2 oktober - Alberobello och Matera

Vi började dagen i mysiga Alberobello där de så kallade Trullihusen finns. Platsen hittar du på UNESCOs världsarvslista och det sägs att husen har en historia som sträcker sig cirka 5 000 år tillbaka i tiden.
En legend berättar att husbyggare, som på 1600-talet var belagda med höga skatter, byggde hus som var lätta att montera ner när skattmasen kom på inspektion för att komma undan skattebördan. Lika snabbt som de revs, lika snabbt byggdes de upp igen. Troligtvis enbart en skröna för husen är allt annat instabila...
 


Från smurfhusen förflyttade vi oss till grottstaden Matera. Sassi-grottorna, som var uthuggna i berget, beboddes förmodligen redan under forntiden och togs senare över av munkar så det finns en hel del kyrkor här också. Främst användes dock grottorna som bostäder och kan du tänka dig! Det fanns familjer som bodde i dem ända in på 1950-talet. Den som ville kunde följa med lokalguiden upp och besöka en av grottorna som idag är ett museum medan de andra var kvar i byn tillsammans med mig.
 


Jag avslutar min fotokavalkad med roligaste skylten idag. Den kändes något udda...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0