10 juni - På äventyr i Bangkok Del 3

Idag var det dags för utcheckning och utflykt. Tog hissen ner till frukostmatsalen men se idag var det inte gratis. Idag fick jag betala. De hade bara bjudit mig första morgonen. Men det får jag så klart vara glad över. Jag hade nämligen ändå tänkt äta frulle där. För vad går upp emot hotellfrukost?



Jag skulle inte lämna Bangkok direkt utan det stod alltså utflykt på schemat först. Jag levde i villfarelsen att det skulle komma en minibuss och hämta och att jag kunde ha min packning, om än fortfarande liten, i bussen. Men se det var helt fel det. Det visade sig att vi skulle åka kommunala färdmedel!
Skytrain med ett byte började vi med. Uppmärksammade en skylt som jag inte sett förut när jag gått in på stationerna. Den var lite rolig. Den här typen av säljare och restauranger är nämligen väldigt vanliga överallt. De var inte välkomna där iallafall.



Vi hamnade på slutstationen som dessutom var byggd tillsammans med Sathorn Pier. Därifrån skulle vi ta en Longtail-båt ut på Chao Praya och in i klongen, som visade sig vara samma som jag var på första dagen.



Det går inte bara båtar längs med floden utan även tvärs över samt mellan hotellen.
Skyskrapan till höger är Bangkok Hilton Millenium, det enda Hilton jag hittade. Längst upp har de sin restaurang.



På floden flyter växter och simmar Water monitors. Vi såg ett par stycken i klongen och jag fick veta att det är måååånga av dem här. Förmodligen fler än tempel (400 stycken).



En del flodhus undrar man hur det kan stå kvar - och många har rasat också. Man ser bara pinnar sticka upp. Två roliga skyltar såg jag. Hann ta kort på Mekonomen men även Pärssons charkuterivaror fanns där och jag vet inte helt varför. Och ingen annan heller för den delen.




WAT ARUN eg. Wat Arunratchawararam Ratchaworamahawihan. Det betyder Gryningstemplet.
Wat = skola eller studerar på Khmer, ett språk som talas i Kambodja o delar av Thailand. Du som varit och sett Angkor Wat känner utan tvekan igen stilen.

Wat Arun är ett av Bangkoks landmärken. Det började byggas av Kung Rama II 1809-1824 som också står som staty bredvid templet, och slutfördes av Kung Rama III 1824-1851.

Namnet kommer faktiskt från Indiens gudinna av gryning, Aruna och jag vet inte varför riktigt men inslag från Indien är ett ganska vanligt här än i dag.
Högsta tornet, s k prang (torn i khmerisk stil), sägs vara runt 80 meter högt och symboliserar Mount Meru, ett heligt berg i Hinduism, Buddhism och Jainism. Allt är täckt med snäckskal och porslin som var barlast på skepp från Kina. Nedanför högsta tornet, som är solitt, ligger sex paviljonger i kinesisk stil.





Min lokalguide, Wanna, hittade jag vid fiskmatmaskinen och han köpte en hink och skaffade sig lite lycka för dagen.




GRAND PALACE

Vi lämnade Wat Arun och tog båten mot Grand Palace som ligger i Koh Rattanakosin (betyder Smaragdbuddhans viloplats), en artificiell ö omgiven av en kanal som japanska krigsfångar fick gräva ut.
Komplexet började byggas år 1782 för att inhysa Smaragd-buddhan och för att markera flyttandet av huvudstaden från Thonburi till tvärs över floden och Bangkok. Kung Rama I var byggherre och grundare av Chakridynastin som styr landet än i dag.
Mellan 1782 och 1946 var detta den thailändska kungens officiella residens. Idag bor han mest i Hua Hin men en av byggnaderna (Chakri Maha Prasat Hall) används fortfarande.



Och där är det guld som glimmar, bladguld!



Till höger nedan har ni Giganterna, Yakshas, som vaktar ingången. De finns lite här och där. De andra gyllene statyerna kallas Kinnaris och är figurer från samma saga som finns illustrerad på muren runt smaragd-buddhan.



En modell av Angkor Wat står där. Det var önskemål att flytta området från Kambodja till Thailand men det gick liksom inte helt i lås.



Det är ett väldigt vackert område som är i storlek ungefär som Gamla stan i Stockholm.
Muren runt templet Wat Phra Keo där smaragd-buddhan finns, är målad med 178 scener ur Ramakienberättelsen, en folksaga med ursprung också den från Indien.







Wat Phra Keo - smaragdbuddhans hemvist. Egentligen är denna staty, 66 cm hög, av ett enda stycke jade men det visste man inte vad det var för något när man hittade den. Man tror att den härstammar från 1400-talet. Av färgen att döma trodde man att det var smaragd, där av namnet. Detta är den thailändska buddhismens heligaste Buddhastaty iallafall och i templet är det fotoförbud så jag tog bilderna utifrån.




