Extra inlägg: Semester utomlands?

Här kommer mina Tips för en lyckad semester!

Lite att fundera över innan du bestämmer dig för semester i ett annat land (gäller främst när du reser söderut. Reser du inom norra Europa fungerar mycket som i Sverige).

1. Varför väljer du att ha semester i ett annat land och inte i Sverige där allt är bekant och du vet ganska säkert vad du får? Jag möter ibland gäster som nästan tror de kommer till Sverige - fast på en annan breddgrad.

2. Varför väljer just det landet du väljer? Att ta semester i ett annat land betyder att du kommer just till ett annat land, där saker och ting inte fungerar som hemma. Det kan vara bra att vara lite påläst där. Saker söderut tar oftast lite längre tid att lösa, de har andra arbetstider och lediga dagar, en annan religion, andra seder och bruk - och ibland även en något mer, sak vi säga flexibel arbetsmoral...

3. Varför väljer du just aktuell ort? Var klar över vad du är ute efter på din semester.

4. Varför väljer du ett specifikt hotell? Vill du exempelvis vara tämligen säker på att du får sängar som nästan är som hemma, frukost med lite mer än bröd och kaffe samt god service väljer man inte ett 2+ till 3+. Chansen för bekvämare boende ökar om du väljer ett med 4-5 i rankning. Dit hör ofta kedjor som finns över hela världen. Om man däremot inte bryr sig om vilket boende man har utan ser till andra värden på semestern, så kan man gott välja de med lägre ranking men samtidigt vara beredd på att du får det du beställer. (Generellt gäller att man jämför med standard i landet och inte världen när man rankar på charterbolagens hemsidor. Det innebär att du inte kan jämföra din vistelse med något annat land...) Mitt tips är att gå in på TripAdvisor och läsa kommentarer om hotellen du funderar på att välja! Där brukar stå ett och annat matnyttigt med kommentarer från de som bott på just det hotellet.

5. All-inclusive eller inte? Om man reser med barn är konceptet outstanding! Smidigt, enkelt och billigt. Likaså om du enbart är ute efter sol och värme och inte har något som helst intresse av landet du befinner dig i. Det finns faktiskt gäster som inte går utanför hotellkomplexen. Om du däremot reser utan barn och vill lära känna landet, skulle jag rekommendera enbart frukost eller lägenhet där du själv kan fixa mat. Handla på lokala marknader och butiker och laga själv din mat alternativt gå ut och ät, vilket ger dig en kulinarisk upplevelse!

6. Charterbolagets försäkring eller inte? Fördelen med att ha resebolagets försäkring är att du kan få tillbaka en del pengar från eventuellt läkarbesök (från anvisad läkare) direkt under din semester på plats. Om du är försäkrad i annat bolag, kan du välja vilkan läkare du vill och bara spara dina kvitton och tar det  med försäkringsbolaget när du kommer hem.
Oavsett hur du väljer att göra är min rekommendation att du ser till att du verkligen har en reseförsäkring. Utanför EU betalar man direkt i handen till läkaren/sjukhuset. (Två exempel som jag själv känner till: En dykare i Egypten valde att inte ta extra försäkring för händelse av dykarsjuka som skulle innebära vistelse i tryckkammare (kostade 6€) och råkade ut för precis det och fick åka hem från sin semester 100 000 kr fattigare!!! i Min egen fotledsoperation i Jordanien kostade drygt 10 000 kr (och det var ju på ett enkelt militärsjukhus), röntgenbilder kostade 400:- styck och läkarbesöken 150:-/gång. Till detta kom taxiresor, kryckor och smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner. Som tur är gällde min försäkring och jag kunde fortsätta mitt liv, i och för sig hoppande i Sverige under en period, men inte fattigare.)

7. Önskemål. Är precis som det beskriver ett önskemål och inte ett krav som ska/kan uppfyllas. Resebolagen gör vad de KAN men om det är något som gäller på ett hotell är det inte säkert att det går att uppfylla på resmålet. Så om du bokar en resa där det går att boka havsutsikt eller markterass (för att ta två exempel), betala de extra hundralapparna istället för att snåla och lägga det som just ett önskemål. Hotellen måste prioritera de som faktiskt betalar för det... Samma sak gäller för side-by-side om ni reser i större sällskap. Det är inte säkert hotellrummet har den typ av boende bredvid varann, som ni har valt... och då är önskemålet en omöjlighet att uppfylla.

