21 nov - Var är gummistövlarna???

Startade min dag med frukost och ett Grattis-SMS till Mannen i mitt liv som blev 51 idag. För säkerhets skull skickade jag ett mail som han får imorgon. Mina SMS till Sverige kommer aldrig fram som det verkar. Men det är bara att gilla läget. Och mycket riktigt fick jag meddelandet "Det går inte att sända SMS"...

Promenerade runt mellan hotell på förmiddagen. Startade med Amadil Beach. Coolast med det hotellet är receptionsområdet där det  mesta ligger runt. Det ligger dessutom med poolområdet mot Atlanten.

.

Därefter gick  jag till RIU Tikida Dunas och tog en lite tur. Där är toppen för barnfamiljer. Likaså Iberostar Founty Beach. Båda har miniklubb och minidisco.



Jag tog en annan väg hem idag och svängde upp vid Robinson Club Agadir och gick "stora" vägen hem. På vägen passerar man Atlasceder, ett viktigt träd historiskt sett. Under hela 1900-talet användes det till exempel i alla rakvatten för herrarna i Sverige. Fast viktigaste egenskapen är, trots allt, som läkemedelsingrediens.

.

Väl hemma åt jag lunch och sökte information om Marockos vattenförsörjning och politiken som förs runt hanteringen. Det är nämligen så att vi har nästan inga reningsverk... och därmed problem med vatten i landet.
80 % av hushållen har visserligen rinnande vatten inne (resten får sitt från lokala brunnar med varierad kvalitet och via tankbilen som kommer) men de  dryga 100 dammar som finns räcker inte helt till...
Förra året, när det regnade som mest, förorenades grundvattnet i Agadir. Det resulterade att man stängde av vattnet för den inhemska befolkning för att kunna försörja turisterna. Det varade en vecka (minst) ...
Gästerna här hade däremot vatten inom 24 timmar och försörjdes med vatten i hinkar och dunkar hotellen hela tiden. Ingen var utan vatten. De blev dessutom erbjudna att flytta till annat hotell som fortfarande hade vatten i kranen - men valde bort det för det var för jobbigt att flytta.
En del gäster blev jättesura aktuell vecka och jag kan inte låta bli att undra... hur tänkte du där?
Visste du hur befolkningen hade det under en längre period? Eller tänkte du bara på att din semester blev förstörd för du inte kunde vrida på kranen och få vatten som hemma? Ibland blir jag så ledsen...
Vi får väl se vad som händer nästa vecka. Det ska regna sex dagar i rad enligt prognosen på yr.no!

När jag betat igenom Vattenförsörjningen var det dags för promenad om Servicekontoret. Passerade "Atlas" och hans mamma utan att ge mig till känna men jag såg hur den lilla valpen låg på andra sidan och viftade avvaktande på svansen när jag kom och gick. Men eftersom jag inte sa något idag låg han kvar. Kan det vara så att han känner igen mig på kroppsspråket nu?

Träffade några gäster från Tizlit på vägen. De hade käkat lunch och skulle nu tillbaka sina solstolar. Jag vandrade vidare mot Marinan och tog en sväng där innan jag fortsatte vidare till kontoret. Marinan invigdes för ett par år sedan. Där hittar man bland annat moderna västerländska butikskedjor och fina båtar.


Gick Mohammed V för att besöka Turistkontoret på vägen och passerade La Miramar, en italiensk restaurang som ägs av samma familj sedan mer än 25 år. Tänkte gå in och säga hej men fick dåligt med tid. Vad gäller byggnaden kan jag berätta att det är en av de få som stod kvar efter jordbävningen 1960!



Turistkontoret var (som vanligt?!) stängt. På servicekontoret blev jag kvar en dryg timme. Sedan blev det tid för att åka och träffa gäster vid souk al-Had ingång 6. Jag viftade in en taxi och uppmärksammade för sent en fullständigt splittrad vindruta!!!


Och jag kan förstå hur det var möjligt efter att ha åkt i 30 sekunder. Där sparade man inte på gasen inte... eller höll sig till filerna där andra åkte utan körde i mitten och tvingade ut mötande till kanten. Jag är inte rädd vanligtvis men den här unge mannen hade noll respekt för fara. Honom vill jag inte åka med någon mer gång! Och inte nog med detta så hade han inte nollställt taxametern från den tidigare körningen (något turister brukar råka ut för om de inte vet att startavgiften här är 1,40 Dirham) utan skulle ha 26 Dirham för turen!!! Jag tillät mig att bli upprörd. Sa till honom att några sådana pengar var omöjliga, gav honom 15 och klev ut.

Väl i souken hittade jag mina gäster som ville följa med in. Jag förklarade utanför hur upplägget är där inne (får ju inte guida där inne). Vi följdes åt till fukt och grönt därefter separerade vi och jag gjorde mina ärenden.
Jag köpte körsbärstomater, en chilifrukt, biffkött och 3x1/2 liter jordgubbar och fick provsmaka en innan jag köpte. Supergoda!


Jag gick sedan tillbaka in i gränderna. Där finns tofflor, sandaler och vinterstövlar - men var är GUMMISTÖVLARNA??? Jag letade och hamnade i en tveksamt angenäm butik där jag blev placerad på en pall och skulle vänta medan de ordnade fram ett par. När mannen började bli för sliskig tackade jag snabbt för mig och gick. Han hade ju inga gummistövlar visade det sig. Ibland blir jag så trött! Jag är ute efter gummistövlar - inte en man!!!
Fortsatte i skokvarteren men fick till slut veta, av en ung trevlig säljare, att det inte finns gummistövlar i souken. Det är Marjane som gäller. Så jag får väl vackert köpa ett par svarta med rosa och lila blommor på då!

Jag letade istället efter berbernas Livets Nyckel. Dessvärre hade de inte den sorten jag hade sett i Marrakech så det får nog bli ett köp där på onsdag. Kanske att jag tar en sväng på skogatan och kikar efter gummistövlar där samtidigt.

Väl hemma sköljde jag av tomater och fixade lite käk. Därefter blev det efterrätten: 1/2 liter jordgubbar så klart!

Sedan igår har min rygg besvärat mig men tänkte "Det går över under dagen". Men jag vaknade efter en orolig natt med mer värk. Jag utförde mina arbetsuppgifter med smärta och hade tänkt gå hem från souken men kom inte halvvägs förrän jag förstod att det var nödvändigt med en taxi för nu kunde jag inte böja eller vrida mig åt något håll. När jag kom hem idag fanns ingen annan råd än att leta fram mina värktabletter och ta en.



Tyvärr hjälpte den ingenting. Jag får nog gå till apoteket imorgon och be att få inflammationshämmande.

Antal steg denna dag: 22 896
och fick sedan ännu en natt där jag vaknade varje gång jag behövde vända mig... Livet är fantastiskt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0