20 september - I Efesos No 3

Idag hade jag i uppdrag att skriva en rapport från utflykten till Efesos, ca 20 minuter från Kuşadası. Inte mig emot. Har inte varit där på länge och eftersom där alltid pågår utgrävningar hoppades jag kunna upptäcka något nytt.
Man har redan uppdaterat information om till exempel Domitians tempel som inte alls är tillägnat honom som man har trott tidigare, utan Titus Flavius Vespasianus, var Domitians brolla och den som innehade kejsartiteln FÖRE honom. Titus fick dock bara en regeringstid från 23/6 79 fram till sin död vid 41 års ålder, 13/9 81 - kanske mördad? Det är just nya fynd som gör utgrävningar så himla spännande!
 
Här är mina bilder och lite intressanta fakta från platserna jag stannade vid. Och ja, idag vandrar man igenom Efesos nummer tre. Man har alltså byggt staden i fyra omgånger på olika platser...
 
Vi lämnar Samos och beger oss mot Kuşadası i strålande solsken och lugnt hav!

TIPS: Väl inne på Efesos finns det inga kiosker att köpa vatten i, så att ladda med 1,5 liter från resans början är inte helt fel!. Men det finns försäljare utanför ingången för dig som inte gillar att dra på 1,5 kg från Samos! Till dyra priser då förstås!
 
Så! Ska vi starta promenaden uppifrån och ner då, rå?
(All fakta du läser här är det jag har forskat reda på själv och jag kan inte berätta allt - då skulle jag aldrig bli klar haha)


Med biljetten i handen träder vi så in i den historista staden!

J.T Woods letade efter Artemistemplet egentligen men hittade Magnesiaporten och bymuren - och upptäckte så att säga Efesos på grund av det "misstaget". Här i området hittar du Variusbadet (t vä) som fortfarande inte är helt utgrävt! Man skulle vara ren för att komma in i stan! Visste du att under Efesos höjdpunkt med dryga 225 000 invånare gick det åt 10 000 liter vatten OM DAGEN!

Så vandrar vi vidare via basilikan (t vä). Här idkades "börs"- och kommersiell handel. Domstolen höll också  till här! Vi kommer så småningom fram till ingångarna till Odeon, som hade dubbla funktioner. Som Boulotarion (= byrådssal för senaten som enbart bestod av aristokrater och som fattade de viktigaste besluten för staden) och som teater med plats för 1500 pers. Ingången du ser du till höger är bara en av de sex som fanns. Beroende på status valde man väg in och fick sitta högre eller lägre upp. 400 smala platser för de mindre betydelsefulla och 1100 lite bredare platser för de lite finare folket.


Fortfarande Odeon: Kollar du riktigt noga på bilden till höger, ser du ett huvud längst fram och hade jag nu varit hygglig och tagit en bild framifrån hade du sett att det var en slags vädur - och jag kan inte låta bli att göra en återkoppling till Karnaktemplet i Luxor, där vi hittar en släkting (Ram) som symboliserar guden Ra (största solguden i egyptologin). Inget att bli förvånad över, eller hur? För vem hittar vi som den intressanta gemensamma nämnaren här, tror du? Jo, Alexander den Store - farao i Egpyten 332-323 f Kr och "grundaren" till hellenismen! Jag älskar världshistoria! Tänk vad allt hänger samman!


Vi är framme i Prythaneon, guvernörens hus eller stadshuset om du vill. Har kunde man bli inbjuden till banketter, religiösa och officiella ceremonier, minsann! Här brann också den heliga elden i en tempelliknande byggnad tillägnad grekiska gudinnan Hestia (alla jungfrurs gudinna). Man trodde att så länge elden brann skulle Efesos klara sig från krig och elände. Det var unga flickor, läs: jungfrur (nåja, de skulle allt stå till tjänst, om du fattar, för byns män som ville komma närmare gudarna. Men eftersom detta var en gudomlig handling ansågs kvinnorna vara giftasdugliga!) mellan 14 och 42/44 år som fick vakta elden.


Så hamnar vi på sjukstugan och örtapoteket - men ingen är ju sjuk så vi går vidare, tycker jag! Förresten, du kanske känner igen symbolen till vänster? Japp, den finns fortfarande kvar som symbol inom medicin.

Domitians tempel som vi ju redan vet inte var till honom utan till Titus, så det lämnar vi.