Andra byggnader som inte helt passar in är bland annat administrationsbyggnader. De är byggda i europeisk stil eller lite blandad stil.



Jag lämnade Wanna som skulle ha en ny utflykt på eftermiddagen, och begav mig mot Wap Pho som jag ville se innan jag lämnade Bangkok. Gick längs med muren dit och fick se City Pillar Shrine, första byggnaden i Bangkok klar söndagen 21/4 1782 kl 18.45 samt Försvarsministeriet.



WAT PHO
Wat pho byggdes på 1500-talet och är Bangkoks äldsta och största tempel. Det byggdes om av Rama I år 1789 så de man ser idag är inte mycket av ursprunget. Här bor den 46 meter långa och 15 meter höga liggande buddhan bor täckt med bladguld och med pärlemorinlägg på fotsulorna som visar  Buddhas 108 lyckobringande tecken. Men den får ni inte se på bild. Men där finns en hel del annat spännande också. Här är några bilder som man kanske inte ser annars.

Totalt finns är ca 1000 buddha statyer, de flesta från ruinderna av Ayuthaya och Sukhotha som var huvudstäder före Bangkok.
Det är även känt som Thailands första universitet och för att vara centrum för Thaimassagen och man kan komma hit och utbilda sig fortfarande. Ni kan se en bild på en instruktion för massagepunkter här nedan.
Ni kan också se thailands högsta stående bronsstaty av buddha längre ner.













CHINATOWN IGEN
Så var det dags att gå vilse en stund igen då. Den här gången gick jag in på Prathunam market och irrade runt. Jag försökte hitta en väska som matchade mina gråa byxor och jag hittade en i perfekt nyans. Men de ville ha 1000 bath för den och det priset var inte föremål för diskussion än gång så då gick jag.



MOT FLYGPLATSEN
Molnen tornade upp sig under eftermiddagen och det bådade inte gott för framtiden. Jag valde att ta mig mot flygplatsen och tog först Skytrain och sedan de rena, fina snabbtåget.



Och vid sista moskén kom regnet och det var inte nådigt.





Det kändes väldigt bra att vara på flygplatsen och slippa regnet. Men nu var jag ju väldigt tidig. Jag tänkte först att kolla om det fanns något spa på flygplatsen. Då kunde jag ju ta en massage. Men det fanns så klart inte. Istället gick jag bort till Bangkok Airways och frågade om jag kunde få flyga med ett tidigare flyg - och det fick jag!



PÅ PLANET HEM
Det var inte många på det planet inte. Så där satt jag på fönsterplats (annars får man alltid sitta i gången när man reser själv) och käkade lite mellanmål som man bjöd på i väntan på att få komma ner på fast mark igen.








Koh Pan Ngnan


Koh Samui

Ringde efter Sari Taxichaufför som istället skickade sin bror och som det visade sig att jag hade träffat tidigare i ett annat sammanhang, och kom så hem till hemmets lugna vrå.

Roligast med Bangkok?
Det var nog att åka Tuctuc med en som körde på två hjul i kurvorna.
Intressantast? Att deras skytrain och metro är så rena med TVapparaater både på tåg och stationer. Annat än Stockholms tunnelbana, det.
Mest spännnade? Att gå vilse i Chinatown (både onsdag och fredag haha).
Knasigast? Att ett femstjärnigt hotell som Rembrandt aldrig har koll på fakturorna till mig utan vill ha mer betalt än de ska ha.
Mest fascinerande? Grand Palace lilla smaragd-buddha som man bokstavligt och bildligt talat höjer till skyarna.
Bästa shoppingen? Ingen aning. Det är för mycket Shoppingcenters och marknader så man ser inte skogen för alla träd (eller kanske för att jag inte behöver något?). Det enda jag kom hem med var en klocka till Per. För att handla behöver man GOTT om tid här - och gärna veta om och vad man behöver...
Godast? Frukosten på hotellet!
Finaste djuret?  Water monitor (en slags varan som simmar omkring i  klongerna (kanalerna) (du kan se den här http://www.youtube.com/watch?v=wIJWMYZusCY)


Antal steg: 27 344

Kommentarer
Postat av: Saga Nylund

Hej! vad spännande dina poster verkar vara! lär verkligen att läsa dina inlägg lite mer! (: Hoppas du har en trevlig dag =)

2011-06-29 @ 15:34:53
URL: http://jade.se/paketresor
Postat av: Maria Graube

Tack Saga! Då är så välkommen att läsa om min vardag där det för det mesta inte blir som jag tänkt haha.

2011-06-30 @ 02:42:41
URL: http://mariagraube.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0