20 januari - Amer, Stadspalatset och Observatoriet

En fullspäckad dag som började skapligt tidigt. Som du vet föredrar jag att vara bland de första besökarna på sajterna för att gästerna ska UPPLEVA instället för att bara ha varit där.

Hava Mahal
 

Hava Mahal (Vindarnas palats) i soluppgången.

Amerpalatset


Jag valde att ta elefant upp istället för jeep. Det är så himla mycket trevligare för gästerna.


Ganeshporten. När man går igenom den kan man önska sig något och det tror jag vi gjorde allihop.


Sheesh Mahal, Spegelpalatset, där det berättas att underhållning tog plats från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet. Det måste ha varit mäktigt att se i ljuset av levande ljus som reflekteras i spegelmosaiken.


Över 100 sådan här toaletter finns i palatset.


Vy från sommarträdgården.


Hit kom haremsdamerna för att träffas och skvallra.


Det är gott om nymfparakiter (Toda) som bor i hålor i väggarna som går ner mot jeeparna. För efter besöket i Amer åker man jeep ner. Och nere på parkeringen mötte jag Abdou idag. Det var roligt att återse honom. Han fick följa med och trolla för oss i bussen på väg till Jal Mahal.

Jal Mahal


Jal Mahal (Vattenpalatset)
 
Ädelstenar


När man är i Jaipur tycker jag att man ska visa hur man slipar ädel- och halvädelstenar. Det är nämligen här man hittar specialisterna. Andra länder skickar råstenar hit för slipning, och betalar pengar för att sedan sälja dem i ursprungslandet.

Blocktryck
 

En annan sak som är speciellt för Indien generellt, är Blocktryck. Med naturliga färger trycker man på siden och bomull, framför allt. Tekniken kräver precision. Det minsta fel åt något håll så blir linjerna fel och man måste kassera tyget.

Jantar MantarAstronomiska/astrologiska observatoriet är ett riktigt coolt ställe med 14 gigantiska mätinstrument som mer liknar monument. Astrologerna använder instrumenten fortfarande.


Det är ju vinter här nu, och till och med getterna är lite frusna.

Stadspalatset
 

Tidigare har jag tagit kort på elefanterna framför porten. Nu får ni se porten lite längre ifrån. Den som sträcker upp händerna och har en brun jacka är den lokala lokalguiden, Mokesh.

Promenad i bazarkvarteren
 

Trots att vi är mitt i en miljonstad finns inte rinnande vatten till alla hushåll, utan man får gå till brunnen för att hämta vatten. I huslängan mitt emot är det en massa byggställningar av bambupinnar ihopknutna med sisalsnören. Man kan inte låta bli att undra hur många som förolyckas varje dag i byggbranschen här.
 

T vä: Mokesh blev sugen på Paan (tyckte det såg ut som Masala-varianten) och köpte det på väg till bussen. Det är Betelblad fyllda med en blandning av hackade eller grovmalda areka-nötter - båda med centralstimulerande effekt - och kryddor. Kombinationen är populär - och beroendeframkallande.
T Hö: Man måste bara gilla elskåpet. Men skandinaviska elektriker förfasar sig över de många provisoriska lösningarna, så klart.


Den lilla valpen slog följe med oss en bit, men gav upp i höjd med maten :)

Gemensam middag på hotellet avslutade denna upplevelsedag. Imorgon skulle vi checka och åka mot Agra, minsann!

Statistik:
Steg: 5353
Km: 3,05
Kcal: 221
Tid: 1:23:11

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0