16 april - Upp och ner

En underbar dag med solsken (ja, och så mosaiker, korsriddarhistoria och incheckning i Petra). Vi startade dagens resa med utflykt till Madaba, mosaikstaden och idag började vi med Arkeologiska parken.
 

Mosaiker från Arkelogiska parken


Citronträden blommar för fullt vilket bina verkar vara glada över för dom var det gott om

Från parken tog vi en promenad upp till St George för att kika lite närmare på Palestinakartan. Det var ju påsk den här veckan och en massa gudstjänster och när vi kom fram visade sig att kyrkan var stängd! Ja, det var ju inget vi kunde göra åt detta men jag tog min sedvanliga genomgång framför plakaten med kartan på. Jag bad min lokalguide att dubbelkolla om vi verkligen inte fick komma in bara en liiiiten stund - och plötsligt fick jag reda på att om vi skyndade oss på, skulle vi få komma in och se den live! Vi skyndade oss på.


Jerusalem med omnejd


Döda havet med båtar som samlar Bitumen


Jeriko med omnejd

Jordanfloden med simmande fiskar och bördiga landområden med buskar och gaseller


Paus med Barazek (kaka med sesam och idag också pistagenötter) och en granatäpplejuice

Från St George förflyttade vi oss i rikting mot Apostlakyrkan där en vakt vinkade fram mig till ett område som man inte har fått komma intill förut. Och vad hittade jag väl där? Två svastikor, en vänd en motsols och en medsols. Den motsols står för mörker, olycka och har mer negativ energi medan den medsols står för ljus, lycka och har positiv energi - fast den symbolen "stals" ju av nazisterna på 1920-talet när de ställde symbolen på skrå och gjorde den till sitt signum. Idag ses detta positiva anrika märke som symbol för ondska... Galet!


Svastikan är en en uråldrig symbol för lycka och vishet, vilket kanske inte gemene man tänker på när de ser en


Vi åkte Kings highway men det var väldigt disigt av sand i luften


I kalkstenen finns gott om fossiler från när Medelhavet översvämmade området för mellan 3 och 4 miljoner år sedan


Maklouba betyder Upp-och-ner och är en slags allt-i-ett-gryta med ris, grönsaker (och kyckling i vanliga fall men den serverades separat idag)


Lunch med rödbeige utsikt

Mitt på eftermiddagen kom vi så till Kerak och största korsriddarborgen i Jordanien.


Fortet i Kerak uppfördes 1142 men intogs av Saladins män 1183

Från Kerak hade vi två och en halv timmes körtid till Petra. Här checkade vi in på Marriot, vårt nya hotell för vårsäsongen. Och ja, Marriot är ju alltid Marriot så det finns inte så mycket att säga om hotellet, förutom att det finns en (kall) utomhuspool med fantastisk utsikt över Petra då kanske.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0