14 januari - LPJ = För dig som gillar pengar

//Märkliga ting hända. Det är så tveksamt roligt att jag måste berätta.
Jag satt och skrev på bloggen, hade SVTplay med Morden i Midsommer uppe eftersom jag skulle se den senare, mailen, Facebook, Swedbank, cabanken och Morningstar var aktiva - när PLÖTSLIGT, utan förvarning, Firefox stänger ned. Jag sitter där förvånat - inte längre på Morningstar utan på Winamp som glatt och ovetande fortsätter spela. Aja, ingen ko på isen, tänkte jag och startade om igen. Alla fönster kom tillbaka och jag började logga in överallt. Så kom jag då till Blogg.se - bara för att upptäcka att ALLT jag hade skrivit var borta. Det som fanns kvar var en rubrik... DJUP SUCK! Att man aldrig lär sig att spara oftare eller ännu bättre skriva i ett vanligt dokument och klippa och klistra!
Iallafall jag började skriva om.
Sen hände något med winamp istället och den stängdes av oförhappandes. Då sparade jag det jag hade skrivit på bloggen - och då ser jag att blogg.se har autosparat det jag hade skrivit hela förmiddagen.

Och det är det som står att läsa från och med nu och som fyllts på under dagen!//



Jag sov ännu en hel natt. Det trodde jag inte när jag gick och la mig för jag kände mig en smula orolig till sinnet. Kanske för att det hade hänt så mycket dagen före.
Min fot hade minskat i storlek avsevärt men det var inte så roligt att gå. Jag blir nog hemma, marinerar fläskkotlett, leker med "virtuella" pengar och fortsätter skriva på böckerna. Det är nog lämpligt med en vilodag. Hade annars tänkt att åka in till Nautilus och gå i trappmaskin, cykla och gå på löpbandet. Kanske att jag tar en promenad till brevlådan för att få syre och lite gåträning och sedan nöja mig med det.


Men jag var uppe som vanligt vid halv sex och åt frukost framför datorn med ett gammalt avsnitt av CSI. Jag ÄR så tacksam för min Netbook och PLAY-kanalerna. Kan se program som jag missar eler inte kan se eftersom jag lägger mig tidigt. Snön låg obarmhärtigt kvar och temperaturen låg runt 9 grader. Vätten stod på verandan och frös.


På förmiddagen ägnade jag mig åt Projekt LPJ (Låt Pengarna Jobba!) och det tog nästan 5 timmar utan att jag lämnade soffan! Alltså, ni fattar inte hur kul liv jag har!!!
Detta projekt startade egentligen inte idag utan mer för 4 år sedan. Då läste jag boken "Tänk rikt, bli rik"som ändrade min syn på pengar. Före det hade jag Noll Koll men då lärde jag mig att tänka smått.

Det här har jag skrivit om i tidigare bloggar och jag tänker inte upprepa allt. Bara att jag startade mitt sparande i fonder efter mitt besök på Swedbank den 2 januari 2006. Jag bokade tid hos en Personlig Bankman (som var en kvinna) och berättade att jag var på väg att bli ekonomiskt oberoende, vilket var helt sant - i tanken!
Jag startade med att spara 50-öringar, pengar för pantburkar och småpengar jag hittade ute på stan. Allt hamnade på bankkonto och jag startade spara i två fonder.(När Milla röjde i klädgarderoben hittade hon ett kvitto på en insättning jag hade gjort på 13.50 från april 2006. Synd att jag kastade det...)

I slutet av första året var jag ekonomiskt oberoende- fast i LITEN skala! Jag kunde ta tjänstledigt en hel dag utan betalning från jobbet men ändå klara av att betala räkningarna i slutet av månaden. Är det inte fantastiskt!?
Men jag tog inte tjänstledigt - istället fick min dagslön stå kvar och jobba lite mer plus att jag fortsatte spara småpengar och när 2007 var till ända hade jag TVÅ dagslöner och till en Max hamburgare!
2008 blev livet lite mer tajt kan man säga. Min inkomst sjönk- observera att det var helt frivilligt - med 80% (låter som om jag hade världens lön när jag skriver så haha men det är faktiskt sant för lönen sjönk ju till 5000 i månaden.) Men jag hade fortfarande samma tänk och även om jag inte kan spara mycket kan jag spara något!

De flesta tänker så stort. De vill ha mycket på en gång annars får det vara. De vill ha snabba pengar, lättförtjänta pengar eller en lön så man kan spara tusenlappar varje månad.
Och jag är PRECIS likadan - fast medan jag väntar på vinsten på travet och/eller på jobbet som Statsminister, fortsätter jag tänka smått och kan spara en femma eller tia här och där! Och har roligt under tiden!

