15 februari - Va??? 39,8?

Idag hade jag bestämt med Milla att vi skulle ses hemma hos dem. Men Hälsan satte en käpp i det hjulet. Inte alls okej!

Så istället startade förmiddagen med nästan 30 minuter i kö till 1177 (Sjukvårdsupplysningen). Jag ville höra vad min torrhosta och slemhosta samt knastrande ljud när jag andades i horisontalläge kunde bero på och vad jag kunde göra själv - förutom att dricka mycket vatten och ligga högt med överkroppen, undvika mjölkprodukter och choklad (det är ju slemfrämjande) Ja, men du fattar, förutom såna där elementära saker man vet efter att ha trampat omkring på jordklotet i över 51 år. Och så ville jag ju veta om jag borde åka till Vårdcentralen redan nu efter att ha gått med den här symptomen tre dagar med idag.

Fast det där med att ringa till en sjuksköterska och få tips skulle visa sig vara slöseri. Och dessutom hänvisas man under väntetiden till 1177.se där man själv kan läsa om sjukdomar och symptom så uppenbarligen ska man helst vara sin egen läkare numera. Det förklarar kanske varför jag fick känslan av att jag störde. Jag fick nämligen prata med en mycket intressant sjuksköterska som nästan blev arg på mig för att jag ringde, upplevde jag.

Och det professionella rådet lät: drick mycket och ligg halvhögt på nätterna. (ja, det har jag räknat ut själv, ja)
Och så kunde jag ju äta sockerfria halstabletter på natten för att fukta halsen... och var hostan jättebesvärlig kunde jag ju gå till apoteket och köpa hostdämpande - fast det var man ju inte säker på att de gjorde någon skillnad. Och djupandning var bra.
Jag ställde samma fråga till henne, som på apoteket igår: Vilken hostmedicin var bäst att köpa om man BÅDE hade torrhosta och slemhosta? Den frågan fick jag ställa FYRA gånger till den här sköterska innan jag fick svaret att skulle välja hostdämpande för slemhosta - fast hon sa också att då skulle jag hosta mycket på morgonen för slemmet ska ut för att hosta var ju en symptom på att något inte var som det skulle...
Och så kunde jag gå till vårdcentralen om det inte blir bättre. Men jag kunde räkna med tre-fyra veckor med hosta. Hostorna som gick nu var långvarig, fick jag förklarat för mig.
Ja, det var den professionella hjälpen jag fick från 1177 idag.

Nästan gång går jag till Apoteket för där gav de bättre råd! För igår i samband med mitt besök på Citygross, gick jag in där för att få råd om hostmedicin. Men när de hörde om ljuden när jag andades så svarade de att de inte kunde råda, utan tyckte att jag skulle gå till Vårdcentralen eftersom det lät som luftrörskatarr och det kunde bli lunginflammation. Men optimist som jag är ignorerade jag detta - och köpte Berocca i hopp om att kunna stärka kroppens motståndskraft. Någon sjukdom skulle icke göra sig besvär! I min kropp är det JAG som bestämmer!
 
Så vad gjorde jag? Jo, jag gjorde som jag gör varje dag: dricker ordentligt.
Men j
ag frös och kröp in i morgonrocken över kläderna och åt ett par Lindor chokladkulor till efterrätt bara för att.
 

Jag gissade att jag hade feber men visste inte hur mycket eftersom jag inte hade någon termometer... Trodde jag! Men någonting fick mig att röja i övre delen av städskåpet! Där hittade jag något jag inte trodde jag hade kvar - en termometer! Så passande! Men du kan tänka dig chocken av att se en lunchtemperatur på 39,8!!!
 
Som tur var hade jag febernedsättande, för  efter en omgång med kombinationen en Ipren och två Alvedon uppmätte samma termometer bara 38,5 vid tvåtiden... Men det var nog bara spel för galleriet och det höll inte i sig särskilt länge... Och doktor Maria Graubes egen diagnos efter studier på 1177.se var, att det nog var luftrörskatarr som orsakats av ett virus, d v s en förkylning som valt att sätta sig i lungorna.
 
När kvällen kom fick jag erkänna mig besegrad. Jag hade nu ingen bestämmanderätt över varken kropp eller hjärna och gick in i dimman på riktigt. Den här kvällen var jag så rädd när jag gick och la mig, att jag låste upp ytterdörren så man kunde komma in och hämta mig lätt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0