24 december - Kuala Lumpur (KL)

Julafton! Hade jag inte vetat om att det firas hemma i Sverige idag hade jag nog missat det helt. Här firar man imorgon, den 25, vet du.
 

4 dl kaffe kl 06.30 känns ju väldigt sent, men vad gör man när man inte kan styra över hotellens restaurangtider?

Vi startade dagen med ett besök i Batu Caves och lagom till vi kom fram började det regna. Kanske det var på grund av det som makakerna var osynlig, inte vet jag. Men de har varit lite väl osynliga en längre tid här, vet jag. Detta hindutempel är iallafall tillägnat guden Murugan (en av Shivas två söner han hade tillsammans med Parvati. Den andra är Ganesh) och han välkomnar oss med en nästan 43 meter hög staty.
Själva grottan i kalksten, berättas vara uppkommen för 400 miljoner år sedan och var ett skydd för stammen jag berättade om i anslutning till besöket hos Orang Alsi, Temuan.




Templet är känt för sina färgglada väggmålningar, kalligrafi och statyer. Att statyn av Murugan är världens högsta av honom gör väl inte saken sämre. Här finns också ett krematorium och kolumbarium (gravvalv med nischer). Ser du den stora behållaren med kokosnötter? Det finns en symbolik i att krossa dem innan man går in i templet. Här krossar man sitt ego för att ge plats åt visdom!

Det här templet är centrum för Thaipusamfestivalen som firas varje år i månaden Thai. Den infaller januari eller februari varje år. Gå gärna in och kolla klippet från EuroNews här nedan så får du se lite vad den handlar om. Varnar dock för att den filmsnutten kan upplevas masochistisk så känsliga personer göre sig icke besvär.



Innan vi åkte vidare på en Citytur mellanlandade vi på ett par extra ställen, som inte var i programmet. Men att vara i Malaysia utan att göra de här besöken är väldigt synd så jag och Halim pressade in dem också. Det första var på en batikverkstad. Malaysisk batik skiljer sig från andra länders batik så tillvida att man använder pensel att rita ganska stora mönstren med, färgerna är "glada" och man fokuserar på geometriska mönster, blommor och spiraler.


Malaysia är känd för sin batik. Konstnärinnan i svart är i full gång att förbereda batiken och besöket slutade med att jag köpte ett pareo-set som hon hade gjort. Det är en stor sjal som man kan knytas på en massa olika sätt och bilda kjol eller klänning, den andra är lite mindre och knyts som linne eller sjal. Jag köpte två spännen i kokosnöt också, som man kan använda för att göra plaggen lite mer snygga. (Får visa vid annat tillfälle. Ska till Indien för ny rundresa om ett par timmar...)

Nästa besök var på Royal Selangor Pewter Factory, en tenn fabrik som startade 1885. Många kända designers har varit här och gjort fina saker, bland annat Erik Magnussen från Danmark. Besöket var väldigt rutinerat och organiserat. På med en klisterlapp på kläderna och personlig guidning genom lokalerna. Vi fick se gamla tennpengar (roligast var de i forma av djur), avgjutna händer från personal som varit trogna företaget fem år (eller var det tre kanske?) och demonstrationer av hur föremål tillverkas. I butiken hade vi turen att hitta ägarinnan till företaget (barnbarn till grundaren) som berättade och visade oss "The lucky pot" som allt startade med! (Kallas Melon Teapot på deras hemsida)


Direktören (och ägarinnan) Datin Paduka Chen Mun Kuen visade oss personligen tekannan allt startade med. En underbart entusiastisk kvinna!

Nationalpalatset stod sedan på tur. Det var inte ett palats från första början utan ett stort och fint hus, byggt av och till kinesiske miljonären Chan Wing. Han byggde tvåvåningshuset 1928 och det kallades kort och gott för "Det stora huset" Det var först 1957 som det blev ett palats. 2011 flyttade kungen dock till annat palats och området är idag ett museum. Av nostalgiskäl har man vakter till häst och vaktombyten och vi hade turen att få vara med att se det.


Istana Negara (Nationalpalatset) ligger på en kulle ovanför Klangfloden.

Man kan ju inte vara i KL utan att ha besökt huvudstadens två nationalmonument. Det står både en Cenotaph (ett monument över en person/grupp vars kvarlevor finns någon annanstans) och en bronsstaty i samma området.
Förstnämnda är ett minne över de som kämpade under Första och Andra Världskriget samt gerillakriget "Malayan Emergency (mot engelsmännen/kommunisterna 1948-60, för friheten).
Det andra är en 12/15 meter hög (meningarna går isär och jag har inte mätt) bronsstaty som anses vara världens största fristående gruppstaty i brons. Soldaterna som håller upp den malaysiska flaggan symboliserar ledarskap, lidande, enhet, vaksamhet, styrka, mod och uppoffring.