Det finns tydligen ett annat uttryck som har med rikedom att göra. "För att bli rik ska man umgås med rika människor". Okej, det låter ju strålande - men har inte funkat på fjorton år, räknade jag ut. I mina jobb har jag umgåtts, nära nog hela dagarna, med folk som är allt annat än att se som fattiga på pengar- tvärtom.  men inte har jag blivit rikare för det. Eller det just kanske det jag har?


Nu ska jag, för den intresserade, berätta vad jag har gjortjust IDAG för projekt LPJ.

Det startade med att jag öppnade jag e-sparkonto och ändrade min överföring dit från Icabanken. Det kan kanske iallafall bli ett par spänn plus under året. Dessutom upptäckte jag att jag kan köpa fonder direkt därifrån så jag behöver inte föra över pengar till lönekontot därifrån. Så himla fiffigt!
(På gamla lönekontot på Swedbank, som numera bara används som ett transaktionskonto, är det INGA räntor. Jag kollade och om du har under 15.000 kr är den 0,00%, över 15.000 är den - 0.00% också haha)

Så skulle jag då kolla över fonderna. Det gör jag då och då mer eller mindre regelbundet.
Ändrade mina fondköp från varannan vecka till varje vecka. Då är man ju ännu mindre känslig i svängningarna ;)  Att det sedan blir köp för mellan 5 och 10 kronor varje vecka hör väl inte till saken? Näe, återigen tänk smått!
Vad är 5 kronor i veckan??? Ni kan börja med EN fond, inte 10 som jag har i skrivande stund. Det enda man kan tänka på att en del fonder inte går att spara så lite i - och att när man sparar så lite kan man få betala extra avgifter. Men det är alltid kul att känna att man sparar, tycker jag. (En del fonder har miniköpbelopp så kolla upp det på Faktabladet om ni tänker börja.)

(Bild kommer)

När det var klart var det dags att bestämma några nya fonder för året.Det var inte lätt att välja men till slut hamnade allt på fonder som har gått på minus senaste fem åren (läs mer nedan).
De där $55 som jag hade tänkt satsa på Reversed Penion Plan placerade jag. Det var ändå pengar jag inte skulle haft idag, ju! Jag hade en superkul förmiddag med Swedbanks fondsajter och morningstar.se där jag gick med som medlem och satte ihop två fondportföllj - en för INNAN 2010 och en för årets.

Och här är mina val.
1. En fond som har haft riktigt dålig utveckling de senaste fem åren OCH ett år tillbaka OCH de senaste månaderna är JPMF JF Japan Small Cap. Jag har redan Roburs Japanfond MEN den här har gått nästan sämst (Nr 20 fr slutet) så det gör att den bör har tillväxtpotential - den andra står och stampar. Det är också den enda fonden som INTE är Swedbanks egen och ett beslut som jag fattade av eget huvud. Insats och minimiköp 200 kronor.

.

2. Roburs Finansfonden blev jag tipsad igår, läste och fann att den inte heller har gått bra de senaste åren. Passar perfekt i januariportföljen. Insats och minimiköp 100 kronor.


3. Slutligen valde jag Roburs Indexfond USA som också fanns med som tips från banken igår och den var svårast att välja. Tittade även på Indexfonden Sverige med högrisk 6 (USA är bara 5). Men jag tror mer på positiv utvecklingen i USA än i Sverige. Insats och minimiköp 100 kronor.



Så hade jag då spenderat mina 400 kronor som ska få jobba under året. Kommer titta till dem då och då. Kanske får de bli kvar, kanske byter jag om de går bra ett tag.

Med den sista femtiolappen...



...valde jag att öka veckosparandeti "gamla" listan som är Småbolag Sverige, Kommunikationsfonden, Medica (som alla har gått minus i år...),  Contura, Japan, BRICT, Momentum (alla Swedbank Roburs fonder).


När jag sitter där och surfar runt och söker fonder att placera pengar i ringer det i min mobil. *skrattar* Det var ett företag som håller på med reklamfilmer som har sett en film som jag har spelat in och vill eventuellt använda delar av den i en reklamfilm mot ersättning.
Bara en hake. Jag har den nog inte kvar mer än på YouTube...KAN eventuellt ha räddat den om PcSuite funkar som det ska eftersom jag säkerhetskopierat i början av januari.
Annars så var det ju det där att SPARA saker lite bättre ni! Oavsett det känns ju oerhört smickrande att någon vill ha något man har filmat, så klart.

På eftermiddagen blev det matlagning, benfri vitlökskotlett, färska champinjoner och avokado.

(Bild kommer)

Därefter blev det promenad till postlådan!




Och fortsatte med att se Morden i Midsommer på SVT Play men det bara laggade så jag gav upp till förmån för Sport, Nyheter, Cops och Antikrundan innan  horisontalläge! Temperaturen kröp ner till 5 på kvällen och en strimma hopp kom.
Kanske snö snart ska försvinna???






Alla hamnade på fonder som har gått på minus senaste 3 månaderna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0