27 augusti - Grodor, Ave och hemkomst

En härlig förmiddag i Split i sällskap med några gäster som gärna hakade på min bonuspromenad i lite andra kvarter än den guidade turen. Här är dagens skörd med foton och några är klart speciella tack vare ett fototillstånd jag fick.
 

Vi startade vår promenad på marknaden.


Sedan gick vi in i palatset där vi passerade trevligaste offentliga toaletten, kanske i hela Split. Men därifrån har du ju sett bilder tidigare så det fotade jag inte.


Vi gick upp på marknaden vid parken och strosade en stund på loppmarknaden. Det är alltid kul att se vad de har och det är ju inte riktigt samma grejer som vi har hemma. Man kan få en bra uppfattning om hur hem och industrier såg ut en gång i tiden faktiskt. Sen kom vi då till Grodutställningen, en av världens roligast och kanske konstigaste utställning. Den som inte har gått på den måste skynda sig på för den 25 september försvinner den och man vet inte om/när grodorna ställs ut igen. Här kan du läsa om den och jag fick faktiskt tillåtelse idag, att ta fyra bilder och här kommer de.


Frieri med sång, musik och blommor.


Vinkällaren med kanske lite för mycket vin.


Hos tandläkaren.


Dansbanan med musiker och dansande par.


Från grodutställningen vandrade vi till fiskmarknaden där vi hittade den här stora och fina hummern.


Rejäla tonfiskkotletter låg bredvid laxen som är fångad i Neretvafloden.


Ostrona kanske kommer från Krkafloden där det finns många mussel- och ostronodlingar.


Dom hade fått in en svärdfisk idag. Himla god fisk som jag rekommenderar att du testar om du inte gjort det än. Gärna grillad.


Vi skulle ses kl 12.15 vid båten och när vi var vid 24-timmarsklockan såg jag att hon var straxt före 12 så jag tog med gästerna bort till vaktavlösningen i palatset.

Och efter att ha hälsat på Diocletianus och hans gemål och sett vaktavlösningen gick vi bort mot båten för att hämta bagage och ta bussen till flygplatsen. Min fina tavla lämnade jag kvar på båten och planerade att ta med den nästa vecka istället. Dels hade jag ingen bra förvaring till den och så var jag övertygad om att jag skulle glömma den någonstans.
 

Det var mycket folk på flygplatsen så jag bestämde mig för att ta mitt handbagage på en promenad i omgivningarna för att slippa stå vid gaten.


Det är en liten flygplats som inte är dimensionerad för det antalet flyg som startar och landar där var femte minut. Jag gick in så sent jag kunde och tog sedan en kort sväng på Taxfrre utan att handla. Det mesta jag handlar köper jag på något supermarket och dm.


Alltså, jag gillar ordet Gräpe som Absolut vodka har.


Pagosten är dyr på marknaden också men €29 känns som en halv gång mer. Jag fick en bara något mindre bit för 80 kuna (ca 100 SEK), till exempel.


Samma med Dingač Royal som är en äkta Dingač och som jag betalar 310 Kuna (ca 400 SEK) för i Trogir.

Flygningen gick bra och vi landade på utsatt tid på Arlanda. Jag gick ner till kafeterian och tog en dyr räkmacka för att "slippa" gå till Max. Det börjar verkligen bli lite tjatigt med hamburgare nu när jag pendlar.


Det blev inte bortplockat på bordet förrän efter en stund, och det var heller inte så fräscht att sitta i soffan som var full med fläckar men det fanns elkontakt och det var gratis Wifi (som visade sig vara samma som Swedavias eget nät som finns på hela Arlanda) så det var perfekt att sitta där och fördriva tid, tyckte jag.

Det kändes riktigt bra att sedan kunna byta från regionaltåg till pendeltåg och komma hem till Mantorp hemresedagen. Det var liksom som om jag vann en hel dag! Härligt att kunna sätta nyckeln i låset, rulla bort soffborden och bädda ut soffan för att sedan hoppa i säng och ladda för en ny morgondag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0