Tugu Negara (betyder nationalmonument helt enkelt) ligger i Lake Garden. Där kan du också får se Betelpalm  med nöten som är ett allmänt berusningsmedel... I Indien hade jag en lokalguide en gång, som tuggade varje dag och alltid hade röda tänder och gjorde väl inte helt sitt jobb bra direkt. Han satt och lyssnade på mp3, pratade i telefon eller sov mest. Han vaknade liksom till liv när jag räknade fel på hur mycket dricks han skulle ha i slutet av turen. haha Ja, man får uppleva en del ganska intressanta saker i det här jobbet!

Bredvid järnvägsstationen ligger avskalade Masjid Negara, nationalmoskén. Designen är baserad på den stora moskén i Mecka men huvudkupolen påminner om ett blått paraply som är utfällt. Här symboliserar taket de 5 pelarna av islam och de 13 stater i Malaysia. Minareten är hela 73 meter hög och ses från långt håll.


Moderna Masjid Negara, nationalmoskén stod klar 1965.

En liten rundtur i China Town och gränsen till Little Italy hann vi också med.


Infarten till Petaling Street, känd för piratkopior och annat som hör Chinatown till.  Poppis bland turister som hoppas kunna göra en ett klipp. (Vi passerade även järnvägsstationen och rådhuset men det får du inga bilder ifrån.)

Merdeka Square omgärdas av en massa gamla fina byggnader. Till exempel Sultan Abdul Samads byggnad står i skarp kontrast till de moderna höghusen. Den öppna platsen är historisk. Här hissades Federationens flagga för första gången 1957! Du ser också ett textilmuseum, ett klubbhus för de rika engelsmännen, dagens polishus och en fontän från 1897 vars byggdelar importerades från England.




Kuala Lumpur City Gallery ligger nära Merdeka och vi tog en sväng in där. Här finns också ARCH work and gift shop som gör bland annat miniatyrer i trä.

Vi åt lunch i den charmiga engelska byggnaden mitt över City Gallery (har för mig restaurangen hette Warisan men jag tog inget visitkort därifrån. Maten var visserligen billig men var väl ingen favorit direkt) innan vi åkte till Petronas Twin Tower.


Får nog säga att restaurangen var mer charmig utanför...

Petrona Twin Tower, 452 m höga med en bro som förbinder tornen på 41a våningen. De stod klara 1998 och var då världens högsta byggnader. Nu är det världens tredje högsta med sina 88 våningar. Husen designades av argentinsk-amerikansk arkitekten Cesar Pell som antas ha varit inspirerad av Gaudi's katedral Sagrada Familia i Barcelona.


Om man vill gå mellan tornen bör man stå i kö tidigt, tidigt på morgonen. Det säljs nämligen begränsat antal biljetter så det gäller att vara ute i god tid!

Runt tretiden var vi tillbaka på hotellet och vi hade alla lite olika projekt på schemat Jag strosade runt på lite olika shoppingcenter. Det var "No plastic bag"-dag idag. Man fick ha med sig egna påsar eller betala extra så butikerna kunde skänka en peng till någon organisation.


Jag hittade (till slut) ett par sandaler som skulle ersätta de jag köpte på Samos i somras. De har lossnat i en söm och sulan är sprucken. MEN det visade sig att de var i plast och inte lämpliga att bära i varmt klimat. Jag tog snålt hem dem till Sverige men de ligger sedan hemkomst i garderoben och jag har hunnit köpa ett par Eccosandaler att ha istället...

I ett av varuhusen hittade jag Liz Cheah. Hon spådde i Tarot och jag satte mig en stund. Hon prickade rätt i allt förflutet och nutid, och spådde mig ett hårt 2013. Jag skulle visserligen klara av svårigheterna men jag skulle få ett jobbigt år, personligt och i jobbet. Däremot såg hon att jag kommer ha ett bra år när jag väl fyllt 52. Mina böcker var bra att publiceras 2014, inte 2013. Hon berättade också att jag behövs i Sverige 2014. Hon berättade varför men jag väljer att inte skriva det. Det får räcka så här!


Då är det bara att se vad som händer 2013-2014 då, Liz!

På kvällen trixades det lite och det slutade med att vi alla blev inbjuda på Galamiddag på hotellet :) Sex-rättersmiddag inklusive dryck, som avslutades med chokladbitar med tomte på!



Så då är det väl bara att önska God Jul till er alla då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0