15 november- Bethabara, Döda havet, Nebo o souken

En fullspäckad dag, kan man lugnt säga. För inte nog med att jag hade den vanliga utflyksdagen sydost över. Jag hade också en extrautflykt in till souken i Amman dit dom som ville kunde haka på.
 

Idag bar det ner under havsnivå. Först drygt 200 meter under havet och ett besök vid Jesu dopplats. Sedan ytterligare 200 meter neråt, där ett dopp i Döda havet väntade.


Bethany beyond Jordan (Bethabara) är den officiella dopplatsen där Johannes Döparen döpte bland annat profeten själv.


Målning från den nya kyrkan nere vid Jordanfloden, St George med Elias himlafärd i den brinnande vagnen.


Glömde ta foto vid Döda havet idag men där var vi i alla fall. Och efter lunchen for vi till berget Nebo. Här uppenbarade sig Gud för Moses, precis som på toppen av Sinaiberget när Moses tog emot de tio budorden. På Nebo stod Moses och blev visad israeliternas heliga land. Men den stackarn dog 120 år gammal, innan han ens fick kliva in i landet och det var Nuns son, Joshua, som fick korsa Jordanfloden med israeliterna in i landet.
Du kanske minns sången om Jeriko "Joshua Fought the Battle of Jericho" som man brukade få sjunga i skolan? Jeriko ligger både nära Bethany och berget Nebo. Du kan se stan från båda ställena, faktiskt. Här ovan är dock foto på nya kyrkan som man arbetar för fullt med, och en dörr till ett kloster som låg i närheten av berget.


Här har du historien o Joshua och Jeriko förresten, en något underhållande sådan.


Vi åkte till hotellet med våra blöta badkläder efter utflyktsdagens slut, för att därefter åka ner till bazarkvarteren i Balad (gamla stan). Vi var inne på matmarknaden bland annat och jag kollade sedan in abayor. Skulle behöva ha ett par till.
 

Och jag hittade en som jag köpte för 15 dinarer (drgyt 150 spänn). Fast när jag kom tillbaka till Sverige kände jag inte att jag ville använda den så den hamnade hos Myrorna.

Jag tyckte jag skulle ha matchande higab till abayan och jag fick hjälp av säljaren att få ihop det så här fint. Efter ett par timmar i souken kändes det nog för dom flesta och vi delade taxi hem, åt middag och gick sedan och packade. Imorgon skulle vi förflytta oss helt söderut med Petra som slutdestination.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0