8 april - Ajloun, Jerash och Amman

Jag och Saleem (rundturens jordanska lokalguide) bestämde oss för att starta längst uppe i norr med ett besök i Ajloun, för att därefter förflytta oss till Jerash och vidare mot Amman.
 

Från fortet, som Saladins svärson byggde, har man utsikt åt alla håll. Här mot vinodling tillika mot syrianska gränsen som ligger en timme härifrån.


Kan rekommendera en kopp myntaté eller kardemummakaffe nedanför fortet om du är där. Du betalar 1 JOD/1€/$1. Välj själv :)


I Jerash pågår som vanligt utgrävningar. Man håller bland annat på att gräva ut butiker och har fått fram många, faktiskt.



Arkeologerna tror att bara 25% är utgrävt så vad som gömmer sig under gräs och bebyggelse, ja det har vi ingen aning om. Här utsikt över Forum (Ovala platsen) och stora teatern med fantastisk akustik där en av mina gäster brast ut i sång av Händel (tror jag det var) varvid undertecknad fick en tår i ögonvrån... Det var så vackert!


Här är vi på väg in mot marknadsplatsen och det svarta i förgrunden är del av en olivpress.


Vy mot templet för Artemis, huvudgudinnan i Jerash. Det ligger på högsta punkten i stadens administrativa centrum och härifrån har man god utsikt över området.

Vi lämnade området och åkte och åt lunch på Garden Valley cirka tio minuter från ruinstaden, som har jämrans god mixed Grill och jordanska mezes. Jag tror att det är en av de bästa luncherna under hela veckan som vi får här.


Innan vi satte oss och åt, kunde vi se när de bakade brödet som sedan kom in rykande färskt på våra bord. Sättet att baka på påminner om indiska Naan.

Från Jerash åkte vi tillbaka mot Amman, där vi skulle upp mot Citadellet.


Vår chaufför, Muhannad, drog iväg oss på extra turer så plötsligt befann vi oss i områden som  jag känner till men aldrig gästerna kommer till. Här är fotostopp utanför King Abdullah-moskén i El-Abdali, byggd 1990. Vi passerade även en grek-ortodox kyrka och en katolsk.


Det hade börjat blåsa och sanden yrde runt och skapade dis över Amman. Här är vy över romerska delarna i äldsta området i Amman. En teater, Forum och Odeo finns kvar väl synliga. Och närmast i bilden är början på trappan från Herkules-templet som faktiskt gick ner just mot det området. Fy för att gå uppför den trappan, du!


Herkulestemplet från olika vinkar. T hö ser du del av handen och armbågen på statyn som lär ha stått där, uppskattad till 13 meter hög.


I mitten av bilden ser du (om du kikar ordentligt) världens nästa högsta flaggstång, 126,8 m, med en flagga med måtten 60x30m. (Världens högsta står i Baku, 162 m). Utsiken är tagen från huset där guvernören, utsedd av Umayyadernas Kalif i Damaskus, bodde.

Några av gästerna stannade kvar i bazarkvarteren men majoriteten åkte med tillbaka till hotellet. Innan vi skiljdes för dagen åt vi gemensam middag på hotellet och laddade för morgonen med en extra insatt punkt, nämligen besök vid - och i - Döda havet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0