10 april - Heldag i Petra

Innan vi åkte till Petra tog vi svängen över hotellet igen och fick en morgonbild över området. Men därefter var det Petra hela dagen. Först stora området, sen det lilla området. Att åka till Lilla Petra den här dagen gör att historien håller ihop så mycket bättre och så har vi ju bara Wadi Rum imorgon och kan vara i Aqaba runt lunch :)
Här är bilder från dagens besök. Och vi var först på plats, så klart -  inget folk, tyst och lugnt, alltså! Lika underbart varje gång...
 

Det som ser ut som en by där nere, är hotellet som en gång var just en by!


Bohålor och gravar om vartannat möter oss vid entrén. Till höger står ett av de fyrkantiga blocken som kallas Jinner (men de är gravar de också).


Den två våningar höga Obeliskgraven.


Dushara (motsvarar Osiris i egyptologin) med sin partner Al-Uzza (motsvarar Isis i egyptologin)


Skattkammaren



Det går många såna här trappor upp på bergstopparna. De leder till så kallade Höga Platser, offerplatser till gudarna.


Åsnor, kameler och getter förstör med sitt kiss och bajs + att de går på ruinerna obehindrat. UNESCO är inte alls glad i att det går djur här (och heller inte att det fortfarande är många olagliga säljare som ställer upp sina provisoriskt försäljningsställe och kör med sitt Happy hour hela dagarna) men det har inte blivit något  förbud de senaste åren. Det finns även hästar som springer mellan Siqen och entrén men de gör inte lika mycket skada, kan jag tycka.


Utsikt mot kungagravarna från Romerska delen.


Utsikt mot Umm Sayhun, byn dit Bedul-beduierna (en stam) som bodde i Petra tidigare, gick med på att flytta till på mitten av 80-talet. Därmed blev det också förbjudet att bo i Petraområdet.


Hittade den här stenen och grönskan uppe vid Kungagravarna.


Några av Kungagravarna.


Vy mot vattentrappan och vattenkanalen och till höger om hästen kan du ana tre kameler och en kamelförare som är på väg ner i Siqen.

Plötsligt såg jag något röra sig på toppen av det runda i berget. Det var en man som låg och kikade ut lver området.


Och så var det hästarna då. Det ingår en ridtur antingen till eller från Siqen och den ska ju då vara gratis. Gratis här betyder vanligtvis 5 JOD fast i dag hade de rea, 2 JOD...



Vattenreservoaren jag brukar åka till på väg till Lilla Petra används ju fortfarande. Idag var ingången full med getter som fick vatten därifrån!


Just nu är det 1,5 meter vatten så jag fick stå ganska långt upp i trappan och hålla mitt lilla föredrag.



Måste ju testa motljusprogrammet nu när jag har ett. Funkar suveränt bra, tycker jag! Här en vy inne i Lilla Petra.


I Lilla Petra finns en bostad med målningar, vilket verkligen hör till ovanligheterna. Nabatéerna hade fokus på helt andra saker än att pryda sina hem, nämligen att tjäna pengar :)


Och så har vi ju beduingossen som alltid sjunger för oss. Men numera verkar han ha kommit in i målbrottet för han sjöng ganska tyst och mindre entusiastiskt än vanligt, tyckte jag.


Innan vi åkte tillbaka till hotellet stannade vi och tog en Panoramabild över Petra. Och efter en spännande och innehållsrik dag vände vi tillbaka hjulen mot hotellet där man kunde slappa av vid poolen innan den gemensamma middagen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0