Några reflektioner så länge...

Ja, det är inte så mycket tid till att gå på restaurang och komma ut på internet, faktiskt. Schemat är späckat med aktiviteter av olika slag och obsningar av utflykter. Himla kul!

Sedan jag skrev sista har det självklart hunnit hända hur mycket som helst och jag kan inte lägga in en enda bild för  jag har glömt kabel till telefonen hemma hehe.

Men en sak kan jag säga. Att vara här och dessutom få jobba känns helt fantastiskt.
Här finns underbara kollegor och människor, trivs superbra där jag bor och kulturen passar min själ.
Egypten är ett spännande land. Så annorlunda och lite mysko. Det skiljer sig väldigt mycket från hemma.

En intressant sak som jag reflekterat över är att man inte kan säga att kvinnan är förtryckt här. Här kan kvinnor också utbilda sig och Egypten är ett av arabländerna som  har många kvinnor i ledande positioner. Det skulle ju inte gå om det inte var tillåtet och accepterat. Många saker, som t ex att bära galabaia och slöja görs för att de VILL inte för att det måste.

Men visst, det finns lagar som är lite underliga för oss skandinaver också. En säger till exempel att det är FÖRBJUDET för en kvinna att ta med en arabiska man hem. Båda åker i fängelse om de blir påkomna.
Men DET blir inget problem för undertecknad. Mannen i mitt liv, han finns kvar i Linköping!

Och visst finns det skillnader mellan städer och landsbygd. Och skillnad mellan norra och södra delarna. Ju längre du kommer mot Sudanska gränsen, desto mer religiöst och traditionsbundet blir det och förmodligen mindre fritt att välja.
Du ser fler kvinnor i Burka (då täcker de även ansikte och ibland också ögon) i Aswan än i Kairo.
Kairo är mer västerländskt.

En del upplever araber som påträngaden i och runt butiker/bazarer men om man då tänker på att deras lön ligger på dryga 300:- i månaden så kan man förstå att konkurrensen är stenhård om oss turister. Det de lever på kan vara provision på det de säljer och också dricks.

Visste ni förresten att dricks är detsamma som allmosa och är en religiös och generös handling från början.
Den är mer utbredd här nere än hemma och en självklarhet
Vi ger den ju hemma också. Näe- Inte alla vad jag har förstått på skandinaver som jag har haft på Samos. Det var någon som tyckte att det behövde man ju inte ge. Det stor att det ingick i priset på maten... Själv ger jag alltid dricks. Det är nog pappa som lärde mig det där. Han jobbade mycket utomlands och lärde oss hur vi skulle bete oss när vi reste.
Att ge det lilla extra kostar så lite men blir så uppskattat. Men det är ju upp till var och en att vara superekonomisk med sina pengar  (läs snål *ler*).

Nu måste jag sticka hem, tyvärr .Men jag kommer tillbaka så fort jag kan!

M


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0