9 apr - Koll på vett & etikett innan du åker utomlands

Per och Jonzon åkte till Nykil som vanligt en lördag. Själv stannade jag hemma med dator och böcker - också som vanligt.

Åt frukost, bloggade om gårdagen, svarade på mail om frilansuppdrag 2012 (nej inget hundraprocentigt beslut är taget), kämpade med kommunikation mellan dator och mobil vilket slutade med att jag tog ur minneskortet och satte det i adaptern för att få fram de sista fyra korten jag tog igår.

Såg "Turisten" parallellt med läsning av "Resa i Thailand" och med att skriva in datum för viktiga händelser i mitt nya hemland. Det gäller att full koll, vet du!
Till exempel så firas nyår (Songkran) när jag kommer ner och om jag har korrekt information firas ingången till år 2554. Det årtalet är baserat på den Thailändska Solkalendern som är en variant av den Buddhistiska Lunisolarkalendern (styrs av både solen och månens omlopp) och är landets officiella kalendersystem sedan 1888.
Den kalendern lever ett paralllellt liv med den Gregorianska, uppkallade efter efter påven Gregorius XIII som införde den i de katolska länderna redan 1852.
(Men Sverige, som som alltid har varit lite sen i starten historiskt sett, införde den inte förrän 1753 efter att den Julianska (som "uppfanns" av Julius Caesar i Romarriket år 46 f.Kr) ställde till med lite väl mycket kaos eftersom månaderna försköts hela tiden. Att ha skördefest på vintern var kanske inte helt bra, kom någon på.)

Filmen var ganska bra tycker jag! Du kanske tycker det är konstigt att jag kan få ett sammanhang i en film när jag zappar mellan VLC, internetflikar och boksidor men näe, inte alls. Funkar utmärkt!



Boken jag har läst idag var en av de bättre. Den berättar inte bara underhållande om landet utan även om Vett & Etikett, sånt som man bör känna till när man kommer till ett främmande land. Alla som arbetar utomlands vet hur viktigt det är att känna till Rätt och Fel i det sociala samspelet för att komma på rätt fot med invånarna med det samma. Det brukar finnas böcker speciellt i ämnet men numera kan du hitta sånt på internet om i snart sagt varje land, vilket gör det lätt för dig att hitta - om du vill!  För med turister är det en annan femma.
Allt för många åker på semester och har ingen aning om hur saker och ting fungerar men så blir det missförstånd också...
För att göra det lite enkelt för dig som ska åka till Thailand så följer här fyra länkar till Vett & etikett här och nu - och det finns fler men de säger ungefär samma saker. Ska du göra affärer, köp en bok i ämnet när du kommer fram för att komplettera. Det brukar finnas böcker hos bokhandlare.

Fick en gindrink före maten som Per grillade på hink-grillen han vann för ett par veckor sedan. Jonzon låg och solade bredvid och försökte igonera doften från fläskkarrén...

..

Jag ägnade som sagt dagen mest till Thailandforskning via VLC, internet och böcker. Och så försökte jag få ihop det där med att arbeta för utländska arbetsgivare och att betala skatt i Sverige. Det var inte helt lätt men jag tror jag fattar nu.
Orsaken till att jag behöver veta det är ju att jag ju är erbjuden uppdrag från Norge och Danmark 2012 och jag är inte vän av skylla-ifrån-sig-uttrycket "Det visste inte jag". Eget ansvar gäller i alla lägen för mig, skulle jag vilja påstå.

(Och för dig som inte riktigt vet vad Eget ansvar innebär, varsågod, här kommer en länk om det:
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/atta-rad-for-att-ta-eget-ansvar_1021547.svd)


Antal steg: 2498. Studier i alla ära men många steg har det inte blivit om dagarna senaste tiden. Blir nog bra att åka iväg på torsdag och börja jobba igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0