24 maj - "Då är man död på riktigt"

Under min promenad genom djungeln fick jag se en bit av en skalle. Vet inte vad det är för djur men eftersom jag bor i ett extremt hundtätt området misstänker jag att det är just del av ett hundskelett jag såg.


Lite längre ner hoppade jag till av förvåning. Majsen som var en halvmeter hög för ett par dagar sedan var nu dryga två meter! Hur i hela friden gick det till?



Marknadsstånden är fortfarande på väg upp. Taket är på och en liten scen börjar ta form. Ska det månne bli uppträdanden?


Så var jag då framme på kontoret. Krisberedskap för Askmolnet ingick i dagens sysslor. Kontaktade gästerna som ska hem i helgen och meddelade att jag inget hade att meddela, men lovade att höra av mig så fort jag visst hur läget var när det närmade sig deras avresa.

Fixade de sista svaren på mina frågor till huvudkontoret - och det som hade tagit hotellpersonal fem minuter att fylla i tog närmare trettio för mig att få svar på per telefon. Kommunikation är ett spännande kapitel.
Engelskan är inte ett språk man nödvändigtvis lär sig i skolan (som är obligatorisk i enbart sex år) utan många har lärt sig lite ord här och där från turisterna.Det innebär att man inte kan göra långa meningar med för många och krångliga ord så man pratar i staccato. Min konversation idag lät typ typ "Me have question" - you help?", "Okej ka, wireless internet - you have?", "One hour - how many bath?"
Men med lite tålamod når man fram till något slags resultat, om än ibland osäkert. (En del kan inte säga R och då blir L istället så det gäller att vara uppmärksam på vad som sägs och i vilket sammanhang för att förstå ibland.)

Jag lämnade datorn blev det vid fyrahugget då jag gick ner mot Chaweng Beach Road. Hittade det här roliga fordonet med propeller. En sån skulle jag vilja ha!



Hämtade omsydd skjorta och byxor hos skräddaren, men fick varken hem min dragkedjeskjorta som de hade sytt in lite för mycket, eller prova klänningen. Det är lite jobbigt det där med uppsydda kläder. Ska man ha något som passar är det många tillpassningar innan dess. Enklare med konfektion, helt klart.

På väg tillbaka mot kontoret hittade jag presentpapper på Savers (butiken med den service-minded expediten jag berättade om igår. Idag fixade några tjejer bakom kassan varandras hår, andra pysslade med sina mobiler och två bara satt och såg uttråkade ut). Jag frågade efter omslagspapper och de pekade åt ett håll men sa sedan till någon lite yngre tonåring att följa med och visa mig. Det slutade med att jag kom därifrån med sex guldfärgade ark med stjärnor plus en blå rosett. Det får symbolisera Apollos färger. jag är dessvärre rädd att det kommer bli mindre snyggt med en massa tejpade skarvar. (Varför gör man inte presentpapper på 10 meters-rulle, undrar jag.)

Runt en femhundra meter senare fann jag Tattoo by Bo. I gränden mitt emot Burger King (som inte har några Chili Cheese för kännedom så det blir aldrig några besök där.) ligger studion. Men han hade stängt och bara öppet On Request så jag tog telefonnumret. Funderar ju på en tredje tatuering...

Reflektion för dagen:
Thailand är ett fascinerande land på många sätt och jag lär mig något nytt varje dag. Vad är då annorlunda mot andra länder jag arbetat i? Här är ett axplock.
  • Spel och dobbel älskar man. Överallt går det runt lottförsäljare med en låda på magen och man köper sitt lyckonummer och hoppas sedan på att se sitt nummer i tidningen. Där jag bor är det Buffeltävlingar och tuppfäktningar. Den förstnämda går ut på att två bufflar möts och de går sedan horn mot horn och den starkaste vinner. Tävlingen brukar ta fem minuter men de är här i lägret med sina bufflar i tre månader för att få dem att tro att det är deras revir de ska försvara. Tuppfäktningen är inte med knivar. De hoppar och far mot och på varann istället och kampen kan ta flera timmar. (Khun Sari föredrar de med knivar för de "matcherna" är över på fem minuter. Den andra är för långtråkig. De tävlingarna är lite längre ner i stan.) Lite längre ner i Chaweng har man Sångfågeltävling. Man köper en fågel och har den i en liten träbur. De kan kosta allt från 800 bath till 80 000 (om den har vunnit en massa tävlingar tidigare). Fågeln blir väl omhändertagen. Själva tävlingen är en duell och man tävlar två och två. Den som vinner deltävligen går vidare och sen blir det då typ kvartsfinal, semifinal och final. I alla de här tävlingarna kan man vinna en hel del pengar. Thaiboxning ja det är ju boxning med ett fåtal regler och även här är det vadslagning. Vad jag förstår är det inte helt legitimt att slå vad hur som helst  om vad som helst men ingen gör något åt det.
  • Skorna ska av innan man går in i en del butiker och man kliver inte på trösklar för där bor andarna utan de ska man kliva över.
  • Däremot får man inte kliva över något levande eftersom fötter är orena.
  • Att ge till tiggarna på gatan är bra karma. Och de sitter bara där med en liten kopp och säger ingenting. De bara finns där så att vi andra kan få möjlighet att göra en god gärning, resonerar man. Och här tackar man för att man fick ge bort en slant. Jag träffade en man för andra gången idag. Han är stum (och jag vet inte om han döv också) med underutvecklade ben och kan inte gå. Han viftade när jag kom och sken upp när jag gick till honom och gav honom en slant idag också. Vi tecknade åt varandra om vad mitt jobb var (vilket inte var helt lätt) och vad mitt presentpapper skulle vara till.
  • Här äter man med sked och gaffel men faktum är att det inte är något nytt för mig. Jag använder nästan alltid bara sked när jag äter mina matlådor. Kniv behövs inte i thailänsk matlagning. Man har redan skurit köttet och grönsaker i lagom bitar innan man lagar mat... Precis min melodi!
  • Inte spicy betyder en maträtt med EN chilipeppar av den starkare sorten. Thailändarna tar fem...
  • Lagen på hjälm på mopeder och motorcyklar gäller enbart chauffören. Likaså bilbältet. Ingen av lagarna följs.
  • Strömavbrott är mer regel än undantag. Men nu har jag lärt mig att spara ofta, skriva längre mail/rapporter i word istället för i webprogrammen och att 'bokmärka' sidorna jag oftast är inne på för att komma ihåg dem.
  • Den dagen man inte lär sig något, då är man död på riktigt. Fram tills dess får man komma tillbaka och leva gång efter gång efter gång, tills man har lärt sig allt som går att lära sig. Så det gäller att lära sig fort om man vill slippa återfödas, du. haha

Antal steg: 14 049


BOBBYS HJØRNE
Ikke noe att rapportere direkt. Han har det godt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0