8 mars- Internationella kvinnodagen 100 år

Och som någon sa på radion idag... Den är lika viktigt om Kanelbullens dag. Det ni!

Men jag håller med. För inte kan Sverige tycka att vi kvinnor lever i ett ojämställt och ojämlikt samhälle när vi själva gör samma tillbaka mot männen? Förtrycka eller förtryckas... hm.

Med anledning av dagens eventuella firande i Sverige citerar gärna Stockholms Stads Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010 - 2012 som jag finner intressant.
"Jämställdhet betyder att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Jämställdhet avser förhållanden och villkor mellan kvinnor och män.

Jämlikhet betyder att individer ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Jämlikhet utgår från alla människors lika värde.

Jag gillar det där med "väsentliga området i livet"... vem bestämmer vad JAG tycker är viktigt? Du? Min mamma? Per? Min bästa kompis? Så det är inte jag själv då?

Och med stöd av detta föreslår jag ett namnbyte som känns mer korrekt, nämligen Internationella feministdagen. Och för att ni ska förstå motiveringen till namnbytet så hänvisar jag till vad ordet feminism står för enligt Svenska Akademiens ordlista (SAOL) 2006;
Feminism är en intellektuell och politisk röresle för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen.

Jag trodde man HYLLADE kvinnor på Internationella kvinnodagen, kvinnor som förändrade allt från den lilla närmiljön till hela världen. Men det här handlar tydligen om en kamp!

Nästan i alla artiklar jag läste om denna dag handlade om kampen mot männen. Och kamp betyder strid... och strid betyder krig... och krig betyder att allt går åt h-e!
Nej, det där är inget för mig. Jag fortsätter fira som vanligt, dvs varje dag jag vaknar upp och konstaterar att jag får vara med om ännu en dag och får uppleva saker och göra något jag trivs med.

Och jag väljer att inte välja jämlikhet
för det innebär ju att jag måste kräva att få raka mig i ansiktet varje morgon
och att mannen i mitt liv måste använda tampong en vecka i månaden
... eftersom det är något utav "väsentliga områden i livet"!

Och så kom Bambi in på altanen och knaprade lite på torkad Aster...






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0