vegetarian kommer sällan eller aldrig ner från träden, utan lever sina liv bland trädtopparna. Precis som Silver leaf monkeys som vi såg i KL, är bäbisarna oranga tills de har fyllt 6 månader. 

 
Linbanan går inte ända upp till The habitat som var vårt slutmål. Dit upp fick vi åka bil - och det blev på flak för några av oss. Och det gick ju bra upp. Men ner, ja då fick bilen åka fram och tillbaka för (som vanligt) öppnade sig himlen lagom till vi skulle promenera bland trädtopparna. Meningen att vi skulle vara där uppe och se solnedgången, men vi hann i stort sett bara upp på gångbanan när vakten blåste i visselpipan att vi var tvungna att komma ner. Och ovädret kom snabbt, må du tro! Men vaddå, vi befann oss ju i regnskog. Så vi lånade paraplyer och trotsade ovädret och vandrade ut på The Canopy walk. Och solnedgångar har man nog sett tidigare, men att vandra bland trädtopparna i en djungel - inte så ofta va?
 

Kommentarer
Postat av: Ulla Björk

Blomman, kan det vara en Kungsmagnolia?

Svar: Bladen stämmer inte, tyvärr.
Maria Graube

2018-02-10 @ 17:20:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0