13 augusti - Byrundtur i Pythagorio med Nathalie

Förmiddag, eftermiddag och förkvällen hade jag service. Men sen! Idag hade jag bestämt mig för att följa med Nathalies (Falk Lauritsen) sista byvandring innan hon åker hem på lördag.
 
.
Vi startade vid kyrkan Metamorfosis där förmodligen Pythagorios mest fotograverade vy står att finna! Det tråkiga är alla kablar och grejer som är där uppe. Men jag tycker nog jag lyckades "få bort dem".
 
.
Vy mot Pythagorio beach från borgen som Lykourgos Logothetis (född i Karlovasi för övrigt) byggde hastigt 1824 under kriget med turkarna. Det var ett av slagen, det vid Mykalisundet, som Samos vann och som vi firade den 5e/6e augusti. (I en parentes kan nämnas att han byggde över antika ruiner och  återanvände det materialet till den här borgen - så LITE antik är den ju.)
 
Tittar du riktigt noga ser du vår grannö Agathonisi mellan murresterna! Mer om den ön hittar du här (http://www.agathonisi.gr/en/)
 
Kyrkogården ligger väl himla vackert. Det enda som typ stör mig är plastblommorna. Men levande blommor förbjöds eftersom de genererade så himla mycket mygg, berättas det.
 
Att begravas grekisk-ortodox är lite speciellt. Man begravs 3, 6 eller 9 år, grävs upp, benen rensas på mjukdelar, sen lägger man dem (efter att ha pussat kraniet) i en låda och förvaras på kyrkogården. Men KAN, om man vill, ut och resa med lådan, berättade Herma på kontoret (alltså flytta den från dödsstället till hemmabyn). Hon visste dock inte om man kunde få ha ben-lådan hemma hos sig...
 
Från kyrkogården gick vi bort i änden av byn, till blåa gränden. Det är kanske den mest grekiska gränden i Pythagorio. Vi hälsade på barnen och farbröderna som satt där och tog lite kort på lite olika saker.
 
Vy mot Turkiet från slutet av Blå gränden.
 
Det hängde lite kläder på tork och mitt ibland kläderna hängde bläckfiskar på tork. Ja, varför inte?
 
I gränden fann jag en bröllopsfigurin som nog hade några år på nacken... och en bricka med sumpen från grekiskt kaffe och vatten (serveras ofta ihop) som dock bara hade ett par timmar bakom sig...
 
Promenaden fortsatte sedan genom hamnen och ut på piren med Mr Pythagoras. Men på vägen stötte jag på fyra av mina gäster, vilket gjorde att jag hoppade av där. Jag samspråkade med dem en kvart och sprang sedan till Four Seasons där vandrarna och jag åt tillsammans. Och nog tycker jag att det går bättre och bättre med danska. Himla kul språk!
En schysst avslutning på en schysst byrundtur!

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Hvis det begynder at gå så godt med det danske sprog, så holder jeg op med at skrive på svensk til dig. :-)

Svar: hahaha Det kan du godt holde op med, ja!
Maria

2012-08-16 @ 09:42:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0