21 augusti - Jojo, juju


Vi lämnade Trogir skapligt tidigt på morgonen. Visste du förresten att Venetianarna ockuperade Trogir år 1420 och byggde Kamerlengofästningen som en förlängning av Verigatornet som du ser till vänster i bild? Trogir var faktiskt tänkt att bli flottbas och fästningen är uppkallad efter Camerarius, tjänstemannen som ansvarade för finansiella och ekonomiska frågor vid den här tiden.


Vy över bron mellan Trogir och ön Čiovo med "Guldberget" och Split i bakgrunden, i arla morgonstund.


St Nicholasfästningen byggdes av venetianarna på 1500-talet på platsen för ett rivet Benedektinerkloster på ön Ljuljevac utanför Šibeniks hamn. Syftet var att förhindra turkiska båtar från att nå hamnen. Fästningen var beväpnad med 32 kanoner men utseendet och storleken avskräckte nog mer än kanonerna.

I Skradin skiftade vi till flodbåt och seglade upp till Krka nationalpark. Det blev inga vattenfall fotade idag men lite annat får du dig till livs ändå.


Ungdomar gillar att hoppa från bron som vi passerar.


En grön Balkanödla poserade för mig


Endemisk brun forell finns det gott om.


Vy från flodbåten på väg tillbaka till Skradin.


Vi hann med en liten promenad i Skradin (en av kroatiens äldsta städer med anor från illyrierna även om det inte är något man ser) innan båten skulle komma. Här hittade jag Jujubär som väntar på att bli brunröda och ätfärdiga.


Vi gick in en sväng i Vårfrukyrkan som var öppen.


Vad är väl detta för träd, undrade vi alla. Någon som vet?

När Seagull fick lov att komma in till hamnen klev vi på och seglade vidare mot Zlarin för BBQ och övernattning.


Och har man inget annat för sig kan man ju hoppa Bungee jump nedför den andra bron som vi passerar på väg ut mot havet igen.


Vi kom fram till övernattningshamnen i Zlarin ovanligt tidigt idag, något som gjorde att vi kunde ta en lite promenix i mer eller mindre dagsljus.


En giftig Enkelfoting (Skolopender) kom vandrandes på vår väg.  Det finns drygt 3000 olika arter runt om i världen och jag kan inte säga vilken den här tllhör dock. Det enda jag kan säga säkert att det inte är samma art som jag ofta hade på besök i Thailand och att varelsen är en överlevare som funnits på jorden i 430 miljoner år. Lite coolt ändå, eller hur?


Vy mot klocktornet Leroj som byggdes 1839, taget på väg tillbaka till båten för en god natts sömn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0