9 januari - Arlanda - Dehli 5570 km

Nu stämmer inte det där helt för det blir en hel del extra kilometrar:
250 från hemadressen plus att jag åker via Helsingfors istället för snett rakt neråt.

Oavsett vilket så är målet Indien drygt ett par veckor nu. Och för att ni ska se vad jag ska syssla med så handlar det om två rundresor med nedanstående innehåll initialt (ni får alltså inte fastna vid datumen för de stämmer inte helt):
Imperiets juvel (med kollegan Rune) och Färgrika Indien. (I mars väntar även Indien och färgrika Rajasthan.)

Nu har mina Indienkollegor varnat mig för internet. Antingen finns det inte eller så krävs det en STOR portion tålamod plus att spänningen fluktuerar oroväckande mycket och utan stabilisator kan du bränna upp datorn/mobilen!
Det innebär att jag inte räknar med att kunna uppdatera bloggen förrän jag kommer hem 26/1. Det betyder att vi inte kommer se särskilt mycket under de närmaste veckorna. Så det blir NI som får ha tålamod. Men inlägg kommer! Var så säker...

Och eftersom jag inte vet hur tillgången på gratis WiFi är på Helsingfors flygplats (för på Arlanda finns det inte!) så publicerar jag detta redan nu.

Ha det bäst. Vi ses igen om livet vill!


TILLÄGG GJORT 10/1
Ja, inte kom jag iväg mot Indien, inte.

Efter en tur med SJ i ett InterCitytåg utan internet trots 1:a Klass... en skrapskada på handleden på Arlanda Express...... ankom jag Arlanda flygplats och incheckningsdisken för Finnair. Och där började det gå snett!
- Var har du ditt visum, undrade tjänstekvinnan och letade i mitt pass. Har du det på ett A4-papper?
- Visum, undrade jag, det ordnar jag väl vid ankomsten till Indien?
- Näe, det måste du ha härifrån.
- Men... kan min uppdragsgivare ha ordnat det då, frågade jag och bad henne titta i systemet. Men något visum fanns inte och det nu började det kosta energi och pengar ska jag säga.

1. Bort från incheckningen och telefonsamtal till huvudkontoret i Danmark, där jag får beskedet att jag ska ha ordnat med själv och att det ska stå i Reseledarmanualen (som jag läste i augusti 2011 och inte har öppnat sedan dess :/). Jag blev ombedd att kontakta Indiska ambassaden medan de bokade om biljetten till imorgon. För nu hör till saken att jag skulle åka ner en dag före rundresan vilket gjorde att jag hade en dag "extra" - kanske för att just en sån här sak var meningen att inträffa? Ja, man kan ju undra, va!
2. Jag googlade på min Androidtelefon och var i samma stund glad att jag hade ett internetabonnemang (som visserligen ger mig "gratis surf" men gör att jag måste betala alla telefonsamtal/sms/mms). Jag hittade telefonnumret till Indiens ambassad och fick sedan vänta i telefonkö 20 minuter innan jag kom fram. Jag berättade mitt ärende och möttes av en beklagande röst som sa att då hade jag bråttom att ta mig till Olof Palmes gata 23.
- Ligger det nära Arlanda, undrade jag förhoppningsfullt och mindes när mitt pass gått sönder och kunde åka inom området för att få ett akutpass. Ja, jag är ju inte så hemma i vår huvudstad, va.
- Det ligger i Vasastan... och det stänger klockan fyra så du måste skynda dig (klockan var 14.39).
3. Jag chansade vilt och gick ut direkt från incheckningsdisken. Jag såg inga taxi men de släpper ju av där och jag kunde haffa en på väg till stationen. Jag berättade vart jag skulle - och snabbt varvid jag såg "Fast pris 520 kronror" på displayen. Men fram kom jag och in gick jag på TT-Service där jag tog en kölapp.
4. Och där tog man mitt kreditkort och debiterade 50kr för utskrift av ansökan på deras dator, 95kr för färgfotografier, 667kr för själva visumet och 195kr för expressutförande. Summa: 1007 kronor!Efter att ha väntat till efter stängningsdags kunde jag lämna ifrån mig alla handlingar och passet och kunde bara hoppas på att det som tar 4 dagar skulle gå under 24 timmar!
5. Så till nästa problem. Var skulle jag bo? Det sas att det skulle finnas en massa hotell imorådet och jag hittade väl typ tre: Clarion, Scandic och Urban Hostel. Jag vandrade runt med mina två rullväskor i Vasastan och var inne på Clarion, som lär vara Stockholms största hotell och priser därefter så klart, Scandic var dyrare än jag förväntade mig (1495:- för ett rum en natt walk-in-price) och på Hostel skullle jag få dela ett Damrum med tre okända.
Det blev Scandic. För med gratis internet och utskrift av min nya biljett samt deras frukost i priset och eget rum, valde jag det.
6. Och så var det ju middagsdags. Jag valde en enrättersmiddag i hotellrestaurangen för det facila priset 240kr.
Därefter horisontalläge i ett kallt rum...

Det som var menat att vara en härlig avresedag blev en energikrävande och kostsam historia med en sluträkning på 3262:- (ej medräknat telefonsamtal till Danmark och ambassaden - och arbetet jag fick lägga ner)

Livets vägar äro outrgrundliga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0