3 nov - TIPS: Drick inte rosenolja...

Steg upp straxt före fem, vilket inte är ovanligt i sig, men idag hade jag utflykt till Marrakech igen. Den här gången hade vi flyttat pick-uptiderna till en halvtimme tidigare för att komma upp tidigare till den rosa staden.

Alla 40 kom med så som sig bör, och vi begav oss. Drog som vanligt all presentation från nästan jordens begynnelse (vilket innebär 24 miljarder år) och framåt till idag hur livet ser ut här. Försöker få med så mycket som möjligt eftersom mina gäster kommer från olika bakgrunder. Jag har geologer, historiker, journalister, säljare, barn, djurskötare, politiker, läkare, pensionärer, bygg- och trädgårdsmästare, you name it, och jag vill att alla ska få en intressant del för just dem.

Stopp på vägen upp var på TOTAL som vanligt och vi kom sedan fram straxt efter tio.
Idag lämnade Latif all guidning till mig, precis som jag önskade. Han insåg snabbt förra gången att han kunde lämna förtroende till mig och det gjorde mig så klart väldigt glad eftersom det egentligen enligt marockansk lag kräver lokalguide. Jämfört med Jordanien, där lokalguiden ville ha all guidning är det här landet är väldigt lättjobbat. Jag behöver inte tjata mig blå i huvudet över att få guida själv. Här är det jag som bestämmer vad jag vill göra och inte göra. Det uppskattas!

Innan vi gick in i souken berättade om återsamlingsplatsen och vi tog sedan med gruppen in i soukens vindlande gränder (derbs, kallas de här). Två kom bort på vägen (de var inte från Sverige och förstod inte allt jag sa, visade det sig) men de var så himla kloka att de ringde och berättade det. De kom till träffpunkten på utsatt tid och jag lät dem sedan bestämma takten på promenaden till bussen.

I souken gick vi till min kryddbod och därefter var det fritid för gästerna.
Åt en underbar Tajine som servitören rekommenderade, och som jag tog med mig som doggybag (äter ju bara hälfen) med jättetrevligt sällskap av en familj i sällskapet. Under måltiden hände det. Jag öppnade min flaska med rosenolja, som ser ut precis som vatten och är upptappad på en vattenflaska. Jag önskade att gästerna kunde få känna rosendoften...
Jag hade min vattenflaska bredvid och i ett hastigt ögonblick tog jag en rejäl klunk - av rosenoljan! Det var INTE gott. Jag var lätt illamående resten av dagen. Försökte spotta ut det lite halvt diskret i min servett men det rann istället ner i knät och fläckade mina byxor så  jag svalde hälften.
Mitt tips är att kolla på flaska innan du dricker. Rosenolja är INTE en hit! (för information tillverkar vi rosenvatten och olja här i Agadir som används i kosmetiska. Själv använder jag det till ansiktrengöring... när jag inte dricker det ha ha

Jag gick ett varv på torget och gick vilse i souken (medvetet - tar alltid en ny derb varje gång och har aldrig en aning om hur jag ska komma ut ha ha. När klockan var kvart över tre kände jag att jag var tvungen att försöka hitta en utgång mot torget men fick faktiskt ta hjälp. Det skulle ju se bra ut om guiden kommer bort och inte kommer i tid för återsamlinge, va? Men jag måste ju hitta på äventyr för mig själv! Passade på att försöka få en väska i tyget som vi kallar Sabra (kaktussilke = Rayon) för 50 dirham men fick ingen lycka. Mina gäster hade fått för 80, vilket nog var ett bra pris. Men jag vill inte betala mer än mina 50 DH för en tygväska... så jag fick lämna Marrakech utan.

Väl tillbaka på Djema el Fnaa satte jag mig och tog en café au latit på Glacier och satte mig för att vänta in gästerna som kom en efter en med fullpackade påsar!
Vägen hem åkte vi via Chichaoua där vi tog paus (en liten by på gamla vägen). Sen åkte vi ut på motorvägen igen och åkte mot Agadir. Ikväll var vi hemma straxt efter nio. Förmodligen för att vi tog motorvägen istället för gamla vägen mot Chichaua. Vi sparade massor av tid! Skönt för gästerna att inte komma hem så sent, speciellt som jag hade 7 barn med idag.

Over all blev turen lika fantastisk som vanligt. Kanske min egen entusiam som lyser igen. Älskar kaoset i Marrakech som är en typisk arabisk stad.
Jag tycker synd om de som väljer att inte åka dit när de är så nära (25 mil till Marrakech från Agadir). De behöver inte åka med mig. Om de redan vet allt om Marocko och Marrakech och inte behöver guidning eller bara är ute efter att se stan kan de ju åka med SupraTours på egen hand.

Väl hemma ringde jag Therese och kollade läget samt lämnade lite info och började ladda för min lediga dag imorgon. Tog en matlåda och satte mig på balkongen och fick besök av en spindel kanske 5 cm mellan fotspetsarna, något som avslutade dagens äventyr!

Antal steg: 13787

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0