8. Utflykter med resebolaget eller på egen hand? Reser du med charterbolagets utflykt har du ekonomisk trygghet vid inställllande/sjukdom (mot uppvisande av läkarintyg) och skandinavisktalande guide och du får reda på saker från ett mer neutralt håll. Ofast vet dessa guider mer om landet eftersom vi är ålagda att forska om landet vi jobbar i - på alla plan. En infödd guide är alltid färgad av landet de bor i och får aldrig tala om hela sanning om styre, leverne och landet de bor i. Utåt sett är allt nämligen bra...
Det är kanske mer ett äventyr att upptäcka landet på egen hand. Det finns alltid lokala utflyktsarrangörer som oftast är billigare. Det du måste vara klar över är att du gör det helt på egen risk.Det du förlorar är din säkerhet. Du kan inte få hjälp av resebolaget. Om resan ställs in/ du blir sjuk och inte får pengarna tillbaka eller fordon går sönder och du själv får ordna och betala egen transport eller säkerheten på fordon och båtar är undermåliga så blir allt ditt eget problem att lösa. Det här gäller så klart även om du tar lokalbussen runt, då du heller inte har någon guide som berättar om vad du ser och upplever på din tur. Om du vill ha guidning får du själv ordna och betala för det. Notera att det som står i guideböcker inte alltid stämmer... Men ser du möjlighet till ett annorlunda äventyr - så kör! Många har varit supernöjda med sin tur, men lika många har blivit missnöjda så visst kan det vara en chansning. Men som sagt, är du beredd på det oförutsedda och "gillar läget" så varför inte? När jag själv reser gör jag utflykter på båda sätten - väl medveten om riskerna.

Några andra tips:
Solskyddsfaktor: Solen tar mer söder ut (på skidorten reflekterar snön solens strålar och gör den mer intensiv) eftersom den ligger närmare jorden och strälarna har kortare väg att gå. Starta semester med högre faktor och gå neråt när du fått färg. Onödigt att spendera en semester med brännskador.

Rullstols/rullatorvänligt? Ring gärna till destinationen och hör efter. De som jobbar på plats vet hur det ser ut! Här i Agadir får rullstolarna gå på gatan eftersom trottoarkanterna är 3 dm höga på många ställen... Rullatorer ser man sällan eller aldrig.

Barnsängar är inte säkert att de ser ut som dem vi har hemma. Det kan till exempel vara en spjälsäng fast med glesare mellan spjälorna. Om du vill vara extra säker på att du får det du vill ha - välj att ta med egen resesäng och sänd som Skrymmande bagage. Samma gäller för barnvagnar. Det är inte ens säkert att det finns barnvagnar alls dit du kommer...

Dricksvatten rekommenderas oftast på flaska pga av kraftig klorering. Själv ignorerar jag det - om jag inte får reda på att det är rent gift i kranen förstås, och kokar kaffe på kranvattnet. Det får koka i tre minuter sen blir det kaffe. "Svenskt" kaffe finns ju (oftast) inte. Men Nescafé Gold kan likna det (med lite fantasi visserligen).
Notera att jag dricker kranvattnet på egen risk och inget jag egentligen rekommenderar till dig som gäst. Jag är van att befinna mig utanför Sverige och har ingen känslig mage. Är du bara här en vecka eller två, KÖP vatten!

Mjölk är också en historia för sig. Var beredd på att den inte smakar som hemma. Själv har jag bara mjölk i kaffet och köper då koncentrerad mjölk på burk (brukar stå i anslutning till kaffe och choklad i butikerna) som är lite gräddigare och gör att mitt morgonkaffe blir supergott!

Vid utgång på restaurang: Vad det gäller maten är det enbart kyckling jag är lite försiktig med. Kollar alltid att den inte är rosa inuti. Om den är det så ät den inte utan skicka tillbaka. Se till att maten är färdiglagad. Om du äter från buffe, försök komma när den börjar serveras. Ju längre den står, desto mer risk för känslig mage att reagera (gäller främst ris har jag fått lära mig).

Laga själv: Gå till den lokala marknaden/affären och handla. Jag handlar kött i souken, väl medveten om att det hänger kanske i värme och flugorna landar på det med ojämna mellanrum. Men jag kokar det först och sen steker och har i grytor och har aldrig blivit sjuk. Pratade med en sjuksköterska som sa att allt handlar om hur vi tillagar maten och det har jag hållit mig fast vid. Grönsaker sköljer jag i köpevatten, likaså frukt som jag inte skalar.

Slutligen måste man räkna med att allt kan hända som man inte alltid kalkylerar med. Transporterande fordon kan gå sönder, varmvattnet tar slut eller vattnet uteblir helt på grund av vattenläcka, strömmen går, en kackerlacka springer över golvet, trafikvett existerar i mindre grad och så vidare.

Men allt handlar om med vilken attityd du bemöter oförutsedda händelser. Försök att göra det bästa av situaionen och se sånt som är positivt så kommer du få bästa semestern EVER!

Lycka till!

Maria



Kommentarer
Postat av: Anne Haglund

Maria, det här var bland det bästa jag läst på länge, länge, länge...:)

Det är faktiskt som du beskriver, den attityd vi som resande/semestrande har till det landet vi besöker och hur vi väljer att göra vår resa! Ta seden dit du kommer - det är mitt motto!

Har hört ex-vis, och mer än många gånger, att i Egypten blir man "alltid" sjuk...Jaså? Blir "man"...njae, inte jag i alla fall och fler med mig...

Vi ÄR svenskar, men kan knappast kräva av det land vi besöker att invånarna där ska gilla vårt sätt att vara eller bete oss på. Alltså - vi får helt enkelt anpassa oss till invånarnas traditioner!



Ska försöka bli lite flitigare att kolla din blogg! För du har så mycket kloka åsikter!



Hoppas livet i Marocko är toppen!!! Funderar faktiskt på om jag inte borde bli reseledare i mitt nästa liv...;)

2010-11-05 @ 19:05:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0