11 maj - Helgrekisk dag

Jepp, den här dagen skulle det bli grekiska hela dagen. Först Örundtur med 26 greker, sen Aspasias bröllop på kvällen. Det blev en spännande men lite jobbig dag att försöka förstå vad folk sa. Det är rätt jobbigt att vara utlänning...

Jag tog en massa bilder och de ska vara till en ppt-presentation så jag har skrivit varifrån de är tagna. Sen finns det lite andra bilder som INTE ska vara med i den där presentationen så där skriver jag la någon bildtext, eller så. Häng med! Men var beredd på att det här är några decimeters inlägg...
 

Vaknade och hade den här fina Raku-tavlan på min vägg. Den gör sig väldigt bra där!


Satte på "tvättmaskinen" och gjorde mig redo för min helgrekiska dag!

Vi startade vår bussfärd upp till Eupalidestunneln, romerska teatern och klostret Panagia Spilianis.



Vy mot borgen och bykyrkan




Romerska teatern. Man har byggt träbänkar och en scen och varje år i augusti är här en klassisk ungdomsmusikfestival.
 



Det såg ut som om hunden rastades med bil men den kan lika gärna bara sprungit före på vägen. Såg lite kul ut iallafall.
 
Från Pythagorio åkte vi mot Ireon och Heraion (Heratemplet)
 

Och straxt därefter åkte vi mot det vackraste klostret på Samos, Megali Panagia!


Det blev ett fikastopp med panoramautsikt. Fast jag trampade omkring i vägkanten och fotograferade istället, jag. Har ju en så himla rolig leksak!
 

I Koumaradei stannade vi för att lukta på kryddor, och för att kolla in keramiktillverkning. Du vet, Koumaradei är keramikens hjärta på Samos. Vi hälsade på Timos, han som har gjort raku-tavlan som ligger överst på detta inlägg, och som numera hänger på min vägg :)


Lunchdags! Och det blev en tur upp till Platanos med vattenkällan. Minns du att jag berättade förra året att om man dricker ifrån den kommer man tillbaka till Samos? Och en del menar att man blir gift på ön... Det första får man väl säga stämmer på mig. De andra alternativet känns dock oerhört avlägset.




Spartablomman blommar för fullt i maj.

I Karlovasi gick vi en kort promenad upp till första vattenfallet i Potami. Det andra måste man simma till.



Innan vi styrde hjulen mot Pythagorio besökte vi öns vinmuseum och de som ville fick prova en massa lokala viner.





Örundturen slutade med Vinmuseet. Från Vathi (Samos stad) åkte vi tillbaka till Pythagorio för att släppa av gästerna på hotell Naftilos och jag tog bilen och hastade hem.


När jag kom hem hade jag missat hela bröllopet i kyrkan. Det kände ju himla tråkigt. Men att åka på örundtur med greker är inte som att åka med skandinaver. Allt går väldigt långsamt. Så istället för att vara hemma halv sex, var jag hemma halv sju...
 
Dumt nog tog jag inte med mig kameran utan bara mobilen på kvällens bröllopsmiddag och fest. Lite skillnad på kvalitet, alltså. Sorry!
 

I kyrkan får man mandlar och ris. Mandlarna äter du upp och riset ska kastas på bruden. Vi som var med på festen var fr vä Gabriella, jag och Lisa.


Fina dekorationer t vä, och ett makabert brudpar utan huvuden... Nästan läskigt.


Tårta, sittning till beskådande och dans blev det så klart. Det var ju bara upp och hoppa och lära sig stegen till  den allmänna ringdansen lite snabbt.


Men männen har egna danser - och de förstår jag mig inte på. Och det undrar jag någon gör? Det är spontana steg. Ingen koreografi göre sig besvär här. Man kan glida omkring lite hur som helst och dansa som man har lust. Märkligt och roligt!

Jag stannade bara till elva och åkte sedan hem. Det blev en lång grekisk dag - men trevlig och annorlunda!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0