Memmiusmonumentet är ett segermonument över Memmius morfars (diktatorn -och italienaren - Sulla) seger över romarna 87 e Kr i ett av de första större inbördeskrigen. Kriget utlöstes efter mordet på Marcus Livius Drusus d.y. Denne hade gjort sig besvärlig genom att förespråka att ALLA invånare/italienare var Romare och lika värda (fast gängse uppfattning var att bara Rom-invånarna var romare - och att dessa var mycket bättre än alla andra). Det var likavärdeprincipen som Sulla försvarade! Figurerna som finns kvar i sten föreställer Memmius far (Caius) och morfar...


Nike är inte bara ett sportigt märke. Det är grekiska mytologins segergudinna, minsann! Nu hör till saken att det inte bara handlar om segrar i krig. Nej, då! Det kan handla om seger i olika tävlingsspel, som var så viktigt för grekerna. Men var kan den har varit ursprungligen? Inte på marken väl? Återkommer med en teori lite längre ner!


Vägen ner mot biblioteket och Pornaion. Det lär ha varit en "hemlig" gång emellan byggnaderna så grabbarna kunde säga att de gick till bibblan men gick till Glädjens hus istället. (Pornaion = små rum där grekernas prostituerade arbetade.) Den höga byggnaden längst ner är Celciusbiblioteteket.


T vä: Huvudlös staty på Efesos "Walk of Fame". Det berättas att för att slippa göra en hel staty för nya kändisar, valde man ibland att bara hugga av huvudet och göra nytt huvud... T hö: Detalj på ett stenblock.

I början av Curetesgatan ligger Herkulesporten. Den står faktiskt inte på sin ursprungliga plats utan flyttades dit på 300-talet. En del forskare tror att Nike hör ihop med de här pelarna. Relieferna (som ni bara skymtar) visar Herkules seger över det nemeiska lejonet, som han ströp, tog skinnet av och gjorde en mantel, som i sin tur gjorde honom osårbar!

Trajanus fontän - och honom har du hört talas om förut för han finns även i Jerash, Jordanien! Och för dig som inte vet så var han en spanjor som blev romersk kejsare mellan år 98-117 och han efterträddes av en annan kändis - Hadrianus! Och den mannen hittar vi i Efesos också. Fontänen var imponerande 20x20m omgiven av pelare och statyer. Man håller på att restaurera men man är långt ifrån färdig!

Utgrävningar pågår fortfarande och man hittar nya platser och föremål hela tiden. Men fortfarande menar man att bara 25% är utgrävt.

Detalj från ett mosaikgolv. Många av mönstren här hittar du på turkiska mattor, bland annat.

Dåtidens shoppingmall. Butiker, frisörer, barberare (och kanske vinbaren och "snabbmats"restauranger) låg sida vid sida längs vägen.
 
Då har vi kommit fram till Hadrianus tempel, då! Byggnaden uppfördes till Hadrianus ära efter dennes död. Hadrianus var också spanjor, precis som Trajanus - och regerade mellan år 117-138 efter en liten intressant historia. Trajanus hann nämligen dö innan Hadrianus utnämndes officiellt som efterträdare, även om han nog var den självklare efterträdare. Det var tack vare Trajanus hustru som liksom gick i god för att han var utnämnd på Trajanus dödsbädd. Och ingen argumenterade med henne utan Hadrianus accepterades därmed som ledare!
 
Mitt emot Hadrians tempel ligger sex terass-hus, hus för de rika. De finns skyddade under tak och på den här rundturen fanns ingen tid att gå in och se dem (två är öppna). Riktigt synd för de är superduperfina! Det är här du hittar vackra fresker och mosaiker...

Vi vandrar istället vidare i värmen. Kissnödig någon? Här satt iallafall (männen) och uträffade sina behov och kunde diskutera viktiga saker med varandra samtidigt. (Toaletterna utgjorde en del av Scholasticabadet.) Det fanns rinnande vatten att göra sig ren med, för som du förstår var toalettpappersrullen ännu inte uppfunnen. Dessa publika toaletter var betal-toa så det fanns bara en ingång så man kunde hålla koll på att ingen plankade in! Eftersom det är marmorbänkar så blev det kallt att sätta sig direkt så det berättas att man lät slavar värma upp "sätet" först...
 
