29 september - Troia, San Servero och Lucera

Vi började dagen med en utflykt till Troia. Där finns en massa spännande, både att se och historien bakom.

Det berättas nämligen att grundaren till Troia var den grekiske hjälten Diomedes som deltog i det trojanska kriget och var med och förstörde Troja som låg i nuvarande Turkiet. I striderna vågade han angripa och såra de båda gudarna Afrodite (kärlekens och fruktbarhetens gudinna) och Ares (krigets, ursinnets och det besinningslösa våldets gud) med hjälp av Athena (vishetens och krigets gudinna).
 
I sällskap med Odysseus på vägen hem från Troja utförde han flera bragder,  När han kom tillbaka till Argos (stad i Grekland på Peloponnesos) upptäckte han att hustrun hade varit otrogen när han var borta. Då seglade han till Daunien i Apulien där han gifte sig med en dotter till kung Daunos. Kanske det var då han grundade den här staden?

Här är ett axplock av bilderna tagna under besöket.
 
 

Afrikanska missionen.I Troia hade vi lunchstopp och besökte katedralen tillägnad Sankta Maria, vars byggstart var på 1000-talet


Rosetten skapades mellan år 1160 och 1180 och anses vara en av de vackraste i Apulien. Den består av elva smala pelare i ett hjul och det finns en del orientaliskt över det. På fasaden hittar du även djur och mänskliga former.
 

Detalj från fasadens hörn.

Detalj från bronsdörren.


San Fransiskuskyrkan byggd under barocken, en stilriktning främst inom konst såsom måleri, skulptur, litteratur, arkitektur och musik och som dominerade Europa från slutet 1500-tal in på 1700-talet.
 
Stadsparken i Troia


Reklam på väggen till matbutiken.

 
Från Troia begav vi oss till vindistriket San Servero för vinprovning. Här fick vi en rundvandring innan tre viner kom fram jämte lokal ost och oliver som tilltugg. Gården var extra generös emot oss när vi kom, och rabatterade priserna med runt 50%. Sånt brukar uppskattas!

 
Innan utflyktsdagen var slut åkte vi till Luceras berömda romerska amfiteater. Det är en av de största i södra Italien och man menar att den blev byggd under kejsar Augustus styre. (Augustus var Julius Caesars adoptivson.) Under utgrävningarna, som började 1932, hittade man nämligen en staty av Augustus. Om du vill veta mer om Kejsar Augustus kan jag rekommendera dokumentären nedan :)
 
 

Amfiteatern kan nås från två stora portaler, en mot Lucera och en mot Foggia. De yttre väggarna är inte längre synliga. Eventuellt kan de ha förstörts i samband med Östroms (Bysans) invasion av staden - men det kommer vi nog aldrig få reda på...

Solnedgång på väg till vårt hotell i Monte Sant Angelo.

Det blev en lång dag. Väl hemma blev det middag och självklart, sömn för att ladda för morgondagens eskapader!

Hursa? Bagaget? Aha. Näe det kom inte idag heller... Jag och min gäst fick fortsatt lösa problemen med att inte ha några ombyten...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0