20 apr - Promenad till jobbet.

Idag tänkte jag ni skulle få hänga med på min promenad till jobbet. Det börjar med att gå lite genom Samuidjungelområdet där du bland annat kan se bambun som växter 15-20 meter högt upp i luften!

.

Ner till lite mer bebyggt område där thailändarna bor. De bor inte riktigt likadant som turisterna utan huserar i små lappade trähus utan AC eller anda bekvämligheter.
Fick förresten höra att jag inte ska gå hem efter mörkrets inbrott utan ta taxi hem. Det har förekommit rån av falanger (utlänningar) här - och det är ju jag fast jag inte känner mig sån.
Men det finns ingen belysning på vägen och är perfekt för kriminalitet! Nedrans, jag som faktiskt hade tänkt att promenera hem. "Men jag har ficklampa", protesterade jag. "Jamen, den kommer väl inte hjälpa dig mycket", fick jag till svar. Nä, nä det har de ju rätt i. Den är 5 cm lång i nyckelring. Men jag kan väl blända dem??? Det är LED-ljus i!



Man håller bufffelfighting en gång i månaden här i området. Passerade arenan och en av tjurarna som blängde på mig lite halvt tjurigt. Jag sa tack för kortet och smet iväg innan det blev för otrevligt för oss båda.



Och det finns en hel del paddor i området. Här har ni en platt, överkörd en och lite längre ner får ni se den som tog emot mig när jag kom hem på kvällen!



Korsade huvudvägen och in på gatan där kontoret ligger. Där passerar jag ett buddisttempel. Vem som helst får besöka. Ska försöka ta mig tid och gå in någon dag med någon offergåva. Man kan liksom inte komma tomhänt!



Så var det resten av vägen. På de flesta ställena på Koh Samui har det torkat upp efter det våldsamma regnandet i fler veckor men det finnes ett par platser där naturen inte hunnit med ännu. Där fick jag hoppa mellan och i vattenflödet!

.

På kontoret blev jag mött av en liten svart minigecko, kanske 5 cm lång. De är överallt de där och det ska man vara glad över. Man brukar säga att det är lycka att ha en ödla boende hos sig. Inte bara här utan även i andra delar av världen. De äter nämligen mygg och mygg här är ingen hälsosam upplevelse - de sprider Denguefebern här i Thailand (och malaria men det är mer vanligt i Nordthailand). Inte för att sjukdomen är vanlig här på ön och risken att överhuvudtaget smittas är störst mellan september och december - men man kan ju vara lite uppmärksam på den. I förra bloggen träffade du ju min egen ödla!



Till lunchen idag åkte vi till en annan marknad och åt. Valet föll på en muslimst thairestaurang, ägd av Abbas. De har menyer för turisterna och är snäppet mer turistiskt mot igår där man bara tittar på maten och pekar. Men det är fortfarande många thailändare som går hit och äter eller tar take-away. Sistnämnda är väldigt vanligt och faktum är att det är dyrare att laga mat själv hemma mot att köpa mat och ta med hem. Så för mig blir det nog 50/50 hädanefter. Har hittat några ställen på vägen mellan kontoret och hem som jag ska nyttja på den fronten.

Hit kommer jag gå tillbaka. Det var jättegod mat och ägaren supertrevlig!



Jag har skrivit om att man äter mycket frukt och grönt här och det är färdigskivat. Det är klart att du kan köpa helt också. Här har du: bananer, ananas, papaya och apelsiner (ja de kallar de så fast de är små som mandariner).



När jag var på Big C (Ett annat varuhus, liknande Tesco) köpte jag färdigskivat att ha som mellis. Du ser, från vänster: cham poo (= direkt översatt Rosa äpple), ananas och falang (= Guavaäpple). Det är sånt här som gör att det är enkelt att äta mer frukt och grönt, kära du! När jag var sugen på kvällen blev det en frukt istället för jordnötter eller nacochips.



Men när jag var på Big C skulle jag passa på att köpa med mig nötter. Det är trots allt bra och mättande när man inte har tillgång till riktigt mat. I det här jobbet är det svårt att hålla regelbundna tider... Jag ställde mig framför hyllan... och det finns många sorters nötter här. Det på bilden är kanske hälften! Men till slut hittade jag det jag skulle ha, en påse lättsaltade jordnötter!



Det var mörkt när vi vände hemåt. Vi stannade vid 7Eleven. Jeena ville ha en kopp kaffe och jag stannade och tog kort ner mot huvudgatan så ni får se lite "nattliv". Det kommer inte bli många såna bilder förstår du. Jag är ingen nattsuddare och nu när jag inte ska gå hem på kvällen heller, så lär det inte bli längre ute än till klockan halv sju! haha



Hittade en krananordning utanför butiken och följande konversation utspelade sig.
- Vad är det till för, undrade jag.
- Det vet jag inte, svarade Jeena.
- Oh, det måste jag ta reda på, sa jag och knäppte ett kort.
- Du vill verkligen veta allt, du, skrattade Jeena åt mig
- Japp, kan inte dö nyfiken vettu, menade jag.
Och här har du fotot jag tog. Skulle det kunna vara så att det är för varmt och kallt vatten, månne? Man  har ju inte tjäle i marken utan kan ha allt sånt ovanför, tänker jag...



Avslutningsvis ska ni får se paddan jag blev emottagen av på trappan. Superfin, eller hur?

.

Innan jag gick och la mig i horisontalläge gick jag ner en sväng och träffade några av Jeenas vänner. De höll ett avskedsparty för henne vid den andra poolen på området. Gjorde enbart en artighetsvisit och var hemma halv nio och kände mig oerhört mogen att jag gick hem och la mig i stället för nattsuddade!

Och imorgon är det torsdag och sista dagen innan Jeena åker hem till Køpenhavn - och på fredag tar jag ju helt över ruljansen på ön. Det blir nog en intressant sommar det här!

Antal steg: 13 476

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0