Vi är framme vid Celsiusbiblioteket, Pornaion och Mazeus/Mythridatesporten (valven t hö). Sistnämnda uppförd till kejsar Augustus ära av två slavar som han frigav. Trappstegen framför bibblan användes ibland som sittplatser då den öppna platsen även användes som auditorium (hörsal) ibland.

På fasaden på Celciusbiblioteket hittar vi fyra galanta damer. De är fr vä: Ennoia - kunskap, Sophia -  kunskap, Arete - dygd och Episteme - intelligens. 

När du går igenom Mazeus och Mythridates port kommer du ut till affärscentret i Efesos, Handelsagoran. Staden var bland annat slutstation för Sidenvägen som gick mellan Turkiet, Persien (nuvarande Iran), Indien och Kina! Runt torget stod byggnader med butiker och handeln var hektisk mellan folkslagen som möttes här. Visste du förresten att man anser att Alexander den store banade väg för Sidenvägen? När hans rike var som störst hade han landet från Indien - Uzbekistan - bort till Grekland och Makedonien plus gazaremsan och Egypten under sina fötter, och skapade handelsplatser vägen emellan de olika delarna av riket.

Om du svänger direkt höger efter portarna kan du kika in i ett avspärrat rum och titta på Artemisstatyn och tre "masker" som visar en typisk huvudbonad. Det är dock inget stopp som prioriteras i vanliga fall så jag galopperade dit så ni kunde få se!
 
Från Celciusbiblitoeket går Marmorvägen till teatern som ligger på kullen vid namn Panayirdagi. Teatern kunde som mest ta 25000 åskådare. Teatern användes inte bara för konserter och teaterföreställningar, utan också för religiösa, politiska och filosofiska diskussioner samt gladiator- och djurkamper.
Bilden är tagen från teaterns gymnasium där man kunde träna. Där fanns lobbies, varma och kalla bassänger, träningshallar och rekreationsrum. Området är bara delvis utgrävt.
 
Hamngatan, det vill säga den vägen som leder ner mot Efesos hamn. Idag slutar den i ett träsk... Hamnen slammade nämligen långsamt upp av Kaystrosfloden (Küçük Menderes) och därmed började slutet för Efesos storhetstid. Staden och tempel förstördes dessutom av goterna och alla andra nya folkslag som erövrade staden. Till detta drabbades området av fem stora jordbävningar som man känner till. Alla dessa "olyckor" måste ha berott på att någon inte passade den heliga elden tillräckligt bra, eller hur!?
 
Från Hamngatan är det dags att bege sig mot utgången. Toalettbesök på moderna toaletter erbjuds för de som önskar medan vi andra går ut, hack i häl på dagens engelsktalande guide Nor.

Förbi taxiparkeringen och till bussarna, sen mot lunchen, som tyvärr var på ett, i mitt tycke, hemskt ställe - men okej, ganska billigt. Men dålig service och smaklös buffémat är INTE min grej! Tacka vet jag Öz Urfa!!!
 

Sent om sider var vi tillbaka i stan. Hoppade över stoppet på en mattfabrik till förmån för shopping i bazarkvarteren. Jag hade ju turen att hitta i Kuşadası... och kunde därför möta upp med Mariann, Lucy och hennes väninna och Marianns trevlig lokalguide (och de satt på Öz Urfa förstås!) som jag glömt namnet på.
En liten parentes om bilderna ovan: McDonalds finns INTE på Efesos! Och jag har inte sett Hubba Bubba på år och da´r och drog mig till  minnes tuggandet på detta bubbelgum som kunde göra det absolut största bubblorna utan att spricka... eller jo, de sprack och hamnade då i hela ansiktet - och håret...


Med mina nyinköpta Tommy Hilfigerdojor sparkade jag med benen ovanför Medelhavet, på väg tillbaka till Samos stad. Och vi kom lagom in till solnedgången :) En minnesvärd dag till ända - i alla fall nästan, för jag och Mariann tog en övernattning på Samaina Inn igen men där glömde jag visst ta kort helt. Tur är det, känner jag, för herregud! Varje gång jag tar så här många bilder och ska blogga tar den en evighet. De ska redigeras, organiseras och anpassas till bloggen och så ska det vara text också. Varje gång jag tar så här mycket kort tänker jag "Jag måste sluta ta så mycket kort" - vilket jag uppenbarligen aldrig kommer ihåg...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0